Brasov, Romania +40 744 693 232, +40 770 919 909
Blog vacanțe și excursii

Centrul de Artă Populară Gheorghe Opriș

Romania

Centrul de Artă Populară Gheorghe Opriș din Maramureș este unul din acele locuri pentru care ajungi în această zonă a țării. Când ii în Maramureș vrei să vezi nu doar porți sculătate și biserici de lemn sau oameni în costum popular ci și tehnică populară iar aceasta nu se găsește pe toate cărările cum se spune. Cel mai bun loc pentru a vedea pe viu tehnica populară este în satul Sârbi la dl Gheorghe Opriș.

Highlights

vâltoarea, batoza, horincie, clopuri

Centrul de Artă Populară

Centrul de Artă Populară al lui Gheorghe Opris din satul Sârbi, Maramureș este unul din locurile pentru care ajungi în această zonă a țării. Aici la Gheorghe Opriș , horinca curge din stâlpul porții și sunt adunate într-un singur loc toate minunățiile tehnicii populare. La intrare te ântâmpină o batoză ( mașină în care se introduce porumbul intreg si este tras intre doua roti dintate, de obicei din metal. Fiecare roata se roteste in directia opusa celeilalte. Dintii trag miezurile de pe stiulete pana cand nu mai ramane nicio boaba de porumb. Boabele se strang intr-un recipient plasat sub aparat, cum ar fi o galeata.) care funcționează cu forța pârîului ce străbate satul. Tot această apă pune în funcțiune vâltoarea, și asigură apa necesară răcirii din distileria de horincă, horincia,  aflată în apropiere.

Lângă tot acest ansamblu tehnologic se află casa lui Gheorghe Opriș consturită după toate regulile artei locale, străjuită de o poartă de lemn sculptată. Dintr-unul din stâlpii porții curge horincă. În casa meșterului popular puteți să-i degustați horinca, să-l ascultați cântând la tobă sau să vă arate cum montează în sticlelel de horincă o scară, o poartă maramureșană, un puț cu ciutură sau un fus cu țurgalău. Pentru toate aceste eforturi ale sale, îl puteți recompensa, dacă doriți, cumpărând de la el o sticlă sau două de horincă ori vișinată. Ambele sunt foarte gustoase.

Lângă casa lui, puteți afla casa meșterului care face clopuri maramureșene. Puteți să vedeți cum le fabrică li puteți cumpăra de la el clopuri sau chimire ori cămpși maramureșene.