Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Ghid prin Romania.Istoria.

Ghid prin Romania

Postat 09-05-2020

Am scris aceasta carte din doua motive: dorinta de a impartasi si altor romani pe care i-am gasit la obiectivele turistice din tara, tristi ca nu pot afla mai multe, deoarece nimeni nu se gasea sa le dezvaluie secretele monumentului si, al doilea, fiindca am vrut sa ridic un colt de pe viata de ghid turistic.

România. Istoria de început.

cucuteni dacii

ROMANIA  ISTORIA de INCEPUT.
Nu am pretentia de a fi vre-un istoric, insa, in calitatea mea de ghid turistic, imi incep toate excursiile cu o prezentare a istoriei tarii, pentru ca, ne place sau nu, toate obiectivele culturale si localitatile au legatura cu istoria. Nu pot sa le spun turistilor despre orasul Brasov, fara a aminti ca a fost un oras construit de sasi. Fireste ca turistul ma va intreba “cine sunt sasii” ?, si atunci va trebui sa le explic despre colonizarea lor in Transilvania, si nu pot face asta fara sa le zic de cucerirea acestei regiuni de catre regatul maghiar, dupa cum nu pot pomeni de regatul maghiar fara sa zic nimic despre daco - romani, romani si migratii, asa ca mai bine le zic totul de la inceput si apoi, pe masura ce inaintam in teritoriu, le amintesc informatiile si le detaliez. Cum aceasta carte se vrea a fi un ghid turistic, am sa va povestesc despre istoria tarii noastre, cam ce le spun si turistilor straini. Asadar, sa incepem.
Pe teritoriul locuit astazi de romani, s-au gasit urme de locuire inca de acum 600.000 de ani la Bugiulesti – Valcea. Cu 3500 de ani inainte de Cristos, in sudul Moldovei si in sud-estul Transilvaniei,   infloreste ceea ce a fost prima cultura europeana majora, cu mult inaintea grecilor si a romanilor. Vorbesc despre cultura Cucuteni. Cultura putin cunoscuta chiar si la noi in tara, pentru ca, asa cum stim cu totii, ne-am obisnuit in ultimii ani sa invatam ca suntem o natie care nu a produs nimic important pentru umanitate. O sa incerc sa va arat ca nu e asa. Cultura Cucuteni este prima mare cultura materiala europeana inaintea grecilor si a romanilor.  A fost vârful cultural, economic și social al Europei timp de 1.500 de ani, între 5.000-3.500 î. Chr. Deoarece. Cucutenienii aveau case cu etaj și case pe piloni iar locuințele lor, unele de până la 200 de mp, erau compartimentate, fiecare cameră având o utilitate specifica. Mai apoi s-au descoperit așezări de aproape 20.000 de case, aranjate planimetric, ceea ce arată o organizare socială foarte bine pusă la punct, sugerând existența unor proto-orașe, da a-ti citit bine aici pe teritoriul nostrum cu 5000 de ani inainte de Cristos vorbim de proto de pre orase !!!!  
Pasta ceramică cucuteniană ca și pigmenții folosiți sunt de o calitate excepțională, foarte greu de atins și cu tehnologia de astăzi. Practic, pasta ceramică și culorile sunt foarte bine păstrate, chiar și
după ce au stat în pământ 7.000 de ani. 

Cucutenienii foloseau cuptoare de ardere cu reverberație, o minune tehnică pentru acea perioadă.  Cultivau aproape toate cerealele, vița-de-vie și diverși pomi fructiferi, aveau animale domestic, erau asa cum am scris deja prima mare cultura materiala europeana. Credeti, ca acesti stramosi ai nostri nu si-au transmis genele mai departe si nu traiesc in noi acum. ? Avem limba cea mai complexa din Europa cel putin, si niste calitati umane exceptionale, locuim intr-unul din marile centre spirituale si materiale ale lumii si ne comportam ca si cum am fi nascuti ieri. Dupa Cultura Cucuteni apare, in zona aceasta, marea natiune a Tracilor, unul din triburile componente fiind cel al Dacilor traitori pe teritoriul Romaniei de azi. Despre Daci, stim cu totii ca s-au batut cu romanii, au pierdut si apoi, din aceasta mixtura, am aparut noi, romanii. Ce nu stim insa e faptul ca aveau o inalta civilizatie materiala si spirituala.

Cateva exemple spun ca medicii daci vindecau intai spiritul si apoi sufletul, asemanator cu ce fac azi samanii chinezi si indieni, ca juramantul lui Hippocrate, pe care il presteaza medicii, este inspirat dintr-un juramant al medicilor daci, ca templele de la Sarmizegetusa erau, si sunt, un calendar atat de performant, incat  diferenta intre acesta si calendarul nostru era de doar cateva minute.
Peste aceasta civilizatie vin romanii, care mai mult distrug decat civilizeaza, iar dupa 165 de ani de latinizare avem o noua populatie, cea daco - romana. In anul 271 d.C., adica atunci cand incepe perioada migratiilor popoarelor dinspre Asia, romanii se retrag in sudul Dunarii, iar acesta e un moment extrem de important in istoria noastra.

cucuteni comparatie
case dacice
harta

Continuitatea daco romană.

