Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Alexandria

Egipt

Alexandria este orașul egiptean faimos în toată lumea pentru Biblioteca sa demult pierdută, pentru celebrul Far din Alexandria, pentru Fortul Qait Bey și pentru fostul Templu Serapeum.

Highlights

templul serapeum, biblioteca din alexandria, fortul qaitbey

Cetatea Qaitbey

qaitbey citadel

Cetatea Qaitbey se află în Alexandria , Egipt. A fost construită în anul 1477 D.HR. de către sultanul Al-Ashraf Sayf al-Din Qa'it Bay. Fortificația este considerată a fi una din cele mai importante nu doar din Egipt ci și din Mediterana. 
Cetatea se află la intrarea în portul de est al insulei Faros. A fost construită exact pe locul celebrului Far din Alexandra care după ce a fost distrus de cutremur prin sec XI. A supraviețuit doar baza acestuia, pe ea fiind ridicată o moschee distrusă complet în sec XIV de un alt cutremur violent.

În jurul anului 1480 D.Hr. sultanul mameluc Al - Ashraf Qaitbey a fortificat locul ca parte a apărării de coastă contra otomanilor care amenințau Egiptul. El a consturit cetatea și o moschee în interior. cetatea a continuat să funcționeze pe timpul mamelucilor, a perioadei otomane li moderne până la un bombardament britanic asupra Alexandriei la 1882 după care a fost neglijată până în sec XX când a +fost restaurată de câteva ori.

Cetatea a fost construită de arhitectul șef care a supravegheat construcția a numeroase clădiri pe vremea lui Qaitbey, si a durat doi ani. 
Sultanul Qansuh al-Ghuri a dat o atenție deosebită cetății asigurându-se că garnizaona de aici are toate cele necsare desfășurării misiunilor de luptă. A organizat aici o închisoare pentru prințese și oamenii bogați care cădeau în dizgrația sultanului.

După ce tursii otomani au cucerit Egiptul au avut grijă de această cetate unică folosind-o pentru trupele lor motiv pentru care a fost bine întreținută și îngrijită. Când Imperiul otoman a început să decadă, fortificația și-a pierdut importanța. În anul 1789, pe timpul expediției franceze în Egipt, a fost ocupată de aceștia. În interiorul ei francezii au găsit arme ale cruciaților. Când Muhammad Ali-Pașa a devenit conducătorul Egiptului, în anul 1805, a renovat vechea cetate, începând o nouă epocă de aur a cetății.
Cetatea a fost interesantă și importantă pentru urmașii lui Mohammad Ali până în anul 1882 când a început Revolta Orabi. Flota britanică a bombardat Alexandria avariind o mare parte a orașului și distrugând complet zidurile de vest.
Cetatea a rămas neglijată până în anul 1904 când Ministerul Apărării a renovat etajele superioare. regele egiptean Farouk a dorit să transforme cetatea într-o reședință regală așa că a dispus grabnica ei renovare. După Revoluția din 1952, cetatea a fost transformată în Muzeul Marinei.

Templul Serapeum

serapeum

Templul din Serapeum Alexandria a fost un templu grecesc consturit de către Ptolemeu III și dedicat lui Serapis, care era protectorul Alexandriei. Locul construcției se află pe un platou stâncos situat la înălțime peste mare și pământ. NU era doar locaș de închinare ci și o mini bibliotecă, precursoare a bibliiotecii din Alexandria. Nu a mai rămas nimic di vechiul templu cu excepția Coloanei lui Pompei. templul Serapeum din Alexandria a fost închis în anul 325 la ordinele împăratului creștin Constantin care dorea să se termine cu păgânismele în teritoriul controlat de el. Apoi prin anul 391 protestele și revoltele religioase au distrus locul. templul Serapeum a fost ultimul punct de rezistență al păgânilor care s-au baricadat în interiorul său. Creștinii au intrat peste păgâni și au distrus totul. Pe bună dreptate aș spune. Serapeum-ul nu a fost reconstruit. După distrugerea sa o mănăstire a fost ridicată pe ruinele sale. Mănătirea a fost și ea distrusă prin anul 600 D.Hr. și restaurată de Patriarhul Isaac pentru a fi distrusă definitiv prin sec X. Mai recent un cimitir islamic a fost așezat pe acel loc.

Arhitectura templului Serapeum a fost inspirată de arhitectura greacă a dinastiei Ptolemeilor și a perioadei romane. Excavările ce au avut loc prin zona unde există Coloana lui Dioclețian, au arătat depozitele de la fundația templului formate din plăci de aur, argint și bronz, dar și faianță egipteană, chirpici de NIl și patru pahare opace. mai există o inscripție care atestă pe ptolemeu al III-lea ca și fondator. Se mai spune că aici erau venerate zeițele sănătății, căsătoriei, cât și a înțelepciunii personificate de Isis. Au fost descoperite căi subterane, o statuie din diorit negru reprezentându-l pe Serapis, încarnat ca Taur având discul solar între coarne pe care găsim o inscripție din vremea împăratului Hadrian (anii 117-138 D. Hr.) În concordanță cu fragmentele găsite aici ar fi existat statuile a 12 zei. 
Templul Serapium, are o frumusețe care nu se poate exprima în cuvinte, are camere spațioase, flancate de coloane umplute cu statui și alte opere de artă, încât nimic cu excepția Capitoliului, care dovedește eternitatea venerabilă a Romei, nu poate fi considerat la fel de ambițios și măreț în lume.

Catacombele de la Kom el Shoqafa

catacombele

Catacombele de la Kom el Shoqafa este un sit arheologic aflat în Alexandria și considerat una din cele 7 minuni ale Evului Mediu. necropola constă într-o serie de morminte alexandriene, statui și obiecte ale cultului funerar faraonic, având influențe elenistice și romane. O scară circulară care era des folosită pentru a transporta trupurile celor decedați, ne conduce către mormintele ce au fost săpate în roca muntelui prin sec al II-lea D.HR.

Numele catacombelor este Kom el Shoqafa, ceea ce înseamnă Movila de Cioburi, pentru că zona folosită ca loc de înmormântare conține un mare număr de cioburi de teracota. Aceste obeicte din ceramică, din teracota, în special vase, au fost lăsate de cei care au vizitat mormintele aducând în ele mâncare și băutură. E clar că nu voiaiu să aducă înapoi acasă din acest loc al morții nimic, așa că le spărgeau și le lăsau aici.

În fața mormintelor există o construcție imitând fațada unui templu iar pe pereți sunt sculptate iagini de femei și bărbați. Mai există trei sarcofage unde se presupune că ar exista trei mumii.