Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Regensburg

Germania

Regensburg este situat intr-un cadru natural splendid, nu departe de Parcul National Padurea Bavareza, la confluenta Dunarii cu unul dintre afluentii sai. Sapaturile arheologice au indicat faptul ca zona a fost intens locuita inca din Epoca Pietrei, gratie conditiilor favorabile traiului. Insa mult mai importante pentru noi cei de astazi par a fi monumentele medievale care alcatuiesc centrul vechi al orasului, printre cele mai bine conservate din lume.

Highlights

regensburg

Istoria orașului

orasul regensburg

Cand triburile bavareze au migrat in regiune in secolul al VI-lea, ele au ocupat ceea ce mai ramasese din castrul roman si, se pare ca pornind de la denumirea sa latina, l-au numit Regensburg. In anul 739, misionari anglo-saxoni condusi de Sfantul Bonifaciu au stabilit aici o eparhie, inainte de a cobori pe Dunare pentru a-i converti pe paganii din taramuri si mai indepartate. 
De la inceputul secolul al VI-lea, Regensburg a fost sediu al familiei conducatoare Agilolfing, si in 843, Regensburg a fost sediu al domnitorului de Est franc, Louis II germana. De la aproximativ 530 pentru prima jumatate a secolului al XIII-lea, a fost capitala Bavariei. In 1135-1146 un pod peste Dunare, Brücke Steinerne, a fost construit.

Acest pod de piatra a deschis rutele internationale majore schimburilor comerciale între Europa de Nord si Venetia, iar acest lucru a inceput de varsta Regensburgului de aur ca un oras cu familii de tranzactionare bogate. Carol cel Mare,   primul Sfant imparat Roman, a sosit la sfarsitul secolului al VIII-lea si a incorporat Regensburgul in imperiul sau. Regensburg a beneficiat de faptul ca Dunarea nu era navigabila in vestul ei si astfel putea sa controleze comertul care se derula intre Germania si Europa Centrala.

Pana in Evul Mediu, Regensburg a devenit un centru politic, economic si intelectual. Vreme de multe secole, el a fost orasul cel mai important din Germania de sud-est, slujind ca sediu al Dietei Imperiale permanente din 1663 pana in 1806, cand Napoleon a ordonat dezmembrarea Sfantului Imperiu Roman.
In prezent stravechile si sacrele ziduri din Regensburg continua sa freamate de animatie. Studentii Universitatii ticsesc restaurantele si puburile, iar localnicii isi fac cumparaturile zilnice in orasul interior, unde pravalioarele au izbutit sa se opuna patrunderii lanturilor internationale de magazine.
Partea situata la sud de Dunare a orasului a purtat in timpul romanilor numele de Castrum Regina (Orasul de pe raul Regen). Dunarea constituia in acel timp granita de nord a Imperiului Roman, fapt pentru care partea orasului Regensburg situata la nord de Dunare nu apartinea Imperiului.

Localnicii din Regensburg au descoperit târziu iubirea lor pentru oraşul vechi. Prin anii 1960, încă existau planuri pentru demolarea clădirilor istorice şi construirea unui oraş nou în locul acestora. Astăzi, toţi sunt fericiţi că nu au fost realizate aceste planuri, iar începând cu anii 1970, oraşul vechi este întreţinut şi îngrijit, iar patrimoniul istoric este restaurat şi conservat cu grijă. Ca în aproape niciun alt oraş din Europa Centrală, oriunde întorci privirea, ţi se oferă imaginea fantastică a istoriei de peste 2.000 de ani a oraşului. Oraşul Regensburg are 1500 clădiri protejate ca monumente, dintre care 984 formează ansamblul „Oraşul vechi cu Stadtamhof“, declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO. Podul de piatră peste Dunăre, Catedrala şi piaţa Krauterermarkt cu biserica Sf. Ion din incinta mănăstirii, Muzeul Catedralei Domschatzmuseum, casa patriciană Heuport, construită în stilul unei cetăţi, şi farmacia istorică Adler se numără printre cele mai importante construcţii monument ale oraşului Regensburg - sunt însă doar o mică parte din punctele de atracţie ieşite din comun.

De la Amberger Stadel în amonte pe Dunăre, se ajunge la piaţa de peşte Fischmarkt cu fântână Rolandbrunnen şi mai departe la casa memorială a astronomului Johannes Kepler. Biserica St. Ulrich cu Muzeul Diecezei, fosta parohie Dompropstei, piaţa Dachau, piaţa Neupfarr, vechea piaţă de cereale Alter Kornmarkt, piaţa cărbunelui Kohlenmarkt şi piaţa Zieroldsplatz, Piaţa Primăriei Rathausplatz şi piaţa Haidplatz, Porta Praetoria şi turnurile Geschlechtertürme - printre care Turnul de Aur, cel mai înalt turn locuibil medieval, cu o înălţime de 28 de metri, la nord de Alpi - sunt alte locuri minunate, ansambluri şi clădiri, descrise doar insuficient de cuvântul „magic“.

