Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

British Museum

Marea Britanie

Muzeul Britanic sau British Museum cum mai este cunoscut se află în zona Bloomsbury din Londra și este o instituție publică dedicată istoriei umanității, artei și culturii. Colecția sa permanentă adună aproape 8 milioane de exponate colecționate mai ales în perioada Imperiului Britanic. Este primul muzeu național deschis publicului din lume.

Highlights

British Museum

British Museum2

Muzeul Britanic sau British Museum cum mai este cunoscut se află în zona Bloomsbury din Londra și este o instituție publică dedicată istoriei umanității, artei și culturii. Colecția sa permanentă adună aproape 8 milioane de exponate colecționate mai ales în perioada Imperiului Britanic. Este primul muzeu național deschis publicului din lume.

Muzeul Britanic a fost înființat în anul 1753, pornind de la colecțiile fizicianului și omului de știință Sir Hans Sloane Prima dată a fost deschis publicului în anul 1759 în Casa Montagu aflată pe actualul loc al muzeului. S-a extins în următorii 250 de ani ca urmare a extinderii coloniilor britanice. 
Deși astăzi, este în principal un muzeu de cultură, obiecte de artă și antichități, Muzeul Britanic a fost înfinițat la început ca muzeu universal deschis gratuit publicului.
La deschiderea sa în anul 1759 cea mai mare parte a colecțiilor sale o constituia biblioteca care ocupa majoritatea camerelor de la parter cât și obiectele de istorie naturală care ocupau una din aripi și etajul. În anul 1823 Regele George al IV-lea a oferit Biblioteca Regală iar Parlamentul a oferit dreptul de a avea exemplare din fiecare carte publicată în țară. Muzeul e primit câteva cadouri incluzând aici Colecția Thomason de obiecte din Războiul Civil American și biblioteca de 1000 de volume a lui David Garrick. Predominanța istoriei naturale a obiectelor din ,uzeu a început să scadă când s-a cumpărat prima colecție de vase grecești prin anul 1772.
Din anul 1778 au început să fie expuse obiecte din Mările Sudului aduse de călătorul și căpitanul James Cook. Pria colecție cu adevărat notabilă adusă în muzeu a fost cea din anul 1784 când Ambasadorul Britanic la Napoli a vîndut muzeului  colecția sa de antichități și specimene de istorie naturală. Unul dintre obiectele din această colecție este „un picior imens al lui Apollo din marmură”

La începutul sec al XIX-lea au început să fie aduse sculpturi din epoca greacă, romană și egipteană. După înfrângerea Franței din Bătălia Nilului în 1801, Muzeul Britanic a achiziționat sculpturi egiptene printre ele numărându-se Piatra de la Rosetta cu ajutorul căreia se puteau descifra hieroglifele egiptene. Cadouri de la Consului General al Marii Britanii în Egipt au fost și Bustul Colosal al lui Ramses al II-lea din anul 1818, au pus fundația viitoarei colecții de sculptură egipteană. Au urmat sculptri grecești, cea mai impresionantă achiziție fiind preluarea sculpturilor de marmură de la PArthenon și transferarea lor la Muzeul Britanic de către Thomas Bruce ambasador britanic în Imperiul Otoman. 

A urmat demolarea dărăpănatei Case Montagu în 1823 și construirea Galeriei Bibliotecii Regale apoiu extinderea Aripei de Est care a fost finalizată în anul 1831. Clădirea muzeului a început să fie construită de Sir Robert Smirke's în stil neoclasic

În anul 1840 muzeul a fost implicat în primele sale excavații de peste hotare prin expediția lui Charles Fellows din Asia Minor unde au scos la iveal[ printre multe altele, Mausoleul din Halikarnas considerat una din cele 7 minuni ale lumii antice. Între anii 1840-1850 muzeul a suportat cercetările arheologice din Assyria, în locuri la Nimrud și Nineveh. Până la mijlocul sec al XIX-lea colecțiile muzeului au rămas constante dar, în anul 1851 muzeul a început să colecționeze antichități din Anglia și Europa dar și din Asia, diversificându-și zonele de interes. O adevărată lovitură pentru muzeu a fost cumpărarea în anul 1867 colecției de antichități a Decelui de Blacas. În același timp au continuat excavațiile de peste mări ce au dus la descoperirea rămpșițelor templului lui Artemis din Efes, o altă minune a lumii antice.

Colecțiile de istorie naturală au rămas parte integrală a Muzeului Britanic până la mutarea lor la Muzeul Britanic de Istorie Naturală din anul 1887, astăzi cunoscut ca Muzeul de Istorie Naturală. 

