Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Canionul Colca

Peru

În anul 1981 o expediție poloneză, după de a stat 33 de zile în interiorul canionului, a estimat că acesta are o adâncime de 3250 de metri. O altă expediție poloneză din anul 2005, a descoperit că în zona apropiată localității Quillo Orco, adâncimea canionului este de 4160 de petri pe partea de nord și de 3600 de metri pe partea sudică.

Highlights

Canionul Colca

Canionul Colca

Canionul Colca

În anul 1981 o expediție poloneză, după de a stat 33 de zile în interiorul canionului, a estimat că acesta are o adâncime de 3250 de metri. O altă expediție poloneză din anul 2005, a descoperit că în zona apropiată localității Quillo Orco, adâncimea canionului este de 4160 de petri pe partea de nord și de 3600 de metri pe partea sudică, ceea ce-l plasează pe locul doi în lume după Tsangpo din China care are 5590 de metri. 

Formarea Canionului Colca a aut loc în etapele tctonice Andine și Quechua, adică în ulimele 150 de milioane de ani, dar procesul de scufundare a abvut loc ca urmare a unor factori externic um sunt înălțarea lanțului andin, rupturi pe timpul Cuaternarului și în principal din cauza proceselor de eroziune accelerată cauzate de rîul Colca. În sfârșit, formarea canionului trebuie datată acum 10 milioane de ani, dar forma sa actuală corespunde ultimului milion de ani, adică perioadei numite Cuaternar. 

Morfologia canionului a fost influențată de activitatea vulcanică din Sabancaya și Hualca Hualca, ce a avut loc în ultimul milion de ani. Depozitele rezultate din activitatea vulcanică, au format un baraj natural gros de 5 kilometri și înalt de 500 de metri oprind Râul Colca din curgerea sa pentru mii de ani ceea ce a dus la formarea unui imens lac. De-a lungul miilor de ani s-a produs o ruptură a digului originar, producând adâncimea canionului de astăzi. În această perioadă, canionul Colca era un defileu ce avea diferite adâncimi și nu era lat.

Monoliții sau pădurile de piatră sunt foarte des întâlnite în apropierea Canionului Colca, Aceste stânci de forme diferite ies în evidență din peisajul vegetal. Prezența lor este pusă în legătură cu exploziile vulcanice sau nu fracturile scoarței. Aceste stânci au fost supuse unui agresiv proces de eroziune a ploii și a vântului. 

Este deasemenea obișnuit să vedem înăuntrul canionului pereți de piatră sau coloane. Aceste formațiuni stâncoase se păstrează în forma lor inițială, verticală sau orizontală, pe care o au din momentul în care lava ce le formează s-a răcit și a fost apoi erodată de ape și de vânturi. Alte formațiuni existente în zonă sunt cavitățile naturale ( grotele și peșterile ) în care există resturi ale culturilor materiale ce au existat în această zonă cum sunt resturile umane, obiectele de metal, ceramica, fosilele și obiectele acoperite cu scriere.

În ciuda condițiilor extreme de viață, găsim o floră diversă constând în aproape 300 de specii din care unele sunt folosite ca plante medicinale, altele ca și combstibil, altele ca și produse de curățat iar altele ca și hrană pentru animale.
Zonele agricole există pe lângă principalele râuri în bazinele lor hidrografice. În valea Colca aceste terenuri agricole sunt formate din terase ale pantelor munților și dealurilor. Se găsesc la 3000 și la 4000 de m altitudine și sunt cultivate de mii de ani de localnici.