Pe cât de grandios este oraşul vechi, pe atât de bogată se prezintă viaţa culturală din Regensburg. Aici se îmbină elemente tradiţionale şi moderne cu influenţe din întreaga lume: printre numeroasele spectacole de teatru şi de dans, concerte, festivaluri, expoziţii şi alte evenimente culturale, fiecare îşi va găsi programul lui favorit. De la select şi până la rustic, de la muzică clasică şi până la cea populară, posibilităţile sunt nelimitate şi se desfăşoară în locaţii actuale, modern aranjate, într-un cadru istoric sau în aer liber. Iar pe străzile înguste şi pe străduţele oraşului vechi, nenumărate restaurante, baruri şi discoteci vă invită să încheiaţi seara într-un mod cât mai plăcut. Oraşul Regensburg îmbină de asemenea, ca doar puţine alte oraşe istorice, substanţa clădirilor istorice cu ambientul modern pentru cumpărături.

Numeroase magazine mai mici şi mai mari oferă o gamă largă de produse din cele mai diferite: fie pentru specialităţi internaţionale sau pentru produse de artizanat regionale, minunata stradă pietonală de primă clasă din oraşul vechi este decorul perfect pentru un shopping din plin. Dar şi în afara centrului oraşului se pot face cumpărături excelente în Regensburg: în aproape fiecare cartier, găsiţi cel puţin un centru comercial mare. Aici, dar mai bine pe Untere Bachgasse în centrul oraşului, în minunatul magazin Händlmaier, puteţi cumpăra şi celebrul muştar dulce de casă de la Luise Händlmaier. Nu încape nicio îndoială că acest muştar este cel mai bun din lume - cel puţin pentru fanii acestei mărci de familie tradiţionale. La fel ca şi faptul că Regensburg este una dintre cele mai bune destinaţii turistice din lume. Dacă nu chiar cea mai bună – dar acest lucru ar trebui să îl decideţi singur. 

orasul 2
orasul 3
casele

Orașul modern Regensburg

orasul 5

Putini vizitatori ai Bavariei se aventureaza atat de departe de batatoritele poteci turistice si chiar germanii sunt surprinsi cand descopera medievalul Regensburg. Orasul a scapat din al Doilea Razboi Mondial fara daune importante si este una dintre cele mai bine conservate asezari medievale din Germania.

Regensburg este o asezare compacta; centrul sau, orasul vechi, are suprafata de 2,5 km2. Toate atractiile sale se afla pe malul sudic al Dunarii, asa ca nu va trebui sa traversati fluviul decat cel mult o data si atunci numai pentru a admira orasul de pe malul nordic.

Peste 1000 de cladiri au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO iar alte cateva sute, la fel de spectaculoase dar mai slab cotate, intregesc imaginea de ansamblu a orasului cu aspect de muzeu in aer liber. Regensburg si-a pastrat forma pe care a capatat-o in secolul al XIV-lea dar a continuat sa creasca la periferie ajungand sa numere astazi circa 150.000 locuitori.    
Cu timpul, Regensburg a devenit sinonim cu prosperitatea si cultura, chiar daca etapele de involutie nu i-au fost necunoscute. Niciun oras din Europa Centrala nu oglindeste la fel de bine progresele facute in Evul mediu, indiferent ca ne referim la cele economice, politice, religioase sau culturale.
Regensburg este cu adevarat un oras al bisericilor.

De aici a inceput sa se raspandeasca odinioara credinta crestina pe teritoriul Germaniei de astazi, si in Europa Centrala. Cel mai fastuos lacas de cult este Domul Sf. Petru, care a fost construit in secolul al XIII-lea, pe locul unei biserici mai vechi. Sansa de a-l avea inca in mijlocul nostru este o adevarata minune, dat fiind faptul ca materialele din care a fost construit (clacar si gresie verde) sunt alterate usor de intemperii. Desi a mai suferit unele schimbari la nivel de structura, menite sa-i prelungeasca existenta, Domul Sf. Petru va ramane unul dintre reperele cele mai importante ale orasului Regensburg.
Se spune ca nicio primarie din Germania nu s-a pastrat mai integra decat Altes Rathaus din Regensburg. Structura gotica a fost de asemenea inceputa in secolul al XIII-lea. La subsol vizitatorii sunt impresionati la vederea camerei de tortura pastrata intocmai. Nu departe de aici se gaseste podul de piatra construit intre anii 1135-1146. Cavalerii din cruciadele a II-a si a III-a l-au folosit pentru a traversa Dunarea in drumul lor spre Tara Sfanta.  