donariul de bronz

E important fiindca, prin sec al XIX-lea, apare o teorie fabricata de un individ pe nume Roesller, care pretinde ca in momentul retragerii romane, nu doar administratia si armata se retrag, ci si intreaga populatie romanizata, lasand astfel Dacia Romana, si mai cu seama Transilvania, fara locuitori. Acestia s-au intors pe locurile de bastina ceva mai tarziu, prin anul 1500, adica dupa ce ungurii erau deja stapanii unui teritoriu pe care-l gasisera al nimanui. Teoria sustine completa exterminare a populatiei dacice in timpul razboaielor si dupa cucerirea romana, imposibilitatea romanizarii in cei 165 de ani de prezenta a Imperiului Roman in Dacia, formarea poporului roman si a limbii romane la sud de Dunare etc. Nu o sa dezvolt prea mult acest subiect, pentru ca s-au ocupat de el istorici adevarati, ci am sa o demontez extrem de scurt. Daca intreaga populatie dacica era ucisa, pe cine mai romanizau romanii ? Daca toti dacii erau exterminati, cine le mai lucra romanilor pamanturile, minele de aur si argint si sare ? Dacii au fost romanizati in 165 de ani pentru ca latina vulgara vorbita de popor si limba daca aveau in comun limba traca, dupa ce tracii dardani si bosforani, participanti la razboiul Troian, se refugiaza dupa acesta in sudul peninsulei italice, si, acolo, pun umarul la formarea natiunii romane de mai tarziu. Atunci, e normal ca intre daci, parte a neamului tracic, si romani, influentati in formarea lor de catre traci, sa nu existe bariere lingvistice si romanizarea sa aiba loc in 165 de ani. 

Am lasat la urma afirmatia potrivit careia, intreaga populatie daco - romana se duce in sudul Dunarii odata cu armata si administratia romana, care se retragea din fata atacurilor migratorilor, pe care doar o granita naturala ca Dunarea ii putea opri. Ia sa vedem daca chiar asa e. Ca nu e asa, ne-o spune clar si raspicat Gesta Hungarorum ( Faptele Ungurilor ) a unui notar anonim de la curtea regelui maghiar Bella IV, care descrie amanuntit cucerirea Transilvaniei. Da, dar unii partizani ai teoriei roeslleriene afirma ca aceasta marturie a cuceririi Transilvaniei e nedemna de crezare, fiindca daca ar fi existat o populatie daco - romana in regiune, dupa retragerea din 271 ar fi trebuit sa produca si ceva documente, or, din 271 pana prin anul 1000, cu privire la daco - romani tacerea documentara e deplina. De ce nu au produs documente daco - romanii si, mai tarziu, nou formatul popor roman ? De ce nu au scris despre romani, in documentele lor, popoarele ce au luat contact cu ei, daca acestia ar fi existat ? E foarte simplu si, mai ales, temeinic probat, fiindca istoria este o stiinta unde totul se bazeaza pe probe. Ai probe, bine, nu ai, taci din gura. Noi avem probe, asa ca vorbim. Nu documentare, ci arheologice si toponimice. Sa o luam pe rand.

Dupa retragerea aureliana din 271, daco – romanii, populatie de pastori si agricultori, se retrag in munti si paduri pentru a rezista in fata migratorilor razboinici. In munti si paduri, chiar organizati fiind, nu puteau crea si pastra o arhiva documentara, iar cat despre migratori, sa fim seriosi, ei erau prea ocupati sa prade si sa ucida, ca sa mai aiba timp pentru a scrie in cronicile lor despre romanii intalniti in cale.  Descoperirile arheologice probatoare ale continuitatii sunt multe, insa am sa prezint doar cateva aici. Avem, asadar, o urna funerara cu cruce inscrisa pe ea, la Iernut, pe Mures; avem monezi si morminte pe Valea Muresului si, foarte important, donariul de bronz de la Biertan. Acest donariu era, asa cum i-o spune numele, o donatie, parte a unui candelabru de bronz, purtand inscriptia "Ego Zenovivs votum posui", ceea ce inseamna : Eu Zenovie am pus acest dar".  Daca numitul Zenovie se ducea la sud de Dunare, cine mai facea ofranda si, mai ales, cui ? Mai gasim tot in documentele regatului maghiar,  toponimie romaneasca de rauri si locuri, cum sunt: Alutus ( Olt), Marys ( Mures ) , Argesys ( Arges), si nu pot sa nu ma intreb : daca aici nu fusese nimeni timp de 800 de ani, de unde stiau maghiarii denumirile latine de rauri , ca doar nu se coborase Sf. Duh sa li le spuna ? Mai departe, in documentele de danie ale regilor maghiari catre romani, li se intaresc lor  drepturile de proprietate pe care le aveau inca de la sfintii regi maghiari si mai departe din veac. Pai, sfintii regi maghiari, inseamna anul 1000 d.C., iar exprimarea "... si mai departe in veac", inseamna clar, mult inainte de acesti regi. 
Consider ca am lamurit problema continuitatii si a existentei romanilor in Transilvania inainte de sosirea maghiarilor.

romanii
harta

Noi, valahii.