Colecția de armuri a lui William Burges a fost adusă la muzeu în anul 1881. Anul următor, în anul 1882 muzeul a fost implicat în înființarea Fondului de Explorare a Egiptului O moștenire primită de la Doamna Emma Turner în 1892 a finanțat cercetări în Cipru. În 1897 moartea marelui colecționar și curator  A.W. Franksa fost urmată de o mare moștenire constând în 3300 de inele, 153 de pahare și cești, 512 piese de porțelan european, 1500 de obiecte netsuke ( obiecte artizanale miniaturale de orgine din Japonia sec al XVII-lea), 850 de obiecte inro provenind din Japonia și peste 30000 de plăcuțe și diverse obiecte cum ar fi bijuterii, farfurii precum și Tezaurul Oxus datat din vremea Imperiului Ahemenid constând în 180 de obiecte de podoabă din aur și argind de o rară frumusețe care a fost găsit dimpreună cu 200 de monede.

În anul 1898 Baronul Ferdinand de Rotschild a moștenit aproape 300 de piese constând în obiecte de artă, incluzând aici exemplare superbe de bijuterii, farfurii, sculpturi pahare și majolică împreună cu relicvariul Thorn creat la Paris pentru John Duce de Berry în 1390. Colecția ocupă o cameră specială dedicată ei. Spre sfârșitul sec al XIX-lea, colecțiile Muzeului Britanic sau mărit astfel încât spațiul existent nu mai era suficient.. În 1895, administratorii muzeului au cumpărat 69 de case din împrejurilmile muzeului, cu intenția de a le demola și a construi noi spații muzeale. Prima etapă a construcției a început să se edifice în anul 1906.

Între timp colecțiile muzeului creșteau. Emil Torday a colectat lucruri din Africa Centrală, Aurel Stein în Asia Centrală, T.E.Lawrence în Carchemish. Colecționarul și filantropistul american J. Pierpont Morgan, a donat un număr mare de obiecte incluzînd aici coșecția lui William greenwell de artefacte preistorice de peste tot din Europa. Morgan a procurat o mare parte a colecției de monezi a lui Sir John Evans care a fost vândută  muzeului în 1915. În 1918 o parte din obiecte au fost evaculate la Biblioteca Națională din Țara Galilor de unde s-au reîntors în anul 1920 când s-a constatat că unele din acestea fuseseră deteriorate. Astfel, s-a luat decizia de a înființa un laborator de conservare care a devenit permanent în anul 1931. În anul 1923 muzeul a avut 1 milion de vizitatori. 

Noi camere au fost organizate la mezaninul clădirii pentru a găzdui invazia de cărți. În anul 1931 Sir Josepf Duveem a oferit bani pentru a construi o galerie specială pentru sculpturile din Partenon. Desentaă de arhitectul american John Russell Pope și a fost finalizată în anul 1938, dar în august 1939 sub amenințarea rzăzboiului și a raidurilor aeriene ce aveau să vină, sculpturile din colecția de la Partenon au fost dispersate prin diferite subsoluri, case de la țară, stția de metrou Aldwich, Biblioteca Națională din Țara Galilor și o mină de marmură. Evacuarea a fost făcută la vreme pentru că în anul 1940, Galeria Dveen cum era numită a fost bombardată și avariată. După război, muzeul a continuat să colecționeze obiecte dn toate țările și din toate epocile. Cele mai spectaculoase adăugiri la colecțiile sale a fost tezaurul din Ur, orașul mesopotamian descoperit de Leonard Wooley la excavărle din 1922 -1934. 

În anul 1953, muzeul a sărbătorit bicentenarul său. Multe schimbări au urmat: un ofițer de presă a apărut în 1964, organizația prietenilor muzeului s-a înființat în 1968 un serviciu de educație în 1970 și o editură în 1973. În anul 1972 cea mai de succes expoziție din istoria Marii Britanii a fost cea numită Comorile lui Tutankamon atrăgând 1.694.117 vizitatori.

In 1953, the museum celebrated its bicentenary. Many changes followed: the first full-time in-house designer and publications officer were appointed in 1964, the Friends organisation was set up in 1968, an Education Service established in 1970 and publishing house in 1973. In 1963, a new Act of Parliament introduced administrative reforms. It became easier to lend objects, the constitution of the board of trustees changed and the Natural History Museum became fully independent. By 1959 the Coins and Medals office suite, completely destroyed during the war, was rebuilt and re-opened, attention turned towards the gallery work with new tastes in design leading to the remodelling of Robert Smirke's Classical and Near Eastern galleries.[41] In 1962 the Duveen Gallery was finally restored and the Parthenon Sculptures were moved back into it, once again at the heart of the museum.[g]

Astăzi, muzeul nu mai are colecții de istorie naturală iar cărțile și manuscrisele sunt conservate la Biblioteca Britanică. Cele 1753 de colecții au crescut la un număr de 13 milioane de obiecte la British Museum și la 70 de milioane la Muzeul de Istorie Naturală și la 150 de milioane la Biblioteca Britanică.

 

 

British Museum1
British Museum3
British Museum4