Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Marginea

Romania

Satul Marginea este, celebru pentru ceramica neagra. La magazinul din localitate gasim multe lucruri frumoase, iar in spatele curtii atelierul unde se fabrica ceramica. Intram si privim indelung la mesterii olari cum dau nastere vazelor, farfuriilor, vaselor si diferitelor figurine de lut.

Highlights

ceramica neagra

Cum se fac oalele de lut

E minunat sa vezi cu ochii tai ceva atat de rar ca mestesugul olaritului. Tot acolo, gasiti faimoasa si frumoasa ceramica apartinand Culturii Cucuteni, care se fabrica din nou pe teritoriul romanesc dupa mai bine de 30.000 de ani. Ce nu stiti sunt momentele care se petrec inainte de a se ajunge la fabricatul oalei. Prima data se scoate lutul dintr-o zona unde acesta e bun.

El se feliaza si se transporta la atelier unde se pune in apa ca sa-l spalam. Apoi se feliaza cu un cutitoi pentru a scoate impurtitatile si se lasa la dospit in apasa se patrunda bine de apa. Dupa cam 7 zile se scoate afara si se bate bine cu un mai ca sa scoatem aerul si impuritatile iar apoi se calca cu piciorul ca sa devina pastos si cremos. Atunci este bun pentru lucru. Se fac calupuri si se duce la atelier unde se intampla ceea ce vedeti dvs. Dupa ce oala se face, olarul o sterge cu o carpa inmuiata intr-un lut apos pentru a astupa eventualele impuritati apoi se pune la uscat dar nu in curent si nu in soare direct ci la umbra ca sa se usuce incet.

Altfel crapa. Dupa uscare, se va coace in cuptorul de oale. Acolo, temperatura de peste 700 de grade ne va da ceramica rosiatica specifica tarii noastre iar la peste 900 de grade apare ceramica de culoare neagra. Daca exista caolin in lut acesta devine alb. Apoi, sescoate din cuptor , daca e cazul se smaltuieste si se mai arde inca odata. 
In Romania , tehnica de decorare sgrafito de tip bizantin era cunoscuta in centrul de la Curtea de Arges inca din sec XV