Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Sakkara

Egipt

Piramida lui Djoser sau Piramida în Trepte, este ceea ce a mai rămas din necropola de la Sakkara situată în Egipt, la nord vest de orașul antic Memfis. A fost construită în sec 27 Î.Hr.,( aproximativ anul 2600,) pe timpul celei de a Treia Dinastii ca loc de înmormântare pentru faraonul Djoser.

Highlights

piramida lui djoser

Piramida în trepte

saqqara2

Piramida lui Djoser sau Piramida în Trepte, este ceea ce a mai rămas din necropola de la Sakkara situată în Egipt, la nord vest de orașul antic Memfis. A fost construită în sec 27 Î.Hr.,( aproximativ anul 2600,) pe timpul celei de a Treia Dinastii ca loc de înmormântare pentru faraonul Djoser. Piramida era elementul central al unei imense necropole ce avea o curte imeinsă înconjurată de clădiri.
Pe parcursul anilor piramida a suferit multe intervenții și renovări la structura sa. Piramida avea la început dimensiunile de 62.5 metri înălțime, cu o bază de 109m x 121 m. După părerile multor egiptologi această piramidă este prima construită vreodată în Egipt din piatră. Până atuci astfel de construcții mai existau dar din cărămizi de pământ. ODată cu această piramidă putem să ne dăm seama de faptul că controlul faraonilor asupra resurselor materiale și umane crescuse semnificativ. Dasemenea PIramida lui Djoser aduce câteva elemente constructive care se vor transmite piramidelor din dinastiile 4,5 și 6 deci și celor de la Gizeh.

Superstructura acestei piramide în trepte s-a construit în 6 etape. Se pare că au folosit planuri înclinate pentru a ridica pietrele pe structura piramidei. Sub piramida, se află un labirint de camere și galerii ce au cam 6 km lungime și se conectează la o zonă centrală, un puț de 28 de metri adâncime la care se poate ajunge și printr-o intrare dinspre nord. Aceste spații oferă spațiu pentru camerele mortuare ale regelui, ale familie sale, depozitarea ofrandelor.

Pereții pasajelor subterane erau din calcar și acoperiți cu faianță albastră care imita o saltea de stuf. Imaginile de pe ele îl arată pe rege participând la diferite ceremonii. Pe partea de est a piramidei exista 11 puțuri adânci de 32 m fiecare pentru haremul regal. În camerele de depozitare existau 40.000 de vase de piatră cu mâncare pentru nevoile faraonului de după moarte.

Camera de înmormântare avea o boltă construită din patru feluri de granit bine decorat. A avut o deschidere, care a fost sigilată cu un bloc de 3,5 tone după înmormântare.  Niciun trup nu a fost recuperat, întrucât mormântul fusese jefuit în mare măsură. O piramidă nu era pur și simplu un mormânt în Egiptul antic. Scopul său era să faciliteze regelui o viață de succes, astfel încât el să poată renaște veșnic. Simbolismul formei piramidale în trepte, care nu a supraviețuit dincolo de a 3-a dinastie, este necunoscut, dar s-a sugerat că poate fi un simbol monumental al coroanei, 

Forma piramidelor egiptene reprezenta movila primordială din care egiptenii credeau că pământul a fost creat. Forma unei piramide este, de asemenea, considerată a fi reprezentativă pentru razele descendente ale soarelui, iar majoritatea piramidelor au fost făcute cu calcar alb lustruit, foarte reflectorizant, pentru a le oferi un aspect strălucitor atunci când sunt privite de la distanță. Piramidele au fost deseori numite și în moduri care se refereau la luminiscența solară. De exemplu, numele formal al Piramidei Îndoite de la Dahshur a fost Piramida strălucitoare din sud.

Deși, în general, suntem de acord că piramidele erau monumente de înmormântare, există totuși un dezacord cu privire la principiile teologice particulare care le-ar fi putut da naștere. O sugestie este că acestea au fost concepute ca un tip de „mașină de înviere” .

Egiptenii credeau că zona întunecată a cerului nocturn în jurul căreia stelele par să se învârtă era poarta fizică în ceruri. Unul dintre puțurile înguste care se întind de la camera de înmormântare principală prin întregul corp al Marii Piramide se îndreaptă direct spre centrul acestei părți a cerului. Acest lucru sugerează că piramida ar fi fost concepută pentru a servi ca un mijloc de a lansa magic sufletul faraonului decedat direct în locuința zeilor.