Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Passau

Germania

Orașul este cunoscut și sub numele de Dreiflüssestadt („Orașul celor trei râuri”), datorită faptului că la Passau se întâlnesc trei râuri: Dunărea, Inn și Ilz. Populația trece puțin peste 50.000 de locuitori, dintre care circa 10.000 sunt studenți la Universitatea din Passau. Aceasta, înființată în anii '70, este o extensie a Institutului pentru studii catolice, vechi de sute de ani. Este faimoasă în toată Germania pentru facultățile de economie, drept, informatică și științe culturale.

Highlights

Catedrala, Castelul, Confluența Râurilor

Despre Passau

primaria

Conform unor descoperiri arheologice, Passau era deja locuit în 5000 î.Hr. iar în prezent are o populație de 50 000 de locuitori. Passau reprezintă o destinație turistică foarte căutată, fapt datorat în principal feriboturilor care parcurg cele 3 râuri oferind turiștilor senzații unice. Multe nave de croaziera pe Dunare incep excursia la Passau si de aici merg pana spre Viena.  Mai mult, orașul este însuflețit în permanență de activități culturale precum spectacole de teatru, operă, cabaret și numeroase concerte de muzică dar și concerte de orgă.
In timpul Renasterii si al perioadei moderne timpurii, Passau a fost unul dintre cele mai prolifice centre de mestesugari armurieri specializati in sabii si lame de sabie dupa Solingen. Artesanii din Passau puneau pe produsele fabricate aici stema lor reprezentand un lup. Luptatorii superstitiosi au capatat convingerea ca lupul de Passau le conferea invulnerabilitate astfel incat au devenit foarte cautate. Conform ziarului Donau-Zeitung, deasupra lupului au adaugat semne cabalistice si inscriptii. Rezultat al acestei initiative de a pune amulete pe sabii ca sa protejeze purtatorii acestora au devenit cunoscute cu timpul drept “arta de Passau”.
Alti mestesugari, inclusiv cei din Solingen, au recunoscut valoarea pe care o aducea in vanzari lupul de Passau si l-au adoptat si ei. In sec al XVII-lea, Solingen a produs mai multe lame stampilate cu lupul decat producea Passau. In 1662 un incendiu devastator a distrus orasul aproape in totalitate, acesta fiind reconstruit in stil Baroc, iar în consecință a fost supranumit ”Veneția Germaniei”.
În timpul Reformei din secolul al XVI-lea, teritoriile austriece ale diecezei au adoptat în mare parte luteranismul, episcopii fiind nevoiți să adopte politica dură a Contrareformei. În anul 1818, dieceza de Passau a devenit sufragană a Arhidiecezei de München și Freising.
Din 1892 – 1894, Adolf Hitler si familia sa au locuit in Passau. Arhivele orasului mentioneaza ca Hitler a fost in Passau de patru ori in 1920 pentru a tine discursuri. Pe 3 noiembrie 1902, familia altui lider nazist, Heinrich Himmler sosea de la Munchen. Au locuit pe strada Theresienstrasse numarul 22 pana pe 2 septembrie 1904. Himmler a tinut legatura cu localnicii pana in mai 1945.
Turismul in Passau se concentreaza pe trei directii: cele 3 rauri, Catedrala Sf. Stefan si orasul vechi (castelul) Orga acestei catedrale a fost pana in 1994 cea mai mare din Lume cu 17.774 de tuburi si 233 de registe, pana s-a construit orga Primei Biserici Congregationale din Los Angeles, Statele Unite. Concertele de orga se tin din Mai pana in Septembrie. Catedrala Sf. Stefan este o adevarata capodopera a stilului Baroc Italian, construita de catre arhitectul Carlo Lurago si decorata de Carpoforo Tencalla. Passau este deasemenea un oras notabil pentru arhitectura sa gotica si baroca. Orasul este dominat de castelul situat intre Dunare si raul Ilz, fosta resedinta episcopala.

vedere din castel
raul din passau
castel

Atracțiile din Passau

castelul

Odată ajunși în Passau, după o plimbare pe malul celor 3 râuri, pasionații de artă au ocazia de a vizita Muzeul de istorie, folclor și artă care adapostește opere celebre ale lui Rubens, Raffaello sau Rembrandt. Inima orașului o reprezinta însă Domul Stephansdom care iese în evidență prin interiorul său vast în stil baroc în care răsună cea mai mare orgă din lume și prin cele două clopotnițe gemene deosebit de interesante.

