Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Meknes

Maroc

Meknes este unul din cele patru orașe imperiale ale Marocului fostă capitală și al șaselea oraș ca populație. Orașul a fost numit așa după un trib berber numit pe limba lor Imeknasen sau Miknasa care s-au stabilit aici prin sec IX venind din sudul Tunisiei.

Highlights

Poarta Bab el Mansour, Moulay Ismail, dinastia Merinida

Despre Meknes

orasul meknes

Meknes este unul din cele patru orașe imperiale ale Marocului fostă capitală și al șaselea oraș ca populație. Orașul a fost numit așa după un trib berber numit pe limba lor Imeknasen sau Miknasa care s-au stabilit aici prin sec IX venind din sudul Tunisiei.

Fondat în sec XI de către Almoravizi ca bază militară, Meknes s-a dezvoltat sub Merinizi și a continuat să crească sub dinastia Wattasid și a devenit capitală a statului marocan sub regimul sultanului Moulay Ismail între 1672-1727. Acest sultan a transformat Meknes într-un oraș impresionant cu  arhitectură Mauro-Spaniolă, înconjurat de ziduri largi cu porți imense, unde se amestecă armonios stilurile islamice și cele europene ale sec XVII. Construcția acestui oraș capitală s-a făcut cu prizonieri europeni și creștini. Acești prizonieri erau aduși de către pirații care terorizau Atlanticul și Mediterana aducând în jur de 1 milion de sclavi creștini europeni pentru Moulay Iasmail. Acest sultan a interzis existența piețelor de sclavi, însă a făcut-o doar pentru a putea păstra el toți sclavii ca să-i construiască giganticul palat.

Orașul Meknes este situat într-o zonă strategică din inima Marocului. Către sud și sud este are păduri de cedri și munți cu orașele Ifrane și Arzou și mai la sud este bogata oază Tafilalt. Către vest sunt doua foarte mari zone metropolitane. Casablanca și Rabat. Către nord sunt orașele Tanger și Tetoua iar la est se află Oujda și Fes. Clima este foarte caldă de tip mediteraneean cu influențe continientale. Clima este similară cu zona de sud a aSpaniei și a Portugaliei.

Din Meknes se poate vizita orașul roman Volubilis așezat pe un deal din apropiere. Poarta Bab el Mansour a fost numită așa după arhitectul care a construit-o și este cea mai celebră poartă din oraș. A fost terminată la 5 ani dupa moartea lui Mouay Ismail în 1732. Decorațiunile porții conține influențe Almohade. Coloanele de marmură folosite la construcție au fost luate din ruinele de la Volubilis. Legenda spune că, atunci când structura porții a fost gata MOulay Ismail a inspectat poarta întrebându-l pe arhitect dacă poate să o facă mai bine de atît. Acesta s-a simțit obligat să spună că da, ceea ce a stârnit nemulțumirea sultanului care l-a omorât. Totuși știm cu siguranță că poarta s-a terminat la 5 ani după moartea sultanului. Poarta este acum folosită ca galerie de artă și meșteșuguri. Aceasta este prima poartă între Medina și Centrul IMperial.

meknes 1
meknes strazile
meknes poarta
meknes