ungurii

Inainte de a trece mai departe, si pentru ca am vorbit despre toponimie, o sa ma aplec putin asupra cuvintelor "Valah, Valahia" si am sa citez din cartea domnului Neagu Djuvara "O scurta istorie a Romanilor povestita celor tineri" : "Valah e un nume foarte nobil dat de germanici tuturor romanilor pornind de la numele unui trib celtic ce se numea Volcae, asezat pe unde sunt astazi Austria si Elvetia. Acestia s-au romanizat, astfel incat germanii, vecinii lor, cu vremea i-au numit volcae  pe toti romanii, pe toti cei care vorbeau limba latina. Asa se explica faptul ca, din insulele britanice pana la noi, de-a lungul granitei dintre germanici si fostul imperiu roman, au ramas nuclee care poarta inca un nume provenit din volcae."  Aceste nuclee sunt, dupa domnul Djuvara, urmatoarele : " Tara Galilor ce se cheama Wales pe englezeste, are aceeasi origine ca Valahia ! Si daca coboram in Europa continentala, valonii  din Belgia, adica aceia care vorbesc franceza in Belgia, poarta tot un nume provenit din volcae .  Pe italieni, polonezii ii numesc Wloch ; intr-un mod asemanator ii numesc si alti slavi. Iar in Balcani, si la noi, tot valahi i-au numit pe romanofoni." Cand  slavii s-au ciocnit de germani si au fost invinsi de acestia, au preluat termenul de la ei si au facut inversiunea valh/vlah si asa am ajuns noi sa fim numiti de catre straini, Valahi, iar tara, Valahia. Spun "de catre straini", fiindca noi ne numeam romani sau rumani, iar tara Romaneasca sau Rumuneasca. Un caz asemanator este in Ungaria, pe care strainii o numesc astfel, iar pe cetatenii ei,  unguri, in timp ce ei numesc tara Magyarorszag si pe ei insisi, magyari.

Asadar, dupa 800 de ani de tacere documentara, primele izvoare scrise care ne mentioneaza, sunt cele maghiare, unde ungurii scriu despre noi ca despre “... terra trans silva”,  cu alte cuvinte “tara de dincolo de paduri”, de unde a derivat mai tarziu numele de Transilvania. Scriau in latina, vecinii nostri, fiindca incepand cu anul 1000, cand sunt crestinati dimpreuna cu Stefan, regele lor, devin regat catolic si apostolic, ceea ce insemna ca pot raspandi credinta catolica oriune in lume, fie si impunand-o cu forta armelor. Noi, mai tarziu, aveam sa ne exprimam in slavona, limba oficiala a tarilor ortodoxe, motiv pentru care, prin bisericile construite anterior de 1859, numele de sfinti apar cu litere chirilice, dar dupa reforma lui Cuza, cand se introduce alfabetul latin, se scrie cu caracterele cunoscute astazi. Asadar, ungurii isi dau seama ca, odata cucerita aceasta “terra trans silva”, vor avea acces la aur, argint, sare, paduri nesfarsite si, foarte important, datorita pozitiei geo-strategice, control asupra teritoriilor de peste munti. Asadar, undeva la anul 1197 se cam incheie cucerirea Transilvaniei, iar ungurii se trezesc in fata unei probleme: o populatie romaneasca majoritara si, pe deasupra, ortodoxa. Ce sa faca cu ea ? Sa o extermine nu puteau, asa ca pun urmatoarea conditie : vreti drepturi militare, sociale si politice ? Atunci, va maghiarizati si va botezati catolici. Romanii refuza, pierd toate drepturile mai sus mentionate si devin “natiune tolerata” in propria lor tara, iar pentru ca era greu de colaborat cu ei, si pentru a ridica economic zona, ungurii aduc colonisti sasi din Bavaria, si pe secui, si-i aseaza in sud - estul Transilvaniei pentru a dezvolta mestesugurile, comertul, cat si pentru a apara zona de atacurile cumanilor, o populatie migratoare stabilita in sudul Moldovei de astazi. Pe deasupra, intre 1211 – 1225, in acelasi scop defensiv, invita ordinul calugaresc german al Cavalerilor Teutoni, si-l daruieste cu Tara Barsei ( jud. Brasov de azi ), pentru a construi cetati de lemn si a cuceri noi teritorii, in numele coroanei maghiare.

