Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Salzburg

Austria

Salzburg, se afla situat pe malurile raului Salzach a granita de nord cu Alpii. Cel mai apropiat varf montan este numit Untersberg, are 1972 m inaltime si se gaseste la doar 16 km de centrul orasului. Orasul de sus este dominat de turnurile baroce ale bisericilor din acelasi stil si de silueta masiva a Castelului Salzburg.

Highlights

Biserica și Castelul din Salzburg

Despre Salzburg

castelul castelul

Zona este inconjurata de doi munti nu foarte inalti, Monchsberg si Kapuzinerberg care ofera liniste si racoare celor dornici de relaxare. Salzburg se gaseste situate la 150 km est de Munchen, la 281 de km de Ljubljana si la 300 km de Viena. Salzburg face parte din zona de clima temperată, insa din cauza localizarii in apropierea Alpilor cantitatea de precipitatii este destul de ridicata in special in lunile de vara. In timpul iernii si al primaverii se intampla sa bata vantul numit “foehn”.

Bisericile si mănăstirile gotice si romanice au dominat orasul medieval pentru un timp indelungat. Catedrala Arhiepiscopului Conrad de Wittelsbach a fost cea mai mare biserica la nord de Alpi. Corul Bisericii Franciscane a fost inceput de Hans von Burghausen si completat de Stephen Krumenauer. El este cea mai celebra constructive religioasa gotica de la sudul Germaniei. La sfarsitul perioadei gotice s-au construit Capela Margaretei din Cimitirul Sf. Petru, Capela Sf. Gheorghe si salile de consiliu din Castelul Salzburg.

Inspirata de Vincenzo Scamozzi, Printul Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau, a inceput sa transforme orasul medieval dupa ideile arhitectonice ale Renasterii Tarzii.
Planurile unei mari catedrale au eșuat până la moartea arhiepiscopului. O a două catedrala desenată de Santino Solari a fost considerate prima biserica barocă din Salzburg, folosind de exemplu multor alte biserici din sudul Germaniei și Austriei.Markus Sittikus și Paris von Lodron au continuat reconstrucția orașului cu proiecte mărețe, ca, spre exemplu, Hellbrunn Palace, reședința prințului arhiepiscop, clădirea universității, fortificațiile și multe alte clădiri. Giovanni Antoni Daria s-a ocupat, din ordinal prințului Arhiepiscop Guido von Thun, de construcția fântânii rezidentiale. Giovanni Gaspare Zuccalli, din ordinal aceluiasi arhiepiscop, a construit biserica Erhard si Kajetan in sudul orasului. Redesenarea orasului a fost finalizata odata cu constructia cladirilor  proiectate de catre Johann Bernhard Fischer von Erlach.
Dupa perioada lui Ernst von Thun, extinderea orasului s-a oprit o vreme, motiv pentru care nu avem biserici construite in stil rococo. Sigismund von Schratternbach a continuat cu reconstructia lui Sigmundstor si cu a statuiiFecioarei Maria din piata catedralei. Odata cu decaderea si cu separareaarhiepiscopatului de Salzburg intre Austria de Sus, Bavaria si Tirol a inceput o lunga perioada de stagnare urbana. Aceasta perioada se opreste odata cu aparitia dinastiei de constructori Jakob Ceconi si Carl Freijerr von Schwarz, care au ocupat pozitiile principale in modelarea orasului in aceasta perioada.

Urme de asezari umane au fost gasite in aceasta zona datand din perioada Neoliticului. Primele asezari din Salzburg, continua pana in present din secolul V inainte erei noastre.
In sec XV IEN, Imperiul Roman a unit toate aceste asezari intr-un singur oras. La acel moment, orasul a fost numit Juvavum si a rimit titulatura de “municipium”. Acest Juvavum s-a dezvoltat ca un oras important al provinciei romane, Noricum. Dup ace fronetierele acestei provincii se prabusesc, orasul decade atat de rau incat prin sec VII EN era aproape o ruina.

Viata Sfantului Rupert da orasului un nou inceput. Acest Rupert devine episcop prin anul 700 si construieste o biserica pe malul raului. Tot Rupert schimba numele orasului in Salzburg in timpul calatoriilor sale de evanghelizare.
Numele orasului, inseamna “orasul sarii” si vine de la barjele ce carau sarea pe raul Salzach. Acest transport de sare era supus unei taxe ce se platea la Salzburg. Cetatea orasului , castelul, se construieste incepand cu anul 1077 de catre Arhiepiscopul Gebhard care l-a transformat in resedinta sa. Acest castel a fost extins extrem de mult in secolele urmatoare.

