Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Castelul Vișegrad

Ungaria

Castelul Vișegrad, înseamnă, Castelul de Sus și a fost reședința personală a regelui Maghiar Matei Corvin. Localitatea Vișegrad, a fost menționată prima dată în anul 1009 ca și oraș de reședință a arhidiocezei. După distrugătoarea invazie mongolă, din 1242 orașul a fost reconstruit în aproximativ aceeași locație dar pe deal.

Highlights

Castelul, Turnul Solomon, expozițiile

Castelul Vișegrad

visegrad

Castelul Vișegrad, înseamnă, Castelul de Sus și a fost reședința personală a regelui Maghiar Matei Corvin.
Localitatea Vișegrad, a fost menționată prima dată în anul 1009 ca și oraș de reședință a arhidiocezei. După distrugătoarea invazie mongolă, din 1242 orașul a fost reconstruit în aproximativ aceeași locație dar pe deal. Castelul a fost așezat pe un plan triunghiular și avea trei turnuri la colțuri. În sec XIV, pe timpul dinastiei angevine, castelul devine reședință regală fiind lărgit cu noi ziduri și un palat.

Regele Carol I a făcut din Vișegrad reședința personală.
În 1335 acest rege hgăzduiește la Vișegrad un congres de două luni, împreună cu regele Boemiei Ioan de Luxemburg și regele polonez Cazimir III. Era foarte important un tratat de pace între cei trei regi care ar fi fost îndreptat contra austriecilor Un alt congres a urmat în anul 1338.
Regele Sigismund de Luxemburg a mutat capitala de la Vișegrad la Buda în anul 1405 dar își pierde importanța abia după dezastrul de la Mohacs. Înainte de a muta capitala, regele va construi aici o a treia zonă fortificată, lărgind palatul existent. La finalul sec al XV-lea regele Matei Corvin a renovat interiorul. 
În anul 1544 Vișegrad a fost ocupat de turci și cu excepția unei scurte perioade 1595-1605 a rămas în mâinile turcilor până în 1685, dar aceștia l-au stricat atât de rău că niciodată după aceea nu a mai fost folosit.


Castelul de Jos este parte a fortificației și face legătura cu Dunărea. În centrul său se înalță Turnul lui Solomon, un turn locuință hexagonal,  construit prin sec al XIII-lea. În sec XIV nou linie de ziduri a fost construită în jurul turnului. În timpul unui atact turcesc din 1544, partea de sud a turnului s-a prăbușit. Renovarea s-a a început abia în 1870 fiind terminat în 1960. Astăzi, turnul găzduiește expoziții de istorie.
Complexul de palate din interiorul cetății este reconstruit între 1477 -1484 în stil Gotic de către Matei Corvin. Stilul Italian renascentist a fost folosit pentru decorații pentru prima dată în afara Italiei la acest castel.


În anul 1991, politicienii din Ungaria , Cehoslovacia și Polonia s-au întâlnit aici într-un forum periodic reluând cumva întâlnirile din 1335