Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Piața Trafalgar

Marea Britanie

Piața Trafalgar sau Trafalgar Square este o piață publică din cartierul Westminster din Centrul Londrei, recunoscută de la începutul sec al XIX-lea în jurul zonei cunoscute ca Charing Cross. Numele pieței amintește de Bătălia de la Trafalgar, acea excepțională victorie a marinei britanice contra flotei lui Napoleon, ce a a avut loc pe 21 octombrie 1805 la Capul Trafalgar aflat la 40 de km depărtare de Gibraltar.

Highlights

Piața Trafalgar

trafalgar1

Piața Trafalgar sau Trafalgar Square este o piață publică din cartierul Westminster din Centrul Londrei, recunoscută de la începutul sec al XIX-lea în jurul zonei cunoscute ca Charing Cross. Numele pieței amintește de Bătălia de la Trafalgar, acea excepțională victorie a marinei britanice contra flotei lui Napoleon, ce a a avut loc pe 21 octombrie 1805 la Capul Trafalgar aflat la 40 de km depărtare de Gibraltar.

Locurile din jurul Pieței Trafalgar au constituit un reper important încă din anul 1200. Pentru secole distanțele măsurate din Charing Cross funcționaseră ca marcatori de locație. În spațiul pieței actuale fuseseră grajdurile regelui. După ce regele George al IV-lea a mutat grajdurile la Palatul Buckingham, zona a fost transformată de John Nash, dar piața nu a apărut decât în anul 1844. Columna lui Nelson înaltă de 52 de metri se află în centrul pieței păzită de 4 lei statui. În afara acestora mai există statui și sculpturi comemorative în această piață. Clădiri impunătoare înconjoară piața, dintre acestea enumerând Galeria Națională, St Martin in the fields, Canada House și Casa Africii de Sud.

Piața a fost folosită și ca loc de adunare pentru proteste politice unul din cele mai celebre find Bloody Sunday din 1887 când au fost proteste ale muncitorilor irlandezi care doreau condiții mai bune de muncă și slujbe. Aici se împodobește un pom de crăciun donat anula de Norvegia din 1947 încoace și se sărbătorește trecerea în noul an.
Piața Trafalgar este proprietatea reginei Marii Britanii și o administrează Înalta Autoritate a Londrei în timp ce Consiliul Local din Westminster are în proprietate străzile din jurul pieței. Piața are o zonă centrală cu căi de acces și o terasă în zona de nord chiar în fața Galeriei Naționale. La început existai drumuri care traversau piața dar până la urmă a fost închisă traficului.

Columna lui Nelson situată în centrul pieței, mărginită de fântânile desenate de Sir Edwin Lutyens între 1937 și 1939 și străjuită de 4 lei de bronz sculptați de Sir Edwin Landseer. În vârful columnei se găsește statuia lui Horatio Nelson, comandant al Marinei Britanice în Bătălia de la Trafalgar. Leii de bronz au fost sculptați după modelul unui leu mort la grădina zoologică, dar sculptorului i-a luat cam mult să finalizeze studiul și leul a intrat în descompunere așa că labele leuilor seamănp mai mult a labe de pisică decât de leu. Se spune că, această columnă a lui Nelson ar fi fost transportată de naziști la Berlin în cazul în care invazia Angliei ar fi reușit.

Împrejurul pieței se găsesc Galeria Națională pe latura de Nord și Biserica Sf. Martin in the Fields la est. pe latura de est se mai găsește Casa Africii de Sud vis-a-vis de ea, fiind Casa Canadei. La sud vest se află un Mall care duce către Palatul Buckingham prin Arcul de Triumf al Amiralității, în timp ce Whitehall se află la sud si Strand către est. Drumul Charin Cross este orientat de la Galeria Națională spre biserică.
Stația de metrou Charing Cross și Bakerloo au ieșirile în piață. Alte linii și stații de metrou apropiate sunt Embankment, ce are legătură spre District, , apoi Circle, Northern, Leicester Square și Linia Picadilly.
Prin piață mai trec și liniile de autobuz numerele: 3, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 23, 24, 29, 53, 87, 88, 91, 139, 159, 176 și 453.
Ca o curiozitate aș vrea să vă spun, că lucrările de construcții din a doua jumătate a anilor 50, a descoperit depozite din ultima interglaciațiune. Au fost găsite resturi de lei de peșteră, strămoși ai rinocerului, mamuți și hipopotami. 