mancare
regensburg cheie
david si goliat

Catedrala din Regensburg

catedralaregensburg

O prima catedrala a fost construita in jurul anului 700, pe locul actualei catedrale, o biserica parohiala numita Niedermunster ( mormantul Sf Erhard). In jurul anului 739, Sf. Bonifaciu a ales zona de la Poarta Pretoria ( poarta de nord a Castrului Roman) ca si resedinta a scaunului episcopal ce a ramas in acelasi loc de atunci. Catedrala a fost reconstruita in perioada carolingiana si marita la inceputul sec al XI-lea cu aproximativ 15 metri la transpet, doua turnuri si un atrium.
Intre 1156-1172 cladirea a ars de doua ori, si a fost refacuta incepand cu 1273 in stil gotic. Cele trei coruri ale noii catedrale au fost gata de folosinta in 1320 cand vechea catedrala a fost demolata. Intre 1385 – 1415 intrarea principala dinspre vest a fost terminata, iar marea majoritate a cladirii finalizata prin 1520. Manastirea a fost construita intre 1514-1538.

Cupola transeptului a fost renovata in stil baroc prin sec XVII. Intre 1828-1841 catedrala a fost restaurata in stil neogotic de catre regele Ludwig I al Bavariei. Frescele baroce au fost rearanjate si cupola demolata fiind inlocuita cu o bolta gotica. Turnurile au fost construite intre 1859-1869. Trei ani mai tarziu catedrala a fost in cele din urma terminata dupa aproape 600 de ani de constructie. 
Atelierul de constructie al catedralei a fost fondat in 1923 pentru, mentenanta si restaurare a catedralei. In anul 1980 construirea criptei mausoleu , precum si explorarea arheologica a navei centrale.

Catedrala a fost restaurata de-a lungul anilor 2000. O caracteristica principala a Catedralei din Regensburg este separarea ei de vechea manastire. Aceasta separare, a aparut cand biserica a fost construita si a fosr plasata catre sudvestul vechii catedrale romanice. Ca o marturie a acelui precursor in stil romanic exista inca turnul “Eselsturm” catre partea de nord a catedralei. A fost utilizat in trecut si este inca utilizat pentru a transporta materiale de constructie la nivelele superioare. Un scripete a ramas pe podul de vest si cu el materialele sunt ridicate catre o deschidere in acoperis, aproape de portalul de vest. Catre partea de est a cateralei gasim autoritatea de stat pentru pastrarea si renovarea, mentinerea structurii acesteia. In contrast cu multe alte catedrale, aici nu sunt folosite doar unelte moderne ci si uneltele vechi, medievale care sunt de mult ori fabricate in atelierul autoritatii de stat pentru mentenanta catedralei.

Scena Bunei Vestiri de la catedrala din Regensburg o sculpteaza Erminold. Mergand inapoi catre mesterul Erminold, ce a sculptat si a colorat figura Mariei si faimoasa figura a Arhanghelului Gabriel razand, pe la 1280. Figurile sunt juxtapuse una in fata celeilalte pe doua coloane vestice la mijlocul navei. Mana dreapta a  Mariei este usor ridicata spre inger, a salut. In mana ei stanga, tine o carte, catre care arata cu degetul aratator.
Pe coloanele vestice, sunt figurile de piatra ale sfintilor Petru si Paul instalate in 1320 , respectiv intre 1360-1370.
La exterior, avem “scroafa evreilor” o imagine ce reprezinta o scroafa la ale carei țâțe sug deopotriva porci si evrei. Imaginea este o insulta la adresa evreilor stiut find ca acestia nu au voie sa manance carne de porc acest animal fiind cateodata asimilat diavolului. Este o retorica antisemita populara in vremea respectiva, aceste imagini regasindu-se in special in  spatiul german, avand ca exemple, Wittemberg si Regensburg.

Capela tuturor sfintilor din cladirea manastirii a fost construita in 1164 ca o capela de inmormantare a episcopului Hartwig II. Interiorul capelei este acoperit cu fresce inca din vremea constructiei sale. Multe din valoroasele vitralii, au fost instalate intre 1220-1230 si intre 1320-1370. Ferestrele de pe fatada de vest au fost completate doar in sec al XIX-lea. Intre 1967 si 1968 ferestrele de pe partea stanga au fost facute de profesorul Oberberger. A facut deasemenea fereastra Rusaliile in partea de vest a transeptului si lucarna in stil gotic.

Catedrala din Regensburg este biserica episcopala si principala biserica a diocesei Regensburg. Este deasemenea sediul “randunelelor catedralei” un cor biserices cu o indelungata traditie. Structura bisericii este considerata cea mai importanta constructie gotica din sudul Germaniei.
Catedrala este deasemenea, locul de inmormantare al importanti episcopi. In final trebuie spus ca, am gasit un element de asemanare intre ea si Manastirea Sucevita. Daca la biserica noastra exista pe peretele de sud o fresca, in care o mana iesind dintr-un nor, ii da lui Moise tablele legii, aici o regasesc sculptata in piatra, in stanga intrarii de pe partea de vest a catedralei.

detaliul
interiorul
ingerul zambitor