Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Tivoli

Italia

Tivoli este un oraș și comună din Provincia Roma, Italia. În 2011 avea o populație de 52.496 de locuitori. „Villa Adriana” (1999) și „Villa d'Este” (2001) din Tivoli au fost înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Tivoli este situat pe râul Anio în Munții Tiburtini și a fost fondat în 1215 î.Hr. Atunci a fost numit și Tibur și a fost legat de Roma pe drumul Tiburtine

Highlights

Vila Adriana, Villa d'Este

Vila lui Hadrian

vila hadrian

Despre Villa lui Hadrian ce să va spun ? Deși aveam experiența cu Vila lui Tiberius de la Capri, reflexele mele de câine al lui Pavlov au funcționat perfect și i-au comandat creierașului meu că e tot așa o viluță un pic mai mare.  
Aiurea ! Am gasit un palat imens, hectare intregi acoperite cu vegetatie, cu foste bazine de apa, piscine, foste palate din care mai ramasese doar structura de rezistenta, coloanele si pardoselile. A fost o altă lectie de arhitectură pe viu, după Pompeii și Assisi. 

Nici nu mai știam să vorbesc. Ce-mi mersese gura și comentasem în excursiile celelalte comentând cu spirit critic ceea ce vedeam, și pe atâta tăceam acum. Nici nu aveai ce să zici fiindcă totul era copleșitor. Am să încerc să vă spun două vorbe despre istoricul vilei .
Așa zisa vilă, de fapt ditai pălățoiul, a fost construită prin anul 130 D.Hr. fiindcă lui Hadrian nu-I mai păcea Palatul din Roma. Fiindcă era obiceiul ca împăratul să-și construiască reședințe în afara Romei nu a fost o problem să se pornească la edificarea acestei construcșii immense. Oricum, Vilele erau gândite să aibă în împrejurimi terenuri cultivabile pentru a se putea suține cu mâncarea proprie fără să fie nevoie să o aducă din altă parte. Așa că , mai ales în ultimii ani ai domniei sale, Hadrian a condus Roma și impreiul de la această vilă. A urmat exemplul lui Tiberius, iar Carol I regale României l-a urmat pe al lor conducând România de la Peleș din Sinaia, o lungă perioadă de vreme.

După moartea lui Hadrian, această vilă a avut numeroși proprietari : Marcus Aurelius, Lucius Verus, Spetimius Severus, Caracalla și Zenovia regina din Palmyra.
În perioada de declin a Imperiului Roman, prin sec IV proprietatea împăraților a căzut în ruină. Astfel, villa a fost folosită ca deposit pe timpul distructivelor războaie cu Goții (535-554) dintre Ortogoți și Bizantini. 
În sec XVI Cardinalul Ippolito al II-lea a luat marmură și statuete rămamase aici ca să-și decoreze propria sa vilă, numită Villa D Este aflată în apropiere. Aveam să mergem aici imediat dupa terminarea vizitei. Trebuie să veniți aici să vedeți totul cu ochii voștri fiindcă este ceva „împărătesc” pe bună dreptate.

hadrian
hadrian2
hadrian

Vila d` Este

deste

Am plecat de aici sa vedem la Tivoli  Vila d`Este unde, cardinalul pomenit mai sus si-a amenajat o casa superba, care, pe interior, ia bataie de la Peles oricând !
Unde pierde insa Peles-ul la scor de maidan este la capitolul gradina. Cuvantul de ordine la gradina din Vila d`Este este “apă” fiindca tot acel spatiu imens, este amenajat cu fantani arteziene, bazine cu apa si canale pe unde se scurge apa.
Să vă spun două vorbe despre vilă, istoria și evoluția ei în timp, fiindcă și aici e de văzut. Grădinile trebuie să le vedeți. Ele nu au simboluri ca bisericile sau tablourile. Ele sunt vii, răcoroase, maiestuoase și trebuie văzute la fața locului.

