Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Calama

Chile

Calama este un oraș din Chile situat la altitudinea de 2400 m. Este capitala provinciei El Loa. Calama este considerată capitala extracției de cupru pentru că aici se regăsesc principalele zăcăminte de cupru ale țării, una dintre ele Chuquicamenta având peste 100 de ani vechime.

Highlights

deșertul Atacama

Despre Calama

calama2

Calama este un oraș din Chile situat la altitudinea de 2400 m. Este capitala provinciei El Loa. Calama este considerată capitala extracției de cupru pentru că aici se regăsesc principalele zăcăminte de cupru ale țării, una dintre ele Chuquicamenta având peste 100 de ani vechime. Numele de Calama nu se știe exact de unde vine existând o mulțime de ipoteze. Două dintre ele sunt mai aproape de adevăr. Prima spune că ar proveni de la numele indigenilor ce se pronunța în limba lor, Kunza, Ckara-ama adică (localitate în mijlocul apei) fiindcă localitatea era înconjurată de două brațe ale râului Loa.  Oamenii au locuit în această zonă de prin epoca fierului. Așezarea strategică a Calama ca punct central în mijlocul deșertului Atacama, între lanțul muntos și mare, a permis un intens schimb intercultural cu comunitățile din deal și din vale până spre actualele teritorii argentiniene și boliviene. Foarte circulat era circuitul Cobija Calama care traversa munții.

Clima dură a zonei a ținut departe așezarea masivă a coloniștilor spanioli dar nu i-a împiedicat să-și exercite dominația în zonă înființând Zona Atacama, alături de capele și biserici creștine. Apoi, au urmat disputele teritoriale dintre Chile și Bolivia, care nu au atins această zonă. Evenimentul cel mai important al zonei a fost revoluția lui Tupac Amaru care l-a avut ca lider local pe Tomas Panire care a sfârșit executat de autorități.

Când orașul Cobija a devenit port principal din Bolivia, a constribuit la importanța orașului Calama pentru guvernul bolivian fiindcă era cea mai mare oază și cel mai bine echipată înainte de a traversa pampa cea golașă, pentru a ajunge la mare. Asta a dus la transformarea Calama în capitală provincială în anul 1840, atrăgând totodată aici tot comerțul din PUna Austral și Bolivia. Înaintea Războiului Pacificului, Calama era o placă turnantă pe rutele Cobija la Potosi și Cobija la Salta. Luptele din acel an au dus Calama când în poseisa staului Chile când a Boliviei. Până la urmă rămâne în posesia chilienilor iar cu ocazia acestor liupte a fost redescoperită imaginea Maicii Domnului de Guadalupe care a căpătat o atât de mare importanță, încât astăzi este protectoarea provinciei Loa.

După cucerirea orașului Calama de către chilieni, a trecut un deceniu de abandon a zonei de către sistemul politic și economic chilian. După căderea de guevrn din anul 1888 a fost creată municipalitatea in Calama. Secolul XX a marcat aici deschiderea minei de cupru de la Chuquicamata, de venirea oamenilor în oraș, de cele 30 de vieți curmate pe timpul dictaturii lui Augusto Pinochet și de gloriile fotbalistice ale Clubului Sportiv Cobreloa. Sec XXI a început cu protestele cetățenilor care doreau mai mult de la statul căruia îi ofereau 40% din producția de cupru a țării.

Orașul Calama, numără două etaje ecologice: cele occidentale și piemontul Anzilor, pe care este aflat orașul. Lanțul muntos care se sfârșește la plajele unde sunt casele existente din epocile preincașe. 
Lanțul muntos al Anzilor, cu marea sa parte vestică, este prezentă cu conuri vulcanice, mai mari de 5000 de metri din care enumerăm: Inacaliri, San Pedro, San Pablo, Panire. Toate aceste conuri se văd din orașul Calama. 
Pe vîrfurile înalte din jurul zonei, la poalele munților ninși Toconce, Linzor și Cablor, se nasc diverse pâraie de apă dulce care se transformă în ape sărate ce se transformă în Râul Salado responsabil pentru salinitatea apelor Râului Loa, până la vărsarea acestuia în ChiuChiu.