Muzeul Catedralei și Episcopiei. Acest muzeu prezintă comorile din trecutul orașului Passau, din vremea pe când acesta servea drept cea mai mare episcopie din Imperiul Roman . Muzeul este situat într-un palat construit în stil rococo în secolul al XVIII – lea de către celebrii arhitecți Domenico d’Angeli și Antonio Beduzzi. Măiestria acestora se observă atât în interior cât și în exteriorul palatului. Ce nu trebuie să ratezi aici este fresca numită ”Zeii Olimpului”.

Muzeul Sticlăriei. Cu o colecție de peste 30 000 de pahare, Muzeul Sticlăriei din Passau pune un accent deosebit pe obiectele din sec al XIX-lea. Daca sunteți interesați de arta din sticlă de Boemia, nu îl puteți rata, la fel cum nu puteți rata insula Murano dacă vă fascinează arta pe sticlă de Murano . Mai mult, aici vă puteți și caza întrucât o treime din clădire este folosită în scop hotelier, iar restul este destinat muzeului.

 

Catedrala Sf Ștefan din Passau

catedrala

Catedrala Sf. Stefan din Passau, este o biserica baroca din 1688 dedicata  Sf. Stefan. Este sediul episcopatului din Passau. Episcopia din Passau a fost întemeiată în anul 737 de către Sfântul Bonifaciu, primul episcop fiind un anume Vivilo sau Vivolus. La scurt timp a devenit sufragană a Arhiepiscopiei de Salzburg. Zona de jurisdicție a diecezei cuprindea sud-estul Bavariei și nord-vestul Austriei. Pe teritoriul ei existau numeroase mănăstiri benedictine precum Niederaltaich, Niedernburg, Mattsee și Kremsmünster.
Orașul Passau, catedrala și dieceza în sine au fost afectate de incursiunile maghiarilor păgâni din secolul al IX-lea. Primii misionari ce au adus creștinismul printre maghiari au venit din această dieceză, precum și cei din Bulgaria. Episcopul Adalbert (946-971) a depus eforturi considerabile pentru a include viitorul stat maghiar în sfera de influență a diecezei sale, dar nu a reușit să-și ducă planul la bun sfârșit. Succesorul său, Pilgrim (971-991) a contribuit la introducerea creștinismului printre maghiarii din Panonia și a luat numeroase demersuri pentru a scoate episcopia de sub autoritatea religioasă a Salzburgului, fără succes însă.
Din anul 730, au fost construite multe biserici pe locul actualei catedrale. Biserica actuala, o cladire baroca ce are o lungime de 100 de metri a fost construita intre 1668 – 1693 dupa incendiul din 1662 care a distrus biserica ce exista anterior aici si din care a ramas doar partea estica in stil gotic.
Catedrala are opt clopote mari in cele doua turnuri mari din sud si nord. Cel mai greu este, “Pummerin”  ce are 7550 de kg si se afla impreuna cu “Sturmerin” cantarind 5300 kg. in turnul de sud. Celelalte sase clopote se afla in turnul de nord si se numesc : “Misericordia” cantarind 6000 kg, Angelus Bell, Predigerin, Elfuhrglocken, Choir Bell si Dignitar. Un al noualea clopot “Zeichenglocke” se afla la usa sacristiei.
De aici, am continuat spre castel, unde am ajuns gratie unui microbuz care facea curse pana acolo. Am reusit inainte sa intram in muzeu sa ne ratacim prin curte, in cautarea unui loc de belvedere asupra confluentei celor trei rauri pomenite mai sus. La plecare, un grup de copii aflat in muzeu undeva la etaj, ne faceau semne cu mana pe ferestre si unul din ei ne-a strigat in engleza : “Where are you from ? “ La raspunsul meu “Romania” a avut un singur raspuns care ne-a provocat tuturor hohote de ras prin spontaneitatea sa, si anume : “schaisse”. Comentati dvs fiecare in parte, ce ar fi de comentat. 

catedralaboltile
domul din passau
pasaucatedrala interiorul