Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Dashur

Egipt

Piramida îndoită se află în necropola regală din Dashur, la aproximativ 40 de km sud de Cairo. Ea a fost construită pe timpul Vechiului Regat de către faraonul Senefru ( cca 2600 Î.Hr.) Piramida curvată se ridică în deșert având o înclinare de 54 de grade, dar vârful are o înclinație de 43 de grade dând aparența de înclinare, de curbare a piramidei.

Highlights

piramida îndoită, piramida roșie, piramida neagră, necropola regală

Despre necropola de la Dashur

dashur red

Dashur, este o necropolă regală aflată în deșert pe malul vestic al râului Nil, la aproximativ 40 de kilometri sud de orașul Cairo. Piramidele existente aici sunt unele din cele mai importante din această țară. Aceste piramide fac trecerea de la piramida în trepre la piramida cu pantă înclinată, netedă. Prima din piramidele de la dashur este Piramida Îndoită construită între anii 2613-1589 Î.Hr. pe timpul regelui Sneferu I. Ea a reprezentat o primă încercare de a construi o piramidă cu plan înclinat dar a fost o încercare nereușită din cauza calculelor greșite care au făcut ca piramida, cu toată greutatea ei să fie construită pe un teren extrem de moale format din nisip, lut și pietriș care avea tendița de a se afunda.

Alte calcule greșite au făcut ca pietrele ce urmau să fie folosite la construcție nu au fost așezate în așa fel încât greutatea sa le fie egal distribuită, astfel încât au dus la înclinarea piramidei. De unde și numele acesteia. Dându-și seama de neajunsuri și învățând din greșeli, Sneferu a ordonat construirea uei a doua piramide la Dashur, numită, Piramida Roșie. Odată completată, piramida a fost considerată un succes. Numele său vine de la materialul de construcție adică calcar roșu. Se crede că această piramidă este locul de odihnă al faraonului Sneferu. La scurt timp după moartea lui Sneferu I, o a treia piramidă a fost construită de către fiul său Cheops care a dorit să aibă propria sa piramidă. Odată temrinată a fost numită Marea Piramidă de la Gizeh și se ridică la înălțimea de 147 de metri având o înclinație de 52 de grade.

Pe lângă Piaramida Îndoită și Piramida Roșie, se mai găsește la Dashur Piramida Neagră. Aceasta datează din perioada faraonului Amenemhat al III-lea și deși se află într-o stare avansată de eroziune a răams cel mai impozant monument al zonei în afara piramidelor lui Sneferu.

În apropierea piramidelor din cea de-a 12 dinastie există câteva morminte ale prințeselor care conțin pietre funerare și bijuterii. Piramida lui Senusret III a fost parte a unui imeins complex , care avea câteva piramide mai mici. Într-o galerie mormânt, aproape de piaramida lui Senusret III au fost găsute două tezaure ale fiicelor faraonului. Deasemenea împrejurul acestor piramide s-au găsit necropole ale peroanelor oficiale din conducerea administratției egiptene. Astfel, Dashur a jucat rol de necropolă regală pe timpul celei de-a 12 -a dinastii.
    
În luna iulie 2012, întreaga comunitate creștină din Dahshur a fugit din fața violențelor sectarilor. E vorba de 120 de familii. Violența a început într-o dispută cu privire la o cămașă prost călcată, care la rândul său a escaladat într-o luptă în care un creștin a incendiat un membru al clanului musulman arab. În plus, în timpul confruntărilor, un alt musulman a suferit răni la cap și a murit ulterior din cauza unui cocktail Molotov aruncat de pe acoperișul unei clădiri. Cel puțin 16 case și proprietăți ale creștinilor au fost jefuite, unele au fost incendiate, iar o biserică a fost deteriorată în timpul violenței. Acest incident a fost raportat la nivel internațional. 

 

Piramida Îndoită

dashir 3

Piramida îndoită se află în necropola regală din Dashur, la aproximativ 40 de km sud de Cairo. Ea a fost construită pe timpul Vechiului Regat de către faraonul Senefru ( cca 2600 Î.Hr.) Piramida curvată se ridică în deșert având o înclinare de 54 de grade, dar vârful are o înclinație de 43  de grade dând aparența de înclinare, de curbare a piramidei.

Arheologii consideră acum că Piramida îndoită reprezintă o formă de tranziție între piramidele cu fațete netede și cele în trepte.  S-a sugerat că, datorită unghiului inițial de înclinare, structura ar fi putut începe să prezinte semne de instabilitate în timpul construcției, forțând constructorii să adopte un unghi mai mic pentru a preveni prăbușirea structurii. Această teorie pare a fi susținută de faptul că Piramida Roșie adiacentă, construită imediat după de către același faraon, a fost construită la un unghi de 43 de grade de la baza sa. Acest fapt contrazice și teoria conform căreia unghiul inițial construcția va dura prea mult, deoarece moartea lui Sneferu se apropia, astfel că constructorii au schimbat unghiul pentru a finaliza construcția în timp. În 1974, Kurt Mendelssohn a sugerat schimbarea unghiului ca o precauție de securitate ca reacție la o prăbușire catastrofală a Piramidei Meidum în timp ce aceasta era încă în construcție. 

De asemenea, este unică printre cele aproximativ nouăzeci de piramide care se găsesc în Egipt, prin faptul că carcasa sa exterioară de calcar lustruit rămâne în mare parte intactă. Inginerul structural britanic Peter James atribuie acest lucru unor distanțe mai mari între părțile carcasei decât cele utilizate în piramidele ulterioare; aceste imperfecțiuni ar funcționa ca articulații de expansiune și ar împiedica distrugerea succesivă a carcasei exterioare prin dilatare termică.

Numele formal antic al Piramidei înclinate este în general tradus ca piramida strălucitoare din sud. În iulie 2019, Egiptul a decis să deschidă Piramida Înclinată în circuitul turistic, pentru prima dată din 1965.  Turiștii vor putea ajunge la două camere vechi de 4600 de ani printr-un tunel îngust de 79 de metri construit de la intrarea nordică a piramidei. „Piramida laterală” de 18 metri înălțime, care se presupune că a fost construită pentru soția lui Hetepheres a lui Sneferu va fi de asemenea accesibilă. Este prima dată când această piramidă adiacentă a fost deschisă publicului de la săpăturile sale din 1956.