Păcuiul lui Soare
Pacuiul lui Soare este o cetate bizantina creata undeva pe la anul 800 dupa Cristos, si era un punct fortificat important al imperiului bizantin pe Dunare. Invazia pecenegilor o distruge in cateva randuri si apoi dupa anul 1359 isi cam pierde importanta si decade treptat. Astazi, din falnica cetate de odinioara au mai ramas cateva ziduri care se scufunda incet incet in apa Dunarii desi este cel mai mare si mai bogat sit arheologic dupa Sarmizegetusa.
Highlightscetatea bizantina
Pacuiul lui Soare

Nu pot incheia acest ghid fara sa va sfatuiesc sa mergeti sa vedeti Pacuiul lui Soare. Ce este ? Ceva important. Cand la 1359, Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I Intemeietorul, cere Patriarhului de la Constantinopole sa-i trimita pe mitropolitul de la Vicina, acesta soseste si fundeaza mitropolia Tarii Romanesti. Ce nu stie multa lume, e ca, aceasta Vicina era cetatea Pacuiul lui Soare, situata pe Dunare, in dreptul localitatii Calarasi. Mamaia mea Anica, mi-a mentionat de cateva ori, in timpul vacantelor petrecute in satul Pietroiu, pe bratul Borcea, numele cetatii Pacuiul lui Soare. Eram mic atunci, insa numele mi-a ramas inchis intr-o “cutiuta” de unde a iesit la momentul potrivit.
La extremitatea sa nordică se află ruinele unei fortificații medievale, presupusă de specialiști ca fiind Vicina. Cetatea a fost construită între anii 972-976 de către militarii împăratului bizantin Ioan Tzimiskes și locuită până în secolele 13-15. În anii 1950, aproximativ 25% din cetate era vizibilă, iar în anul 2011, se mai vedea 10-15% din cetate, din cauza eroziunii