Va dati seama ca, invitand colonistii sasi si secui intr-un teritoriu necunoscut si nu foarte atractiv, regele maghiar le ofera acestora pamanturi spre a-si intemeia asezarile. De unde ia regele aceste pamanturi ? De la romanii care le stapaneau de veacuri. De unde stim asta ? Pai, din documentele de danie ale regelui maghiar catre nobilii romani, care-i facusera servicii, sau din actele de judecata ale rebelilor valahi, ce atacasera comunitatiile “oaspetilor sasi”, pentru ca acestia din urma, le luasera pamanturile si padurile in baza documentului regelui, care le permitea sa faca acest lucru pentru a-i atrage aici ca si colonisti. Buun. Mergem mai departe si ajungem in 1238, cand populatia cumana, stabilita in sudul Moldovei, afla despre o imensa armata mongola ce se porneste din Asia sa cucereasca Europa, sub conducerea fiilor lui Genghis Han. Fiindca cumanii cunosteau forta mongolilor, se gandesc sa ceara protectia armatei regatului ungar. Ca sa o obtina, accepta sa fie botezati catolic, iar in 1241, cand marea armata mongola ajunge la granitele noastre, ei se refugiaza in Transilvania, sperand sa reziste in trecatorile Carpatilor. Sperante desarte, fiindca mongolii spulbera tot in calea lor si se opresc in fata capitalei Buda, pentru batalia ce le-ar fi deschis poarta Europei de Vest. Batalia nu mai are loc, fiindca marea armata mongola face cale intoarsa datorita mortii marelui Han. Cumanii raman astfel in Transilvania, iar una din nobilele lor ajunge chiar regina, iar fiul ei, rege, sub numele de Ladislau Cumanul. Unul din nobilii cumani stabiliti la Fagaras, pe numele sau Tok Timur, romanizat ca Tihomir, si cunoscut de toata lumea drept Negru – voda ( fiindca fiind cuman, avea pielea mai inchisa la culoare ), din cauza unor neintelegeri cu regele maghiar, este fortat sa aleaga exilul, asa ca, impreuna cu 100 de oameni, trece Carpatii si fundeaza orasul Campulung Muscel, pe la 1291. Mai tarziu, muta curtea mai spre sud, la Curtea de Arges, unde fiul sau, Basarab, incepand cu 1310, pune bazele uneia din cele mai glorioase dinastii din istoria poporului nostru, zisa si “a Basarabilor” dupa numele fondatorului. Despre Basarab stim cu totii ca l-a batut pe Carol Robert de Anjou la Posada. Corect e sa spunem : “la O posada”, adica un loc ingust intre munti. Daca vreti sa studiati problema Basarabilor mai in profunzime, va rog sa cititi cartea d-lui Neagu Djuvara : Thocomerius – Negru Voda.

anonymus
posada

Fapte de început și explicații.

nicolae alexandru

 Fiul lui Basarab, Nicolae Alexandru, este cel care, la 1359, cere imparatului bizantin sa-i trimita pe mitropolitul de la Vicina sa fundeze Mitropolia Valahiei, oficializand ortodoxismul ca religie de stat. Nepotii lui Basarab, Radu I si Vladislav Vlaicu, au luptat impotriva expansiunii regatului maghiar si cumva, din cauza luptelor cu ei, Ludovic I de Anjou incepe, la 1377 ( anul mortii lui Vladislav Vlaicu, mai cunoscut din literatura ca Vlaicu Voda ), constructia castelului de la Bran.
Unul din fiii lui Radu I , Mircea I Basarab, mai cunoscut si ca Mircea cel Batran, nu fiindca era batran, ci tocmai findca era primul domnitor cu numele de Mircea, cel mai vechi, mai batran, asadar, devine singurul principe crestin care, la 17 mai 1395, invinge o armata otomana condusa pe campul de batalie chiar de sultan, performanta neegalata dupa aceea de nimeni altcineva.
Nepotul sau este faimosul Vlad Tepes, despre care, sunt sigur, cunoasteti cu totii multe lucruri.


O sa ma intorc acum putin in timp, la anul 1365, in Maramures, unde, in satul Cuhea, un nobil roman pe nume Bogdan, refuza sa se catolicizeze si sa se maghiarizeze si, atunci, pierde tot, si ia si el calea exilului, ca Negru Voda, 100 de ani mai devreme. Se duce in Moldova, unde uneste in jurul lui pe nobilii romani si, invingand armata ungara ce controla zona, proclama independenta statului feudal Moldova.
De aici, lucrurile incep sa se dezvolte extrem de interesant in istoria noastra fiindca avem trei tari romane, care, desi independente politic si administrativ una de alta sunt unite de elementul esential si anume limba comuna, romana. Dealtfel, limba romana este ce acare, pana la final a facut posibila unirea din 1918 a romanilor. Sigur ca moldovenii s-au mai incaierat cu muntenii, sau cu transilvanenii 
dar, pana la urma ei stiau ca sunt de aceeasi limba si credinta.

mircea
bogdan voda

Vlad Țepeș.

Vlad Tepes solii turci

In continuare, am sa ating, cateva subiecte importante in historia noastra si am sa incep cu arhicunoscutul Vlad Tepes – Draculea care era…fiul tatalui sau. Pare ciudata aceasta afirmatie insa trebuie sa stiti ca pe unul din fii lui Mircea cel Batran, il chema Vlad al II-lea Basarab asta fiindca era parte a dinastiei Basarabilor. El pana sa ia tronul Tarii Romanesti, se stabileste intre 1431 – 1434 la Sighisoara, unde isi face o monetarie si unde se naste fiul sau, viitorul Draculea. De aici este invitat de regele Sigismund de Luxemburg sa intre in Ordinul Dragonului un ordin cavaleresc al vremii ce avea drept blazon un dragon. Mandru de apartenenta sa la un ordin cavaleresc asa de important , Vlad isi pune pe steaguri pe scuturi si pe armura acest blazon, si pentru ca oamenii vazand dragonul ce pentru ei era reprezentarea dracului, a diavolului, i-au spus Vlad Dracul. Acuma, fiului sau cum sa-i spuna, decat Draculea sau Dracula adica …fiul Dracului. Intelegeti acuma de ce am spus mai devreme ca era fiul tatalui sau.
Buun. Dupa ce Vlad Dracul se urca pe tronul Tarii Romanesti, sultanul, il invita sa-si trimita fiul, pe Vlad, la curtea sa, ca sa studieze impreuna cu fiul sau Mahomed. Ati putea crede ca sultanul era foarte marinimos. Nici pomeneala, voia doar sa se asigure ca, cu micul Vlad la palatul sau, tatal acestuia, Vlad Dracul nu va indrazni sa se ridice sau sa-i stea impotriva.

