Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Paestum

Italia

Paestum este un fost port si colonie greceasca. Este unul din putinele orase din Europa unde se pot vedea temple grecesti aflate intr-o stare de conservare perfecta. Paestum a fost create în sec VI Î.H. de grecii din Sibari și botezat Poseidonia. Săpăturile au scos la suprafață diverse părți ale orașului roman. Pe mine templele m-au impresionat foarte tare fiindcă nu știam să existe nicăieri temple intacte ca acestea.

Highlights

paestum, muzeul din paestum , templul herei din paestum, ceramica din paestum , orasul antic paestum , poseidonia

Despre Paestum.

paestum

A patra zi a excursiei, ne imbarcam pentru Paestum si apoi Amalfi unde aveam sa stam doua nopti ca sa putem vizita zona cum se cuvine. La Amalfi hotelul La Bussola avea o super locatie, in port si pe marginea soselei principale. Ca sa va dati seama cum e acolo, trebuie sa mergeti. Eu nu am crezut ca pot conduce pe o sosea atat de ingusta, incat la curbe soferii de autobuz claxonau ca sa nu se loveasca de colegii ce veneau din sens opus.
Ceva absolut fabulos, cum fabuloase erau si orasele acelea construite pe stanca: Amalfi, Ravelo, Praiano, Vietri Sul Mare sau cel mai spectaculos dintre toate Positano.
 Sa le luam in ordine. Dupa ce ne-am cazat la hotel am plecat sa vedem coasta.

Am ajuns pana la Paestum. Ei bine, Paestum este un fost port si colonie greceasca. Este unul din putinele orase din Europa unde se pot vedea temple grecesti aflate intr-o stare de conservare perfecta. Prima data am vizitat muzeul locului. O expozitie extraordinara de ceramica, statui, capiteluri si un Lapidarium absolut fabulos. Am gasit vase de ceramica pictate absolut minunat, undele dintre ele avand chiar satiri pe ele , ceea ce pentru mine a constituit o premiera.
Paestum a fost create în sec VI Î.H. de grecii din Sibari și botezat Poseidonia. Săpăturile au scos la suprafață diverse părți ale orașului roman. Unele din cele mai importante rămășițe sunt templele grecești păstrate intacte.datate prin 550 – 450 ÎH. Pe mine templele m-au impresionat foarte tare fiindcă nu știam să existe nicăieri temple intacte ca acestea. Pur si simplu coloanele dorice, capitelurile, acoperișurile până și a doua incintă ca un templu mai mic din interiorul construcției principale erau la locul lor. Ceva incredibil. Până la temple însă mai aveam de văzut muzeul și să aflu mai multe lucruri despre sit. Am să vă mai spun că întregul oraș antic avea 120 de hectare. Din aceste 25 de hectare s-au excavat doar 25 pe care se află templele și alte construții importante. Cele 95 de hectare rămase neexplorate au rămas în propietate private și nu au fost studiate. Orașul era înconjurat de ziduri de apărare groase de 5-7 metri care încă stau în picioare și au o înălțime de 15 metri. De-a lungul zidurulor care măsoară 4750 de metri găsim 24 de turnuri de formă rotundă sau pătrată folosite pentru apărare. 
Zona centrală a așezării este eliberată de clădirile moderne și așa a rămas din evul mediu. 

ceramica
ceramica2
cermaica3

Templele.

Vă spuneam despre vechile și bine păstratele temple. Ei bine acestea sunt în număr de 3 din care două ale Herei soția lui Zeus. Primul templu al Herei a fost construit în anul 550 Î.Hr. de către coloniștii greci și este cel mai vechi temple din Paestum. Știm că zeița adorată aici era Hera din cauza inscripțiilor și a statuetelor de terracotta găsite. Mai târziu, a fost dezgropat un altar în fața templului pentru ca, credincioșii să poată asista la ritualuri și sacrificii fără a intra în interiorul templului. Pe unele din coloanele de susținere ale templului sunt încă vizibile urme din vopseaua originală. Templul este mult mai mare decât majoritatea templelor grecești probabil pentru că aici există două uși și o linie de 7 coloane aflate pe mijlocul zonei sfinte din mijlocul templului. 

Al doilea templu al Herei a fost în mod greșit atribuit lui Poseidon la un moment dat și architectural seamănă cu primul iar al treilea este al Atenei.
Intrând în muzeu mărturisesc că nu mă așteptam la ceva deosebit, fiindcă muzeele României conțin destulă artă și ceramic grecească și romană, așadar asemănătoare cu cee ace urma, credeam eu, să văd aici. Intrând în muzeu am rămas gură cască după primele vitrine cu exponate. Ceramică extrem de bine prelucrată și modelată, desene ale căror culori se păstraseră incredibil de bine, iar desenele, ei bine desenele unora din ele erau executate incredbil ! Un Lapidarium incredibil , unelte de os, piatră sculptată, marmură, într-o abundență de obiecte de artă și de utilitate social, care m-au lăsat fără replica ! De când era meu nu văzusem așa ceva !
Am plecat mut de admirație de la Paestum. Ne-am întors la Amalfi unde am petrecut seara fiindcă umblasem foarte mult și aveam nevoie de odihnă.

templul 1
templul 2
templeple