Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Monumentul Ecuatorului

Ecuador

Orașul La mijlocul lumii, este un teren proprietate a prefecturii din provincia Pichincha. Se află în parohia San Antonio a Districtului Metropolitan Quito la nordul capitalei statului Ecuador. Principala atracție a locului este monumentul care marchează Ecuatorul sau Mijlocul Lumii. Deasemenea, aici găsim și Muzeul Etnografic Mjlocul Lumii, care prezintă etnografia indigenilor ecuadorieni.

Highlights

Monumentul Ecuatorului

mitad del mundo

Istoria acestui loc începe în anl 1736 când o miziune geodezică franceză condusă de Charles Marie de la Condamine, călătorește în Ecuador, care era atunci parte a imperiului spaniol, ca să rezolve o dispută ce exista în Academia de Științe din Paris cu privire la zonele unde globul terestru era turtit: la poli sau la extremități. Această misiune științifică a făcut măsurători și calcule astronomice pentru a determina unde este planeta noastră turtită: la poli sau la extremități. Din aceste măsurători a rezultat sistemul metric decimal fiindcă metrul, reprezintă a zece milioana parte dintr-un cadran al meridianului terestru, așa cum a fost măsurat de expediția franceză. Ecudor a fost ales pentru această expediție fiindcă oferea cele mai bune condiții pentru realizarea misiunii. În timpul misiunii s-au folosit diverse instrumente ceea ce a creat ușoare probleme din partea comunităților locale care vedeau oameni străini folosind obiecte ciudate.


Astfel, conducătorul expediției, La Condamine, a consemnat o anecdotă în jurnalul său. Astfel, când au trebuit să instaleze baze pentru măsurători, se cereau construite niște mici turnuri de referință din cărămizi care aveau niște piese de metal. Ei bine, indigenii au luat aceste obiecte de metal instalate de oamenii albi de frică să nu le cauzeze vreun neajuns.

Când misiunea științifică franceză a fost instalată, au existat suspiciuni din partea guvernului spaniol că treaba nu va fi bine făcută așa că au trimis pe doi oameni de știință spanioli Jorge Juan y Santacilla și Antonio de Ulloa care s-au alăturat misiunii ca și asistenți, în realitate având misiunea de a spiona ceea ce se făcea. Un alt colaborator apropiat al misunii a fost geograful și geodezul ecuatorian Pedro Vicente Maldonado care a contribuit la succesul acesteia.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea generalul Charles Perrier de la Academia Franceză de Științe a fost trimis să verifice rezultatele la care ajunsese predecesorul său.
Trebuie menționat că singurele monumente găsite pe linia ecuatorială sunt monumentul de La Catequilla, un depozit de antichitați  și un ceas solar.

În anul 1936 cu aprobarea Comitetului Franco-Americano geograful ecuatorian Luis Tufino, a găsit urme ale misiunii geodezice din sec al XVIII-lea. Aici, în această zonă, s-a construit un monument de 10 metri înălțime în localitatea San Antonio de Pichincha. În anul 1979 monumentul a fost transportat 7 km mai la est în orașul Calacali.

Între 1979 și 1982 a fost construit un monument, replică a celui transportat la Calacali, de 30 de metri înălțime pentru a se marvca locul unde se credea că Ecuatorul traversa țara. De hecho, s-a trasat o linie de la scara ce dădea spre est, traversând piața pentru a marca linia Ecuatorului, și de-a lungul anilor un număr foarte mare de turișri s-au fotografiat traversând linia. Fără îndoială, conform ultimelor calcule mai precise de la finalul sec al XX-lea, această strcutră se la 240 de metri sud de adevărata linie a Ecuatorului.

Monumentul piramidal cu laturile îndreptate spre cele 4 puncte cardinale,este făcut din fier și ciment acoperit cu piatră de andezit, cioplită și lustruită fomând un glob terestru de 4,5 metri diametru și 5 tone greutate. În interiorul monumentului există un muzeu cu elemente de cultură indigenă a Ecuadorului ( vestimentație, descrieri ale grupurilor etnice y exemple ale activităților lor lucrative sau sociale.)

Partea superioară a monumentului este făcută din metal și are continentele scoase în relief. Globul are linia Ecuatorului trasată cu o bandă metalică ce împarte sfera în două jumătăți exacte. Orientarea globului metalic corespunde poziției reale a Terrei în spațiu.

În Orașul de la Mijlocul Lumii, există patru pavilioane cu expoziții permanente. Pavilionul Guayasamin care deține o expoziție ale picturilor artistului plastic ecuadorian Oswaldo Guayasamin. Celelalte pavilioane sunt dedicate Muzeului geodezic Francez unde este expusă toată informația despre misiunea geodezică franceză. Mai există pavilionul soarelui unde există informații despre orașele Guayaquil și Cuenca care sunt cele mai importante din țară după Quito.

Alte obiective turistice permanente sunt Planetariul, o machetă a orașului colonial Quito și un Insectar adică primul Muzeu Etnomologic din țară unde există exemplare de insecte din toată imensa etnofaună a Ecuador-ului. Expoziția nu cuprinde doar insecte vii ci și disecate.

Deasemenea, pe lângă aceste atracții permanente, sfârșiturile de săptămână găzduiesc festivaluri muzicale, de dans și alte forme de expresie artistică în piața orașului.