Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Orasul Fez

Maroc

Fez este al doilea oraș ca număr de locuitori din Maroc duoă Casablanca. Fez este situat la o intersecție de drumuri importante din Maroc și este înconjurat de dealuri iar prin oraș curge Râul Fez.

Highlights

medresa attarine, bazarul, casa din Clona

Despre Fez

fezul

Fez este al doilea oraș ca număr de locuitori din Maroc duoă Casablanca. Fez este situat la o intersecție de drumuri importante din Maroc și este înconjurat de dealuri iar prin oraș curge Râul Fez.
Orașul a fost înființat sau descălecat cum am spune noi, de către Idris I prin anul 789 D.Hr. După moartea lui stăpânirea sa s-a împărțit între fii săi, apoi a fost cucerit și abandonat de mai multe imperii, până în sec al XI-lea când dinastia Almoravizilor a reunit cele două zone și a reconstruit orașul ce a căpătat renume pentru școlile religioase și comerț.

În epoca Merinizilor Fez a devenit capitală a Marocului. Multe școli, instituții dar și frumoasele porți ale orașului au fost construite în acea perioadă. Aceste clădiri sunt considerate simboluri ale stilurilor maure și marocane de arhitectură. Sultanii merinizi au pus bazele artierului Fes Jdid unde s-au construit noi, case, palate și grădini. Pe acele vremuri populația evreiască din oraș a crescut foarte mult atrăgând aici evrei din nordul țării. După decăderea dinastiei Merinizilor, orașul a decăzut și a fost înlocuit de Marrakesh în influență politică și culturală dar a rămas capitală pînă la 1912.

 Astăzi, orașul are două zone principale Fez el Bali construită de Idris și Fez Jdid construită de Merinizi, dar și zona modernă consturită de-a lungul perioadei de ocupație colonială franceză.
Centrul istoric din fez este parte a UNESCO, și una din cele mai mari zone pietonale din lume. Aici găsim Universitatea Al Quaraouaiyine care a fost consturită care a fost construită pe la 859 și atelierul de argăsit și vopsit piei, Chouara care funcționează din sec XI. Orașul a fost numit Mecca vest-ului sau Atena Africii.

Climatic, Fez are veru foarte călduroase cu o puternică influență contineintală trecând de la zile răcoroase și umede iarna la uscate și călduroase vara între iunie și spetembrie.

fezulvechi
fezulvechiului
fez nioaptea
poarta din fez1
poarta din fez3
fezul nostru

Madrasa Attarine

attarine10

Medresele sau Madrasa sunt școli sau instituții de învățământ superior găzduite de o moschee, unde se predă teologia islamică, dar și alte materii. Ele există în toate țările musulmane, dar și în unele nemusulmane europene datorită influenței exercitate de otomani. 
Medressa Attarine din Fez, construită în sec al XIV-lea se află în Fez cel de-al doilea oraș ca mărime din Maroc.

Punctele de atracție ale acestei madrassa sunt curtea interioară, etajele, și zidurile decorate foarte frumos cu modele tradiționale ale meșterilor Merinizi. Sultanii Dinastiei Merinizilor, care au guvernat Marocul din sec al XIII-lea până în sec al XV-lea, sunt cunoscuți drept ctitori ai școlilor islamice din Maroc adevărate centre de educație religioasă ce le-au permis să-și transmită învățăturile pe parcursul regimurilor lor. Această insituție , madrassa este originară din nord est-ul Iran-ului apărînd prin sec al XI-lea fiind apoi adoptată progresiv de către âările situate la vest. Aceste școli serveau la pregătirea islamicilor în special în ceea ce privește legile musulmane și jurisprudența. Școala islamică în lumea sunită afost în antiteză cu multe doctrine religioase inclusiv cu cea expusă de dinastia Almohazilor. Sunismul  este curentul religios majoritar al islamului care cuprinde 85% - 90% dintre musulmani. Celălalt curent, minoritar, este șiismul. 

Îndeosebi izvoarele folosite pentru scrierea dreptului musulman disting curentele islamului. Suniții sunt de acord asupra patru izvoare de referință principale: Coranul (cartea revelată a profetului islamului Mahomed). Apoi, pentru cazurile ne evocate în mod direct de Coran, suniții utilizează cu prioritate faptele sale, apoi consensul jurisconsulților musulmani, apoi, în sfârșit, deducția juridică („Qiyas”) jurisconsultului, cu condiția ca ea să nu contrazică cele trei referințe precedente. Există și alte izvoare de referință potrivit școlilor sunnite. 

Pentru dinastia Merinidă, aceste școli au jucat un rol important în legitimarea dinastiei lor. S-au folosit de calitatea de ctitori pentru a-și fideliza madrasele și pentru a recruta elitele ce lucrau în statul condus de ei.

Madrassa Attarine a fost construită de Sultanul Marandi sultan Abu Sa’id Uthman II între anii 1323 și 1325. NU se terminase bine lucrul la această școală, că, sultanul, cunoscut ca un fervent musulman comandase ridicarea altor două școli în Fez: Fez al-Jedid și Es-Sahrij. Numele acestei școli islamice din Fez, Attarine se poate traduce prin „madrasa parfumurilor” din cauză că se afla la intrarea într-o foarte veche piață de parfumuri din Fez. Tot acolo e și acum, în mijlocul agitatului bazarului din Fez, dar, ea a rămas o oază de calm și liniște.

În centrul acestei școli islamice se află o curte interioară, de formă rectangulară, care se deschide spre un hol pătrat pentru rugăciune. În jurul acestora se află camere pentru studenții care veneau să studieze aici din alte orașe. Curtea este unul din cele mai bune exemple de artă merinidă din Fez. Zidurile sunt decorate cu ornamentație sculptată în stucco, având secțiuni cu caligrafie arabă și plăci de mozaic formând modele geometrice colorate. Coloanele de marmură se ridică de la podea, ținând arcade și cornișe din lemn sculptate, cu delicatețe și detalii incredibile. Pardoseala este acoperită și cu dale, deși mult mai simple decât cele care decorează pereții, ale căror modele geometrice sunt considerate prea sacre pentru a fi călcate.

Madrasa al-Attarine este situată de-a lungul străzii Talaa Kebira din Fez Medina, nu departe de Moscheea și Universitatea Kairaouine. Orarul este între 8 și 18:00. zilnic, dar verificați în avans în cazul în care au loc evenimente religioase, care ar putea modifica orele de acces public. Taxa de intrare este de 20 dirhami, adică aproximativ 2 USD pentru o persoană sau 15 dirhami de persoană în grupuri de 10 sau mai mult.

 

attarine2
attarine1
attarine2
attarine3
attarine cupola