Vlad, si fratele sau Radu cel Frumos, fiindca am uitat sa va spun ca-l luase si pe Radu cu el, au stat multi ani la curtea sultanului studiind limba , obiceiurile, 
tacticile de lupta si tot ce se putea despre turci si imperiul lor. 
Prin 1456 cand Vlad ajunge pe tronul Tarii Romanesti ( un an  mai devreme ca Stefan cel Mare in Moldova) Mahomed, colegul lui de studii, acum botezat Mahomed al II-lea, era deja sultan si cucerise de doi ani deja, fosta capitala a gloriosului Imperiu Bizantin, Constantinopolul, actualul Istanbul.
 A-propos, stiti de ce-i zice Istanbul ? Findca dupa cucerire , cand populatia greaca se intorcea in orasul acum ocupat de turci, ienicerii de la porti i intrebau unde merg iar ei raspundeau in greaca “merg in oras” (πάει στην πόλη) care se pronunta ceva de felul “pta estil poli” si de la acest ‘estil poli” a “istam buli” a fost un pas mic. Etimologia e o stiinta fascinanta.
Acuma, Vlad, luand tronul, decide ca pentru a face ordine in tara e necesar sa dea o singure pedeapsa: moartea prin tragere in teapa. Nu era ceva ce a inventat el, ci o pedeapsa utilizata un doar de turci dar si de unii occidentali. In felul acesta a facut ordine in tara si cand turcii au incercat sa-l prinda, el a aflat de capcana, i-a capturat el pe cei 2000 de soldati turci si i-a tras in teapa. Pe toti. Desigur in teapa cea mai inalta l-a asezat pe conducatorul lor militar ca sa-i respecte rangul. Motiv suficient ca sa fie poreclit de catre turci, Vlad Kazaklu adica Tepes. Occidentalii i-au spus Draculea sau Dracula fiindca stiau de tatal sau asa ca , voivodul nostru se numeste Vlad Tepes Dracula.
Pentru noi a fost un domnitor corect care, atunci cand , spre exemplu, negustorii sasi de la Brasov si la Sibiu nu-si respecta contráctele comerciale semnate cu el, le asediaza orasele si trage in teapa tot ce misca prin afara zidurilor acestora. La Brasov, isprava asta a fost, pare-se, organizata langa dealul Sprenghi si actuala  Biserica Bartolomeu.

 

atacul de noapte

Sigur ca aceste activitati erau foarte “intepatoare” si suparatoare pentru sasi, drept pentru care s-au apucat sa transmita oral si in scris, umfland usor asa cum se intampla mereu, faptele crude ale domnului muntean, lucru pentru care le multumim si astazi fiindca daca nu scriau ei “povestirile germane” despre Vlad, Bram Stocker nu le gasea si nu crea personajul nemuritor Dracula care ne aduce anual o gramada de bani in bugetul tarii prin turism.
Cea mai mare isprava a lui Vlad Tepes, ramane insa atacul de noapte din vara lui 1462.   
S-a intamplat atunci, ca Mahomed al II-lea cuceritorul Constantinopolelui, vine cu armata mare sa-l elimine pe Vlad si sa-l introneze pe fratele sau Radu cel Frumos, care era in relatii extrem de…apropiate cu sultanul ca sa nu zic chiar intime, intelegeti dumneavoastra de ce. 
Inainte de batalia cu Vlad , sultanul este obligat sa treaca printr-o padure formata din cei 2000 de soldati ai sai, “tzepuitzi” de Vlad cu cativa ani inainte, lucru care l-a facut sa spuna “…e greu sa iei tzara unui barbat ca acela ce face astfel de fapte” 
Cu toate ca Vlad era atacat de sultan ce credeti ca a facut Maria Sa Stefan cel Mare care domnea in Moldova ? Asa e, a-ti ghicit: l-a atacat si el pe Vlad ca sa-i smulga Cetatea Chilia de carea vea nevoie pentru a deschide cale comerciala maritima Moldovei. E drept ca si-a reparat actul razboinic peste 12 ani dar era tarziu. Cu ocazia asediului Chiliei Stefan, se alege cu o rana la picior, rana ce un s-a inchis si nu s-a vindecat niciodata si de la care i s-a si tras moartea.
In situatia asta, Vlad asteapta momentul prielnic sa-l calce in picioare pe sultan. Cum era greu sa calce in picioare cam 100000 de turci cu doar vreo 40.000 de oameni si cum ajutorul promis de Matia Corvin nu venea, imbraca 100 din cei mai buni ostasi in unifórmele armatei otomane si in toiul noptii se strecoara pana la tabăra sultanului dupa care…tăbară pe turci.
Incepe batalia iar Vlad se duce direct la cortul sultanului sa-l ucida. Ghinionul lui fu, ca sultanul un era in cort la momentul acela, asa ca, dupa aproape o ora de lupta, romanii se retrag din tabara, iar turcii raman sa se macelareasca sistematic intre ei pana dimineata fiindca un stiau care e turc veritabil si care ghiaur ( asa numeau turcii pe  necredinciosi )  travestit in turc. 
Dupa aceasta victorie, Mahomed decide ca e mai intelept sa se retraga la sud de Dunare, sa-l lase pe Radu cel Frumos pe tron si sa considere scopul campaniei sale atins. Vlad, s-a dus glont spre pasul montan Rucar-Bran unde, la cetattea Oratii il astepta Matia Corvin cu maghiarii sai sa-i dea ajutor impotriva turcului. Insa, in loc de ajutor, il aresteaza, il tine captiv la Bran cam 12 zile si apoi inca 12 ani in castelul de la Visegrad, nord de Budapesta, resedinta personala a gloriosului rege magiar. De ce ? Fiindca negustorii sasi ticluisera o scrisorica a lui Vlad catre sultan, din care reiesea ca cei doi pun la cale o alianta impotriva regelui magiar. Scrisoarea o “intercepteaza” un trimis al regelui si gata treaba. Acuma, eu un cred ca Matia Corvin era asa prostovan, mai ales stiind situatia política din zona incat sa creada cele scrise in scrisoare. Cred insa, ca interésele politice si militare in acei ani ale Ungariei erau de a avea pace cu turcul, un razboi si cum Vlad Tepes un statea locului si tot voia razboi cu turcii, maghiarii s-au incredintat ca vor avea liniste intemnitandu-l pe Vlad. 
Cand le-a venit cheful de razboi cu turcii l-au repus pe tron in 1476 unde nu a stat mult , decat 3 luni, fiindca boierii sai si-au vazut amenintate averile, linistea si afacerile si l-au ucis in timpul unei lupte contra turcilor desi garda pe care i-o trimisese Stefan cel Mare a murit o data cu el aparandu-l.