Salzburg isi castiga independenta de Bavaria in a doua jumatate a sec al XIV-lea. La Sazburg se gasea scaunul Arhiepiscopal al Printului Imperiului Romano – German. Cum miscarea de reforma a capatat forta rascoalele taranesti se inmultesc in zona Salzburg. Orasul a fost ocupat de-a lungul razboiului taranesc german si arhiepiscopul s-a refugiat in fortareata. A fost asediat timp de 3 luni.
Pana la urma, tensiunile s-au stins si independenta orasului a condus catre propseritate si bogatie, culminand in secolele al XVI-lea si al XVIII-lea sub conducerea Arhiepiscopului Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus si Paris Lodron.
In 1731, Arhiepiscopul Conte Leopold Anton von Firmian a expulzat toti protestantii din zona. Intre 1772-1803 sub conducerea arhiepiscopului Hieronymus Graf von Colloredo, Salzburg va fi un centru al iluminismului tarziu. In 1805 orasul este anexat imperiului austriac. In 1809 teritoriul orasului a fost transferat Bavariei dupa ce Austria a pierdut lupta de la Wagram.

Dupa congresul de la Viena si Tratatul de la Munchen din 1816, Salzburg a fost definitive returnat Austriei dar ara zonele Rupertigau si Berchtesgaden care au ramas Bavariei. Salzburg va fi integrat in provincia Salzach condusa de la Linz.
În 1850 noul status al orasului Salzburg a fost schimbat în capitală a Ducatului de Salzburg parte a Imperiului Austriac. Orașul devine parte a Imperiului Austro-Ungar in 1866 ca si capitală de ținut. În 1892 se instalează un funicular care să faciliteze accesul în castelul Salzburg
După Primul Război Mondial, a urmat distrugerea Imperiului Austro – Ungar iar Salzburg ca și capitală a unuia din teritoriile Austro -Ungariei, devine parte a noului stat Germano-Austriac. În 1919 se înființează Prima Republică Austriacă după tratatul de la Saint Germain en Laye (1919)

Așa numitul Anschluss, reprezentând ocuparea Austriei și înglobarea acesteia în cel de-al Treilea Reich a avut loc la 12 Martie 1938, cu o zi înainte de referendum-ul privind independența Austriei. Trupele germane au intrat in oraș. Oponenții politici, evreii și alte minorități au fost arestați și deportați în lagărele de concentrare. Sinagoga a fost distrusă. După sosirea trupelor sovietice în oraș au fost organizate lagăre de concentrare pentru dușmanii sovietelor.

Pe perioada ocupației naziste, un lagăr de țigani a fost organizat în oraș, și oferea forță de muncă fabricilor din oraș.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost distruse prin bombardamente, 7600 de case, și omorâți 550 de locuitori. 15 bombardamente au distrus 46% din clădirile orașului. In special cele aflate in jurul gării orașului. Deși, multe din podurile orașului si domul catedralei, au fost distruse de bombardamente, multe din cladirile baroce ale orașului au rămas intacte. Trupele americane au intrat în Salzburg pe 5 mai 1945. Astfel, orașul devine centrul zonei ocupate americane din Austria.
După încheierea războiului, Salzburg devine capitala districtului cu același nume. La 27 ianuarie 2005 la a 250-a aniversare a nașterii lui Mozart, toate cele 35 de biserici au sunat clopotele la ora 20:00 ca să marcheze momentul aniversar.