În piață găsim 4 socluri ce poartă sculpturi reprezentând personalități din istoria Angliei. Astfel, O statuie ecvestră de bronz a regelui George al IV-lea sculptată de Sir Francisc Chantrey care fusese la început proiectată a fi instalată deasupra Arcului de Marmură, a fost până la urmă instalată pe soclul din estul pieței în 1844. Alte două statui au fost instalate pe parcursul sec al XIX-lea. Este vorba despre Generalul Sir Chares James Napier ( comandant din timpul lui Nelson și mai târziu comandant al armatei din Bombay) sculptat de George Cannon Adams în colțul de sud vest în anul 1855 și General Maior Sir Henry Havelock ( comandant britanic în india si luptător din timpul Rebeliunii Indiene din anul 1857) sculptat de William Behnes în colțul de sud est ăn anul 1861. În anul 2000, primarul Londrei a sugerat înlocuirea statuilor cu figuri mai familiare marelui public.

În sec al XXI-lea, soclul gol din colțul de nord vest ale pieței a fost folosit pentru a expune temporar opere de artă. Mai există 3 busturi ale unor generali, așezate cu spatele la zona de nord a pieței. Primele două au fost instalate în anul 1948 și aparțin lui Lord Jellicoe (A luptat în războiul anglo-egiptean și în rebeliunea boxerilor și a comandat Marea Flotă la bătălia din Iutlanda din mai 1916 în timpul primului război mondial). și Lord Beatty ( După ce a servit în Războiul Mahdist și apoi a intervenit în Răscoala boxerilor, el a comandat Escadrila de Crucișătoare Bătălia Iutlandei în 1916, un angajament nedecis tactic, cu o abordare agresivă, care era în contrast cu atitudinea precaută a comandantului său, amiralul Sir John Jellicoe. A rămas în memorie pentru comentariul său din Bătălia Iutlandei, după ce două nave britanice au explodat: „Se pare că astăzi este ceva în neregulă cu navele noastre afurisite”)

Ce-a de a treia statui și ultima, aparține amiralului Lord Cunningham și a fost dezvelită în anul 1967 (În cel de-al doilea război mondial, în calitate de comandant-șef al flotei mediteraneene, Cunningham a condus forțele navale britanice către victorie în mai multe bătălii navale mediteraneene critice. Acestea au inclus atacul asupra Taranto în 1940, primul atac naval complet cu avioane din istorie, și bătălia de la Capul Matapan din 1941. Cunningham a controlat apărarea liniilor de aprovizionare mediteraneene prin Alexandria, Gibraltar și punctul cheie din Malta. De asemenea, a dirijat sprijinul naval pentru diferitele debarcări majore aliate din litoralul mediteranean de vest. În 1943, Cunningham a fost promovat la First Sea Lord, al Marinei Regale, funcție pe care a ocupat-o până la pensionarea sa în 1946)

Pe partea de sud a Pieței Trafalgar pe locul originarei Charing Cross ( Charing Cross își are numele de la un monument închinat de regele Edward I pentru soția a Elena de Castilla cât și de la o intersecție de 3 drumuri; acum, aici este centrul Londrei și punctul de unde se măsoară distanțele în Londra, cu alte cuvinte km zero ) există o statuie de bronz a regelui Charles I care se află în locația actuală din anul 1678.
Pe pajiștea din fața Galeriei Naționale se găsește statuia lui James al II-lea iar la vest de portal o statuie a lui George Washington.

 

 

trafalgar4
trafalgar5