vlad la lupta

Măria Sa.

stefancelmare

Daca tot am pomenit de Stefan cel Mare sa ne mutam atentia si asupra lui. Cand Stefan al-III-lea Musatin asa cum era numele de buletin al Mariei Sale, vine cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara la tronul Moldovei in 1456 si dupa ce infrange la Doljesti pe Siret armatele moldo-polono ale lui Petru Aron e ales domn pe campul  numit “Direptate” 
Primele masuri pe care tanarul domn le ia sunt economice si de policita interna. Isi reorganizeaza economía, refacand drumurile comerciale si pazindu-le ca sa dea siguranta negustorilor poloni si Brasoveni sa treaca prin tara sa catre cetatile marii Chilia si Cetatea Alba, in siguranta fara a se teme de nimica. Reorganizeaza armata si imparte cavaleria in usoara (echipata cu zale, sabie si scut ) si grea in armura occidentala. Iarta in prima faza pe boerii care i se impotrivisera si ofera celor credinciosi lui slujbe in conducerea tarii. Pentru ca am pomenit de aceste slujbe am sa mentionez cateva din dregatoriile importante: 
 Vornic = seful politiei
 Parcalab = sef de garnizoana al cetatilor de granita
 Logofat = responsabil al cancelariei
 Spatar = purta spada domnitorului
 Paharnic = gusta bautura domnului si se ocupa de bauturi
Stolnic = se ocupa de mancarea domnitorului
Apoi, ocupandu-se de política externa a trimis emisari in Regatul Ungar, in Polonia, la Venetia, la Vatican si desigur la Inalta Poarta pentru a stabili noi relatii politice.
Apoi, tot pe plan intern incearca sa deschida Moldovei noi cai comerciale , scop in care in 1462 cand Vlad Tepes era atacat de turci , ataca fara succes de data aceea , Cetatea Chilia. 


In 1467 la randul sau, suporta o prima invazie dinspre Transilvania, aflata sub vremelnica ocupatie maghiara, cand regele Matia Corvin, se gandeste ca un ar fi rau sa aduca Moldova sub ascultarea sa, astfel incat, trece Carpatii in decembrie si incepe sa inainteze spre Suceava prin Roman pe care-l arde si apoi se duce spre Baia unde decide pe 16 decembrie sa innopteze. In acea noapte soldatii lui Stefan sar si-i stropsesc armata, iar regele maghiar, asa cum si Dlugosz cronicarul polonez alaturi de altii turci si venetieni o spune scapa extrem de greu din inclestare avand in buci sagetile moldovenesti. De ce spun asta , si de ce e important ? Pentru ca, un cavaler medieval asa cum era si regele maghiar, se putea fali cu rani capatate pe partea din fata a corpului, insemnand ca a stat cu fata la dusman, iar nu cu spatele, care insemna fuga rusinoasa si nedemna de un cavaler. 
Dupa victorie, desigur, Stefan a ridicat la Baia, Biserica Alba, numita astfel, fiindca un era pictata. De curand insa, niste fii ai satului cu dare de mana, au pictat-o si va invit sa o vizitati iar cand intrati pe partea stanga sa vedeti pictura bataliei de la Baia din 16 decembrie 1467. O sa-l recunoasteti usor pe Matia. Dupa sageti. 
Insa, Stefan nu era decat la inceputul razboaielor sale faimoase. In 1475, Mahomed al II-lea trimite o mare armata sa-l elimine pe Stefan de pe tron. Ghinionul turcilor fu ca Stefan era un stralucit strateg, care, dupa ce le-a ars satele si le-a otravit fantanile de pe drum, le-a lasat intregi satele din stanga Siretului asa ca turcii s-au dus in acea directie, si langa Vaslui, Stefan i-a asteptat pe dealurile din zona in 10 ianuarie pe o dimineata cetoasa si asa de bine i-a manevrat pe otomani ca i-a spulberat in cele 4 vanturi ca pe nimica si a trimis apoi la Venetieni si la Vatican la Papa solii in care le-a cerut ajutor in oameni si bani, pentru ca turcul nu va lasa neplatita aceasta rusine si se va intoarce sigur peste el si daca Moldova piere atunci calea turcilor catre Occident e deschisa. 