vedere a irasului
casa mozart
CASTELUL

Catedrala Sf Rupert și Sf Virgilius

rupert si virgiulius

Catedrala din Salzburg, este o cladire barocă, construită în sec al XVII-lea de catre Arhidioceza Romano Catolică din Salzburg și închinată sfinților Rupert și Virgilius. 
Sfântul Rupert este acela, care, in anul 774 a pus bazele primei biserici in cee ace mai rămăsese din orașul roman. Catedrala a fost reconstruită in 1181 după un incendiu. În secolul XVII catedrala a fost complet reconstruită în stil baroc sub conducerea Prințului Episcop Wolf Dietrich Raitenau. Catedrala păstrează vasul de botez în care a fost botezat Mozart.
Istoric
Sfântul Virgilius din Salzburg a construit prima catedrală, folosind fundația bisericii contruită aici de Sfântul Rupert. Primul turn a fost înregistrat în anul 774. Așa numitul Turn al lui Virgil a fost construit între anii 767 și 774 având 66 de metri lungime si 33 de metri înălțime.
Arhiepicscopul Arno (785-821) a renovat pentru prima oară turnul la mai puțin de 70 de ani de la finalizarera sa. În anul 842, clădirea a ars după ce a fost lovită de un fulger. Distrugerile provocate au fost începute la 3 ani după ce au fost provocate.
În vremea arhiepiscopului Hartwig, biserica a fost extinsă către vest, adăugându-se un cor si o criptă între anii 1000 și 1080. Arhiepiscopul Konrad I , a adăugat turnurile de vest între 1106 și 1147.
Biserica original a trecut prin cel puțin 3 campanii de extindere, construcție și reconstrucție de-a lungul Evului Mediu în final rezultând ceva ce se putea numi o biserică in stil Romanic, construită ad-hoc.
În anul 1598, biserica a fost avariată extrem de grav, și după câteva încercări eșuate de restaurare și reconstrucție, Prințul Episcop Wolf Dietrich Raitenau ( arhiepiscop din 1587-1612 ) a dispus demolarea ei. Wolf Dietrich a fost protector si susținător al modernei arhitecturi baroce italiene fiindcă avea el însuși origini italienești din Roma. Deasemenea, el a comandat, construirea reședinței ce este astăzi conectată cu catedrala.
Wolf Dietrich l-a anhajat pe arhitectul Italian Vincenzo Scamozzi să pregatească un plan pentru o nouă clădire barocă. Construcția a început doar când, urmașul lui Wolf Dietrich, Mark Sittich von Hohenems ( arhiepiscop din 1612-1619) a așezat în 1614 piatra de temelie a noii catedrale. Santino Solari a desenat actuala catedrală modificând mult de tot planul inițial al lui Scamozzi. Noua biserică a fost terminată în 1628 la mai putin de 15 ani de la începerea construcției. La slujba de inaugurare și sfintire din 24 septembrie 1928, 12 coruri au cântat Te Deum, compus de Stefano Bernardi, Capelmaister al curții de la Salzburg. Actuala catedrală de la Salzburg este construitș parțial pe fundațiile vechii biserici. Într-adevăr, pietrele așezate la fundația primei biserici se mai pot vedea în Domgrabungen, o excavare situată dedesubtul catedralei unde sunt expuse vechi mozaicuri și resturi arheologice găsite aici în această locație ce, fusese în antichitate forum-ul orașului roman Juvavum.
O altă relicvă găsită aici este cristelnița din sec al XIV-lea cât și relicvele sfântului Rupert ce au fost transferate aici la terminarea catedralei.
Biserica are 142 de metri lungime și 33 de metri înălțime pînă la crucea domului. Această catedrală a fost avariată în cel de-al doilea Război Mondial când o bombă a lovit cupola. Reparațiile au durat până în 1959.
Exteriorul 
Catedrala este situată intre Residentplatz și Domplatz în orașul vechi. În Domplatz se ajunge traversând printre 3 arcade deschise către nord, sud și vest. Aceste Țarcuri ale catedraleiț o unesc pe aceasta cu Salzburg Residenz și cu St Peter„s Abby, pentru a alcătui o unică piață închisă, măsurând 101 metri în lungime și 69 de metri lățime având ziduri de 81 de metri înălțime..
Domplatz este dominată de coloana Fecioarei Maria, plătită de către Arhiepiscopul Sigismund von Schrattenbach și executată de frații Wolfgang și Johann – Baptist Hagenauer, între 1766 și 1771. Modelată după coloane asemănătoare din Viena și din Munchen, construită din marmură și fontă, Fecioara Maria este așezată pe un munte de nori făcuți din marmură de Untersberg. Figura Mariei este înconjurată pe cele 4 părți de figuri reprezentând îngeri, diavoli, înțelepciunea și a Bisericii. Conform unei plăci așezată pe o parte a catedralei, grupul de figuri arată reacțiile în jurul nașterii. Astfel, îngerii sunt încântați, diavolii sunt invidioși iar Biserica Triumfătoare, renaște. 

salzburg
biserica
biserica din aăsate