Cardinalul Ippolito al -II-lea era al doilea fiu al ducelui de Ferrara și nepot la Papei Alexandru VI. Familia Este au fost lorzi de Ferrara din 1393 și s-au făcut cunoscuți ca protectori ai artelor și susținători ai Renașterii. Ca al doilea fiu, Ippolito a fost destinat unei cariere în cadrul bisericii. El a fost numit arhiepiscop de Milano la vârsta de 10 ani, iar la 27 de ani a fost trimis la curtea franceză a lui Francisc I ca sfătuitor al regelui. La 30 de ani devine cardinal. Din cauza conexiunilor sale devine unul din cei mai puternici cardinali și venitul său anual se ridică la 120000 de scuzi. Este un protector al artelor, sculptorul Benvenuto Cellini și muzicianul Pierluigi Palestrina sau poetul Torquato Tasso devin protejații săi. Deși avea un venit imens era mereu fără bani. A încercat cu toate relațiile sașe să ajungă papă și li-s adepus de cinci ori candidatura fără a fi ales vreodată. Construcția vilei fusese programată pentru anul 1550, dar misiunile diplomatice , exilul în care a fost trimis de Papap Paul Iv, reabilitarea de catre Pius IV și reântoarcerea acasă au făcut ca această construcție să nu înceapă decât în 1560. Construcția a dus la demolarea de case particulare, de clădiri publice și de drumuri. La 8 ani de la începeprea proiectului existau 12 procese împotriva lui pentru a opri construcția dar nimic nu l-a putut opri.Pământul excavat între 1563-1565 a fost folosit pentru construirea de terase. Râul Aniene ce curge prin apropierea fost deviat ca să furnizeze apa pentru complexul sistem de piscine, jeturi de apă, canale, fântâni, cascade și jocuri acvatice. Pantele foarte abrupte ale grădinii având mai mult de 45 de metri din vârf până la bază au reprezentat o oportunitate deosebite pentru planurile cardinalului. Au fost săpate canale și au fost trași 200 m de conducte subterane care să transporte apa din muntele artificial până sub fântâna ovală și spre restul grădinii. Urmând principiile estetice ale Renașterii, fântâna a fost împărțită în compartimente având fiecare 30 de metri așezate de-a lungul unui median longitudinal. 

Planurile pentru vilă au fost făcute de inginerul Alberto Galvani arhitectul curții lui Este. Decorațiunile din interior sunt realizate de către Livio Agresti din Forli. Destinul face, ca, Este să fie exclus de către Papap Pius V din toate funcțiile publice astfel, se poate ocupa mult mai atent de finalizarea vilei unde stă tot mai mult întâlnindu-se cu oameni de cultură și artă. În vara anului 1572 primește pentru ultima dată un oaspete important în persoana Papei Grigorie XIII. Vila este finalizată, petrecrea îl costă 5000 de scuzi pe cardinal care, la cateva luni moare în dec 1572 la Roma, fiind înmormântat într-un simplu mormânt în bisericuța adăugată vilei sale din Tivoli.
După moartea lui Ippolito vila și grădinile sale revin nepotului său Cardinalul Luigi careva termina fântînile și grădinile. După moartea sa în 1586 a trecut în propietatea altui cardinal care nu a făcut prea multe pentru a păstra vila.

În 1599 se va întoarce la familia Este ( e anul în care Mihai Viteazul unea Transilvania cu Țara Românească dupoă Victoria de la Șelimbăr) mai exact la Cardinalul Alessandro Este, care va avea energia și ambiția predecesorului său de a continua și renova majoritatea grădinilor și sistemelor de apă ba chiar a construit un nou system de fântâni în grădinile de jos. A stăruit pe lânga Papa Gregory XV să acorde formal propietatea vilei către familia Este. Succesorii lui Alessandro, ducii de Modena, au făcut multe adăugiri grădinii. Oricum, idea e caă, dupa anul 1695 familia Este nu a mai fost capabilă să se ocupe de vilă pentru că nu puteau acoperi costurile. Astfel, în anul 1751 după ce mobilele au fost trimise la Modena iar statuile antice au fost luate din grădini și vândute colecționarilor, în 1796 Casa de Habsburg a intrat în posesia vilei după ce Ercole III Este a oferit-o ca zester fiicei sale la căsătoria ei cu Mare Duce Ferdinand de Habsburg. A fost neglijată și ocupată de două ori de către soldații francezi care au luat din ea tot ceea ce mai era de luat.

Între 1850 și 1896 vila a fost ocupatpă de Cardinalul Gustav von Hohenlohe care a restaurat-o astfel că aceasta a atras din nou oamenii de cultură. Compozitorul Franz Liszt a făcut cîteva vizite aici între 1865 – 1885 scriind câteva piese. După Primul Război Mondial, vila a fost luată în proprietatea statului Italian care a început o amplă lucrare de restaurare. Vila a fost remobilată cu picture din Galeria Națională a Italiei.  A fost avariată de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial iar multe dintre ziduri au fost degradate în anii de după război din cauza poluării dar companiile de restaurare au ținut totul în stare bună. 
Asta este istoria Vilei Este din Tivoli, pe care, repet , TREBUIE să mergeți să o vizitați. 

fantata
fantani
fabatnie;