S-au intors cu mana goala soliile si cu multe frumoase si medalii asa ca Stefan a trebuit sa se pregateasca singur sa reziste. Ungurii cel putin aveau sa plateasca scump sumețirea de a nu-l ajuta pe Stefan, in 1526 cand , la Mohacs, otomanii aveau sa-i faca praf si pulbere ocupandu-le ¾ din tar

batalia de la vaslui

Despre uniri, fanarioți și reforme.

mihai viteazul fanariotii

După Stefan, alt mare domnitor roman, este Mihai Viteazul cel care uneste pe romani pentru prima oara in istorie. A fost bine ce a facut el, chiar daca a fost cam din intamplare fiindca nu pot vorbi de constiinta nationala in 1600 cand aceasta apare abia la 1848. Oricum exemplul unirii a impulsionat lupta romanilor pentru drepturi , libertati si unire. 
Mihai Viteazul este asasinat la 1600 cu permisiunea tacita a imparatului Rudolf al II-lea care a inteles, ca lasand pe romani uniti nu pierde doar bogatiile Transilvaniei, ci si controlul asupra celorlalte doua tari romane care actionau ca un scut intre el si turci.

De la Mihai Viteazul incepe o foarte lunga perioada intunecata fiindca incet incet, turcii vor prelua controlul asupra tarilor romane si vor incepe sa impuna domnitorii dupa bunul lor plac. Acesti domnitori erau numiti “fanarioti”, de aici si numele perioadei cuprinse intre 1711 – 1821 “Perioada Fanariota”. Erau numiti fanarioti fiindca veneau din cartierul Istambulului, numit “Fanar” de la francezul “fanal = far de navigatie” . Respectivii plateau cu bani luati de la creditori, peschesuri ( cadouri, mita ) importante functionarilor otomani si chiar sultanului pentru a obtine numirea ca domnitor. Odata ajunsi in Tara Romaneasca ( Valahia ) sau in Moldova trebuiau sa returneze banii creditorilor si de unde sa-i ia ? Coruptie, taxe marite, afaceri oneroase, adicatelea cam ca, acuma. Urmare a acestui fapt,  starea taranilor se deterioreaza, dimpreuna cu cea a acelorlalte clase sociale in timp ce patura superbogata prospera. Totusi domnitorii astfel numiti, erau efemeri, fiindca se gasea intotdeauna un frate sau un inamic politic care sa-l parasca sultanului pentru deteriorarea starii sociale in tara, iar fiindca sultanul nu avea nevoie de revolte ci de romani care sa fie apti sa-i dea granele, mierea trimitea un mazil, care-i mazilea adica-i scotea din functia de domnitor ucigandu-i cel mai adesea.

Cu toate aceasta stare generala de lucruri avem domnitori ca cei din familia Mavrocordat, Ghica, Cantacuzino care se preocupa de construirea de biserici, de aclimatizarea de noi plante cum e Aceasta perioada se incheie in mod brutal cu revolutia de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu.
Incepe dupa ea o perioada de prefaceri sociale care vor culmina cu infiintarea Romaniei moderne prim actul unirii de la 1859 cand Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca  si facand o uniune personala numind noul stat Romania.

Despre cei 7 ani de domnie ai lui Cuza s-au scris de catre istorici multe pagini, eu, care nu sunt si nici măcar nu aspir la titlul de istoric, am sa va pomenesc doar cateva lucruri importante: reforma agrara pe care o face Cuza impartind din pamantul marilor prorietari si taranilor care nu detineau pamant acordandu-le posibilitatea de a se dezvolta economic; secularizarea averilor manastiresti prin care a interzis manastirilor si bisericilor ce detineau paduri, sate, pamant de pe urma carora culegeau venituri importante sa transmita aceste venituri calugarilor athoniti ( de la muntele Athos) directionandu-le catre bugetul tanarului stat roman, lucru pentru care probabil si acuma calugarii athoniti sunt suparati pe noi; inlocuieste alfabetul slavon ( chirilic) cu cel latin fiindca, desi o tara latina foloseam alfabetul chirilic dat fiindca limba slavona era limba oficiala a bisericii si a administratiei. Puteti chiar si acuma intrand intr-o biserica, sa va dati singuri seama daca aceasta e construita si pictata inainte de 1863 adica de reforma alfabetului  sau dupa acest an fiindca la bisericile pictate inainte de Cuza numele sfintilor sunt scrise cu litere chirilice pe cand la cele de dupa el au caractere latine.
Interesant nu ?

