Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Assuan

Egipt

Assuan este un oraș antic, cunoscut și ca Swenett sau Syene, care a fost oraș de frontieră a Egiptului Antic cu sudul. Swenett se pare că se numește așa de la zeița egipteană cu același nume.

Highlights

barajul, lacul nasser

Despre Assuan

Assuan este un oraș antic, cunoscut și ca Swenett sau Syene, care a fost oraș de frontieră a Egiptului Antic cu sudul. Swenett se pare că se numește așa de la zeița egipteană cu același nume. Această zeiță a fost identificată la greci cu numele de Eileithyia sau Lucina la romani, din cauza asemănării acesteia cu zeițele lor care dăduseră naștere unor copii. Acest nume al orașului derivă și din simbolul egiptean pentru comerț.

Din cauză că egiptenii antici erau foarte orientați în credințele lor de venerarea apelor dătătoare de viață ale Nilului din sud, și cum Swenett era cel mai sudic oraș al țării, egiptenii mereu spuneau că Egiptul începe și se termină la Swenett.. Orașul se află pe o peninsulă aflată pe malul de sud, drept, al Nilului, imediat la sudul primei cascade, si se extinde spre Pilae, Navigația spre Delta Nilului a fost posubilă de aici încolo fără alte opreliști. 

Carierele de piatră ale anticului Egipt aflate aici, au fost apreciate pentru piatra lor și în special pentru granitul numit Syenite. Ele au fost folosite pentru a face statui colosale, obeliscuri, și altare monolitice care există peste tot în Egipt inclusiv piramidele. Urmele muncitorilor care au lucrat aici acum 3000 de ani sunt încă vizibile în roca muntelui în special sub forma unui drum de 6,5 km care a fost tăiat ăn munte între Syene si Philae.

Swenett, a fost în egală măsură important atât ca bază militară cât și ca zonă de comerț. Fiecare dinastie l-a folosit in aceste două feluri. Prin anul 330 legiunile romane existente aici, au primit un episcop creștin, din Alexandria. Mai târziu a devenit Dioceza Coptă a Syenei. Orașul a fost menționat de mulți scriitori antici inclusiv de cei importanți ca Herodot, Strabo, Stefan din Bizanț, Ptolemeu, Pliniu cel Bătrân, Vitruvius și apare pe Itinerariul Antonin. Este deasemenea menționat în Cartea lui Isaia.
Orașul se bucură de apropierea Râului Nil care de aici până la Alexandria este naviganil fără opreliști cum ar putea fi cascadele sau barele. O călătorie de la Assuan la Alexandria durează de obicei cam 21-28 de zile pe vrmee bună.

S-au descoperti 35 de corpuri mumificate într-un mormânt din Assuan în anul 2019. Clima din Assuan este una deșertică, foarte caldă ca și restul Egiptului. Assuan și Luxor au verile cele mai călduroase din Egipt. Temperatura este de regulă peste de grade Celsius pe timpul lunilor de vară adică IUnie, Iulie, August și Septembrie. Verile sunt lungi și foarte fierbinți. Iernile sunt scurte și călduroase. Iarna este un anotimp foarte plăcut în timp ce vara e foarte greu. 

 

assuan2
assuan1
assuan3