Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Rabat și Volubilis

Maroc

Rabat este capitala țării iar Volubilis un fost oraș roman consturit aici. Amândouă sunt importante puncte turistice pe harta statului marocan, amândouă extrem de importante pentru orice turist care vizitează această țară.

Highlights

Runrul Hassan, Ruinele Romane, MAusoleul lui Mahomed al V-lea

Despre cele două orașe

volubilis

Am încărcat bagajele și am pornit prin Rabat. Văzând cum se circula și ce mașini erau pe șosea, comparând cu orașele de la noi mi   s-a părut că suntem o țară occidentală și extrem de civilizată. Nu prea aveam timp să admir peisajul, fiindcă eram acolo la muncă nu la huzur, așa că aveam de tradus din engleza ghidului local , în româna turiștilor, informațiile oferite.
Am oprit direct la Mausoleul lui Mahomed al V-lea locul în care este înmormântat conducătorul Egiptului cu fii săi. Clădirea în sine, pe dinafară nu spune mare lucru dar când intri, mulțimea și strălucirea mozaicurilor cât și sculpturile în marmură te uimesc. Firește mormintele importantelor personalități marocane se află în mijlocul mausoleului iar turiștii le privesc de la înălțimea unui balcon ce înconjoara sala principala. Mausoleul a fost construit în stil tradițional arabo-musulman pe o suprafață de 1500 de metri pătrațiLa exterior, monumentul este construit din marmură italiană albă și acoperit cu un acoperiș piramidal cu gresie verde, precum verdele stelei de pe steagul marocan, simbol al regalității alauite. Pereții sunt realizați la interior cu caligrafie coranică și acoperite cu mozaic tradițional. Cupola este făcuta din cedru de Atlas acoperit cu foiță aurită și din mahon pictat; sub cupolă se află sarcofagul regal de onix alb pakistanez care conține rămășițele lui Mohammed al V-lea (1909-1961). În colțuri se găsesc mormintele prințului Moulay Abdellah (1935-1983), cel mai tânăr fiu al lui Mohammed al V-lea, și al fratelui lui, Hassan al II-lea, regele Marocului în perioada 1961-1999.
Lângă mausoleu se găsește Turnul Hassan un minaret istoric neterminat situat în Rabat. Această clădire trebuind să fie nu numai cea mai mare moschee din lume, dar și cel mai mare monument religios din lume, în secolul al XII-lea. 
Lucrările la această construcție au început în 1196 sub inițiativa Sultanului Abu Yusuf Yaqub al-Mansur (1184-1199), nepotul lui Abd al-Mumin, fondatorul orașului imperial Rabat în 1150, sultanul dorind ca Rabat să fie capitala imperiului său în secolul al XII-lea, care se întindea de la Tripoli (Libia) până în Castilia (Spania). 
Cu toate acestea, lucrarea a fost abandonată imediat după moartea sultanului în 1199. Turnul a trebuia să aibă mai mult de 80 de metri, dar a ajuns la doar 44 de metri. Clădirea a fost apoi ignorată de către succesorii lui Yaqub Al-Mansour și s-a deteriorat o dată cu trecerea timpului. În 1755, cutremurul de la Lisabona a afectat și Rabatul și a distrus cu totul colonadele esplanadei. Spațiul din jurul Turnului Hassan a fost restaurat din anii 1960 ai secolului al XX-lea.

Plecăm de aici către Volubilis, un fost oraș roman. Între anii 40-280 Volubilis (reședința administrativă a provinciei romane Mauretania-Tingitana) a fost o localitate de cca 20.000 locuitori (în perioada de maximă înflorire), dotată cu atributele unei așezări romane dezvoltate (Capitol, Forum, Basilică, Arc de Triumf, terme, mozaicuri etc). 
În jurul anului 280, în urma invaziilor berbere repetate, romanii au abandonat localitatea, mutând centrul administrativ al provinciei la Tingis (azi: Tanger). 
Cele mai de preț resturi romane sunt mozaicurile de paviment, foarte bine conservate, din casele unor locuitori înstăriți. Nu am apucat să vizităm situl arheologic, pentru că la peste 40 de grade Celsius pe o căldură uscată, fiindcă ne aflam în interiorul continentului nu pe malul mării, tot grupul a renunțat la vizită finidcă nu aveau chef să umble pe jos să vadă pietre după expresia unora din ei. Plecând din Volubilis ne-am oprit într-un mic orășel înainte de Fes ca să mâncăm prânzul.