Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Chișcău

Romania

Chișcău este un sat în comuna Pietroasa din județul Bihor, Crișana, România. Localitatea este situată la poalele Munților Bihorului, fiind străbătută de râul Crăiasa. Toponimia numelui vine din maghiară, însemnând micul cuptor (kiss=mic, koh=cuptor), fiind atestat documentar cu acest nume incă de pe la 1588, sau cu numele de Alsokoh (cuptorul de jos), în acea perioadă funcționând aici o topitorie de fier.

Highlights

Pesștera urșilor

Pestera Ursilor

chiscau4 chiscaudreapta

Pestera Ursilor, situata in satul Chiscau, dincolo de Beius. Ei bine, pestera asta este o minunatie si, mai mult,  considerata monument al naturii, reprezentand un obiectiv turistic unic in Europa. Este dotata cu sistem electric de iluminare si amenajata pentru vizitarea cu ghizi autorizati. Vizitarea dureaza aproximativ 45 minute. Temperatura constanta aflata in pestera pe tot parcursul anului este de + 10 grade C.

Pestera Ursilor a fost descoperita in mod accidental in toamna anului 1975, printr-o explozie provocata in timpul lucrarilor la cariera de marmura din localitatea Chiscau. A fost amenajata pentru vizitare in anul 1980, cand a fost inclusa in circuitul turistic al tarii noastre.
Acum cateva mii de ani in urma, pestera constituia adapost pentru numerosi ursi, dar datorita unui cutremur iesirea din pestera s-a surpat, iar ursii prinsi inauntru s-au mancat intre ei. In pestera au fost descoperite 141 de schelete de ursi, de aici numele de Pestera Ursilor.
Pestera are o dimensiune de 1,5 km, fiind impartita pe doua nivele: unul superior, avand o lungime de aproximativ 850 m (redat circuitului turistic), si unul inferior, de aproximativ 700 m, neamenajat, fiind considerat rezervatie stiintifica. 

In pestera au fost descoperite, odata cu exploatarea ei de catre oamenii de stiinta, resturi de fosile ale ursului de pestera Ursus Spelaeus, care se considera ca a disparut in urma cu cca 15.000 de ani. In interorul pesterii s-a gasit unul din cele mai mari schelete de urs din Europa, acesta fiind pastrat in cadrul rezervatiei de stiinta (zona care nu este accesibila turistilor). O copie a acestuia se afla reconstiuita in partea vizitabila a pesterii. 
Sectiunea vizitabila a pesterii, (etajul superior), este impartita in trei mari galerii: Galeria Ursilor (bogata in formatiuni scheletice ale ursului de pestera), Galeria Racovita si Galeria Lumanarilor.

Anumite formatiuni ale pesterii au fost botezate de catre om datorita formelor pe care acestea le au si care seamana izbitor cu cele din realitate, si anume: racheta cosmica, lacul cu nuferi, casuta piticilor, ursul din tavan, altarul bisericii, vrajitoarele etc.