laexandru cuza

Independența și Marea Unire.

independenta primul razboi mondial

Dupa ce Cuza este fortat sa abdice in 1866, o delegatie de politicieni romani se duce la Napoleon al III-lea cerandu-i sa ne recomande un print dintr-o dinastie domnitoare a Europei care sa ne devina rege.
Asa ajunge pe tronul Romaniei, printul Karl de Hohhenzollern Sigmaringen, ce devine domnitor sub titulatura de Carol I. Va ramane pe tron pana in 1914, perioada in care va dezvolta tara pe toate planurile si va ramane in istoria noastra drept un mare suveran. In acesti 48 de ani de domnie pe langa dezvoltarea economiei si dezvoltarea urbanistica a capitalei, Carol castiga de la Imperiul Otoman Independenta Romaniei si construieste Castelul Peles. Demn de menționat că independența se cucereșste pe câmpurile de luptă în Bulgaria alături de armata rusă care ne tranzitase teritoriul și care, fusese obligată de împrejurări să ne ceară sa trecem Dunărea cu armata ca să-i ajutăm să câștige războiul contra Turcilor. Interesant este că, la final, după ce la congresul de Pace primim Dobrogea o revendică pentru ei și doar intervenția rudelor lui Carol I din Germania îl convinge pe țar să plece acasă lăsând la noi gurile Dunării așa cum era drept. A fost un prim exemplu că nu putem să avem încredere în ruși.


Cand moare, Carol I vine la tron Ferdinand intai, nepotul sau de frate, casatorit cu o printesa britanica, Maria. La momentul acela, 1914, Romania votase neutralitatea in prima conflagratie mondiala ce incepuse. Asadar, regele are timp, sa hotarasca ce are de facut, si sa decida intrarea Romaniei in razboi, de acea parte, care ar fi convenit opiniei publice cat si majoritatii clasei politice. Era greu, fiindca presiuni erau din toate partile iar armata noastra fusese gandita de catre Carol I ca o armata de flanc, in sprijinul armatelor Austro Ungare si Germane intr-un eventual razboi contra rusilor. Cand, intr-un final, dupa intense pregatiri se ia decizia intrarii in razboi de partea Antantei, impotriva tarii de origine a regelui, Germania, armata si tara intreaga asteptau momentul in care vor elibera de sub stapanirea straina pe fratii cotropiti din Transilvania.

Intram in razboi, atacand in Transilvania si obtinem victorii importante ajungand pana la Sibiu. Suntem pe cale sa ne realizam idealul national mai usor decat credeam, pana cand germanii muta cateva divizii incercate cu Mackensen in frunte pe frontul nostru si dupa ce ne opresc inaintarea incep sa ne impinga inapoi. Cu toata opozitia eroica suntem nevoiti sa lasam Transilvania in mainile lor si ne retragem la sud de Carpati unde, coroborat cu infrangerea de la Turtucaia, incet si sigur pierdem tot sudul, capitala si suntem nevoiti sa evacuam guvernul si resturile armatei impreuna cu o parte a populatiei civile in Moldova la Iasi , si sa instituim o linie de rezistenta in zona Marasti, Marasesti, Oituz. Aici, se cuvine sa fac o paranteza vorbind despre influenta Generalului Ion Dragalina in luptele de la Oituz ce vor urma. Inainte de razboi, prin 1912 se organizeaza o mare aplicatie militara in zona Marasesti Oituz simulandu-se un atac german dinspre sud, impotriva unei linii romanesti fortificate in zona. Planul care este considerat cel mai efcient este cel al generalului Dragalina, pe care viitorul maresal Averescu in ia si il pune la pastrare. Inaintea bataliei de la Oituz da acest plan maiorului Antonescu ( da acelasi cu viitorul Maresal Ion Antonescu) sa-l comunice trupei si astfel cu planul unui general care fusese ucis in batalie, castigam la Oituz o victorie extrem de importanta.

Important de mentionat este faptul ca, dupa pierderea capitalei, la Hanul lui Manuc, se semneaza o pace separata intre Romania si Puterile Centrale, pace ce contravine intelegerilor dintre Romania si Antanta, dar pe care regele Ferdinand I nu o ratifica sub diferite motive, asa incat, la sfarsitul razboiului , e drept si cu influenta decisiva a Reginei Maria, ni se recunoaste unirea Transilvaniei si a Basarabiei cu Romania.
 Odata cu Unirea incepe o perioada prospera a tarii noastre , perioada ce va lua sfarsit cu Cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Acest razboi debuteaza si pentru noi cum nu se poate mai rau cu pierderea prin Diktat-ul de la Viena si a ultimatumului dat de Stalin a unor parti importante din pamantul tarii si anume Transilvania de Nord Vest si Basarabia.
Asadar, cand Hitler vrea sa sti pe ce pozitii ne situam in razboi, calculul nostru e foarte simplu: intram cu Germania pentru a ne recupera teritoriile pierdute.
Dupa razboi, ne recuperam Nord Vestul Transilvaniei dar suntem nevoiti sa lasam Basarabia rusilor. Apoi, rusii vin peste noi si stim cu totii ceea ce a urmat

unirea