Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Hunedoara

Romania

Hunedoara este cunoscut în România prin Castelul Corvinilor, fostul combinat siderurgic și echipa de fotbal Corvinul Hunedoara care l-a dat sportului românesc pe Michael Klein.

Highlights

castelul hunedoara

Castelul Corvinilor

hunedoara1

Când ajungi la Hunedoara , la Castelul Corvinilor ai șansa de a vedea niște exponate deosebite aici. Până să ajungeți în castel vă recomand cu căldură să vizitați Muzeul și Casa calfelor situate în aceeași curte cu castelul. Sunt două muzee extrem de bine puse la punct cu exponate puse în valoare foarte bine care vă vor ajuta să înțelegeți multe lucruri ce țin de trecutul țării noastre.

Apoi, lângă podul de lemn de peste pârâul Zlăști, pe ale cărui maluri s-au găsit morminte dacice ale tinerilor trimiși în solie la Zamolxe prin intermediul sulițelor, se află după păererea mea, cea mai bună expoziție de instrumente de tortură din România. Există diorame cu manechine care vă demonstrează extrem de clar cum erau torturați oamenii în Evul Mediu.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat de multe ghiduri de turism și site-uri de specialitate, în „top 10 destinații de basm din Europa”.

Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România.
Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara. Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare. Galeria și donjonul . Ultimul turn de apărare (turnul "Ne boisa" = Nu te teme), rămase neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, precum și Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, un vestit călugăr franciscan) reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părți ale construcției. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încăpere de recepții), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate și Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereți (printre ele se găsesc și portretele domnilor Matei Basarab din Țara Românească și Vasile Lupu din Moldova). În aripa castelului numită Matia se mai deslușește destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). 

mateicorvin

Trecem peste micul parau ce curge linistit pe langa maretul edificu si urcam un tapsan inverzit prin laterala castelului. Intrăm în curtea interioară  urcam pe scara din stanga si ajungem intai la capela lui Ioan Corvin si a familiei sale, unde vedem in mijlocul sau o replica a mormantului marelului voievod, situat in catedrala Romano Catolica din Alba Iulia, pe care tocmai il vizitasem cu cateva ore in urma. 
 Mai departe, pe logie, gasim camera de aur aranjata de Matei Corvin pentru el insusi, iar de aici, continuand drumul, trecem pe langa Camera Domnitelor, unde lucrul cel mai interesant il reprezinta o soba de teracota pe care sunt prezente stemele lui Matei Corvin si ale sotiei sale. 

De aici se intra in Sala Dietei, cea mai mare din castel. E construita in stil gotic si e o splendoare pe care trebuie sa o vedeti cu ochii vostri. Continuam, iesind in Palatul Administrativ, unde pe la 1700 erau birourile firmei care se ocupa de mineritul din zona. Cum iesim pe usa, apucam la dreapta pe niste scari abrupte care duc in Turnul Capistrano, numit astfel dupa numele confesorului lui Iancu, calugarul Ioan Capistrano, nascut la 1386 si decedat la 1456. Sunt doi ani importanti in istoria Romaniei. Stiti la ce anume ma refer ?

De aici se poate ajunge, pe o lunga galerie, la Turnul Ne Boisa (fara griji) si apoi, revenind la Palatul Administrativ, se coboara in curtea castelului. De aici, in dreapta, se poate vedea frumoasa galerie a aripii Bathory a castelului, iar la capatul ei gasim, langa capela, faimoasa fantana despre care se povesteste ca a fost sapata de doi prizonieri turci, carora Iancu le promisese libertatea daca sapa fantana.

La capatul trebii incredintate, Matei Corvin, care preluase domnia intre timp, le-a zis ca nici vorba de libertate si atunci cei doi au cerut voie sa scrie pe zidurile fantanii un mesaj in turceste. Li s-a acordat voia si ar fi scris pe ghizdurile fantanii “apa ai, inima n-ai”. 
De fapt, inscriptia in turceste e pe peretele capelei si se traduce: “aceasta fantana a fost sapata de Hassan, care a fost rob la ghiauri in cetatea de langa biserica.

capistrano
saladietei
neboisa
curtea
fantana
hunedoara exterior

Muzeele de la castel

Lângă Castelul Corvinilor avem două muzee. Mai precis în aceeși curte. Primul este Muzeul de Istorie al Hunedoarei și al doilea este Muzeul Breslelor. Ambele sunt unele din cele mai bune muzee de profil pe care le-am văzut în România și vă invit să mergeți să le vizitați. O să înțelegeți în special din Muzeul Breslelor foarte multe lucruri despre organizarea breslelor iar dioramele or să vă placă foarte mult.

bresle
muzeul
muzeul2

Expoziția de Tortură

Expoziția de torutră de lângă Castelul Corvinilor este cea mai bună expoziție de profil din România. Vp invit să intrați și să o vedeți. Piesa de rezistență o constituie organizarea ei în diorame care arata extrem de sugestiv toate procedurile de chinurioe și ucidere a oamenilor de către alți oameni. Iar aceste lucruri se întâmplau acum 300 de ani.

tortura1
tortura2
tortura3