Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Sintra

Portugalia

Sintra e un oraș verde cu un microclimat ce permite dezvoltarea unei flore diverse culminând cu copacii seqoia. Sintra este așezată pe dealurile de deasupra stațiunii de vară, Estoril. Sintra a devenit în timp reședința regilor, aristocraților și artiștilor.

Highlights

palatul din sintra

Palatul din Sintra

sintra1
blazoanele portretele

Palatul Național Sintra și se găsește la baza dealului unde se află celelalt castel.

A fost reședința conducătorilor musulmani ai Regatului de Lisabona sau taifa de Lisabona. Prima atestare docuemntară a castelului o face un geograf arab pe numele său Al Bacr. Prin sec XII localitatea va fi cucerită de Regele Alfonso Henriques care folosește palatul pentru el. Actualmente palatul îmbină mai multe stiluri arhitecturale într-un tot armonios. Găsim aici Gotic, manuelin, Maur și Mudejar.

Palatul este cel mai vechi din Portugalia fiind o reședință perfectă în afara Lisabonei unde se putea locui în confort perioade lungi de timp. Palatul a fost construit ărin aportul regilor Dinis I, Joao I și Manuel I.
Una din sălile frumoase de aici se numește Sala Lebedelor, era sala de banchete și se numește așa din cauza lebedelor pictate pe tavan. Numărul lebedelor pictate reprezintă vârsta soției lui Philip cel Bun al Burgundiei cât și numărul caselor sale , anume 30. Aceasta a fost reconstruită după cutremurul din 1775.

Dormitorul regelui Sebastian are u pat al cărui baldachin decorat cu intarsii italiene originale. Majoritatea mobilei este indo-portugheză din sec XVII și XVIII

Sala Araba este decorată cu plăci ceramice și are o fântână în centru.

Bucătăriile erau foarte mari, cu coșuri conice înalte de 33 de metri, ce se văd de departe. Aceste spații de gătit există aici din sec XV și aveau, apă minerală la robinet. Astăzi sunt încă funcționale și sunt folosite cu ocazia recepșiilor oficiale.

Sala blazoanelor este decorată în stil Manuelin și reprezintă blazoanele nobililor portughezi. Această sală se întinde peste grădina palatului oferind vedere către Oceanul Atlantic. Exceptând cele 74 de blazoane ale nobililor portughezi mai găăsim pe tavaul casetat al încăperii portrete ale fiilor lui Manuel I. și panouri din azulejos reprezentând scene de vânătoate care au mai mult de 4 metri înălțime.

Regele Manuel a decorat multe dintre săli cu plăci ceramice colorate fabricate pentru el la Sevilla. Palatul a fost locuit de regii Portugaliei care au tot adăugat mobilă și decorațiuni.
Palatul a suferit de pe urma cutremurului din 1755 și a fost restaurat în conformitate cu moda timpului. Cea mai mare pierdere a fost turnul de deasupra Camerei Arabe care s-a prăbușit. La fialul sec al XVIII_lea Regina Maria I a redecorat și reâmpărțit camerele palatului. Pe parcursul sec al XIX-lea palatul devine un pucnt preferat de regi. Regina Amelia în special a fost foarte legată de palat pe care l-a și desenat în câteva rânduri. Din 1910 devine monument național iar în 1940 este restaurat și devine o importantă atracție turistică.

Alte locuri din Sintra

fantana

Muzeul de Artă Modernă din Sintra aflat într-un fost cazinou, deține o ofertă culutrală serioasă a artiștilor care au apărut din anul 1945 .

Un alt obiectiv important este Palacio Nacional da Pena a fost creat la dorința prințului de Saxa Coburg pe la 1840. Palatul a fost construit pe ruinele unei mănăstiri de sec XV. Fiindcă prințul era mason a împodobit palatul peste tot cu simboluri masonice.Până la Palat treci pe lângă arcade, minarete, tunuri crenelate și la final vei ajunge în fața unui pod mobil care te va duce în curtea interioară a palatului. Aici există un pasaj prin Arcul triton acoperit de sculpturi reprezentând scoici, corali și viță de vie reprezentând astfel legătura dintre mare și pământ. Acest pasaj duce la singurul gang boltit păstrat din mănăstirea originală. În zonă, se mai află o capelă  și o serie de camere mici decorate cu dale, fragmente de porțelan, stucatură și ornamentații exceutate cu ipsos. Punctul cel mai înalt al palatului ce oferă priveliști până departe spre Lisabona, se numește Cruz Alta.

Quinta de Regaleria , este un palat construit în jurul anului 1900 cu niște grădini foarte frumoase. Acest palat construit pentru un milionar este plin de referințe ezoterice amestecând totodată stilurile neogotic și neomanuelin cu romanticul clasic. Arhitectural palatul acesta e foarte aproape de kitsch dar grădinile având fântâni, lacuri, grote și statui mai salvează această aparență kitschoasă. Vorbind de fântâni, palatul are o așa numită fântână a inițierii , în portugheza Paco Iniciatico, ce a fost dotată cu niște trepte care par să te coboare în adâncurile pământului până la un octogon care știm bine este un simbol al învierii.

Palacio de Seteais, a fost construit în sec al XVIII-lea de către un consul olandez, are priveliști deosebite peste grădinile sale , până spre ocean , iar acum este un hotel de lux.

Palacio e Parque de Monserrate au aparținut unui ordin religios care, îl va ceda unui proprietar englez ajungând apoi succesiv în mâinile altor câțiva. Aici, gazonul este, cum altfel, de tip englezesc și e udat cu ajutorul unor țevi de ceramică subteran. Grădinile au fost create de familia Cook ce a avut palatul în proprietatea sa, și s-a folosit de climatul umed de aici pentru a crește ferigi, chiparoși din Mexic, Rododendroni din Himalaya și multe alte plante exotice cărora climatul umed le pria.

 

quinta
palacio pena
sintra azulejos