Brasov, Romania +40 744 693 232, +40 770 919 909
Blog vacanțe și excursii

Kom Ombo

Egipt

Kom Ombo este un oraș agricol din Egipt celebru pentru Templul lui Kom Ombo. În antichitate orașul a fost denumit Thebaid, capitală a ținutului de pe malul de est al Nilului. Aici au existat două temple unul mare și altul mai mic.

Highlights

templele

Despre Kom Ombo

kom ombo2

Kom Ombo este un oraș agricol din Egipt celebru pentru Templul lui Kom Ombo. În antichitate orașul a fost denumit Thebaid, capitală a ținutului de pe malul de est al Nilului. Aici au existat două temple unul mare și altul mai mic. Cel mai mare se află pe un deal de gresie și era asemănător Panteonului și era dedicat lui Haroeris. Cel mai mic era dedicat zeilței Isis. Ambele beneficiază de o arhitectură impunătoareși încă mai păstreazî culorile cu care decoratorii lor le-au înzestrat. 
În Kom Ombo există o imagine rară care reprezintă ceea ce se consideră a fi prima iagine a unor instrumente medicale pentru chirurgie, bisturie, forceps-uri dilatatoare, foarfeci și sticle cu substanțe medicale.

Templul din Kom Ombo este un templu dublu, atipic, care a fost construit pe timpul dinastiei Ptolemeilor prin anii 187-47 Î.Hr. Clădirea este unică fiindcă este un templu dublat în toate cele adică camere, curți etc. Jumătatea sudică a fost dedicată Zeului Șoim Haroeris ( Horus cel Bătrîn) împreună cu Tasenetnofret sau Buna Soră. Textele și basoreliefurile din templu se referă la slujbele religioase ce aveau loc acolo. Mare parte a templului a fost distrusă de către inundațiile și eroziunea provocate de către Nil, de cutremure, de constructorii de mai târziu care aveau nevoie de piatra existentă acolo pentru propriile lor proiecte. 
În luna sept 2018, s-a anunțat descoperirea în acest templu a unei statui din gresie.