Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Zipaquira

Columbia

Zipaquirá este situat la 49 de km de Bogota. Orașul este cunoscut pentru Catedrala Sării existentă aici. Orașul are o arhitectură iar centrul orașului este o atracție turistică importantă. Piața orașului este înconjurată de clădiri în stil colonial. Orășelul poate fi vizitat deplasându-ne cu trenul.

Highlights

orașul, catedrala sării

Catedrala din mina de sare

zipaquira

Numele orașului Zipaquira înseamnă în limba vechilor locuitori Muisca „pământul lui Zipa” după numele regelui care conducea această zonă. În Valea Abra între Zipaquira și Tocancipa s-au găsit cele mai vechi urme omenești din America de Sud. 
În anul 1600 s-a înființat de către un nobil spaniol satul Zipaquira iar în luna august a aceluiași an acesta a încpeut construcția unei biserici, iar în 1852 devine provincie autonomă. 

Astăzi orașul oferă vizitatorilor săi restaurante cu mâncare locală, case construit în stil colonial spaniol care au mai mult de 300 de ani, centre de agrement ca cel numit Panaca Sabana, muzee, meșteșugari. Agricultura este deasemenea importantă aici în special pentru creșeterea animalelor producătoare de lapte. Industria din zonă este asociată în special cu extragerea și rafinarea sării. Populația este estimată la 100.000 de locuitori. 

Catedrala Sării, este un spațiu construit în interiorul minelor de sale de la Zipaquira în județul Cundinamarca din Columbia. Planurile arhitecturale y artisitice ale noii Catedrale a Sării, au fost făcute de arhitectul bogotan Roswell Garavito Pearl, care a câștigat concursul de proiecte convocat de Societatea Columbiană a Arhitecților în anul 1990. În interiorul acestui edificiu găsim o bogată colecție artistică formată în special din sculpturi de sare și marmură într-o ambianță profund religioasă care atrage turiștii. Catedrala Sării de la Zipaquira este considerată una dintre realizările arhitectonice și artistice cele mai remarcabile ale arhitecturii columbiene lucru pentru care i s-a acordat titlul de bijuterie arhitectonică a modernității. 

Catedrala se află în orașul Zipaquira la 29 de km nord de Bogota. Catedrala face parte din Parcul Sării. Se află la intrarea în galeriile subterane din biserică, precedată de un basorelief care aduce un omagiu minerilor care au muncit aici. Deși catedrala în sine este un obiectiv turistic, ea face parte dintr-un complex tematic numit Parcul Sării care se întinde pe 32 de hectare și este o arie proetjată unică în țară. În acest parc, vizitatorii pot să primească o lecție de geologie și de consrvare a bogățiilor naturale. Cele mai importante locuri din Parcul Sării sunt : piața unde se găsește o cruce înaltă de 4,20 m numită „axa sfântă”, Biserica salină, Mina de sare, Muzeul Sărăturilor construit în bazinele de decantare. Este unul din locurile cele mai importante din parc după catedrală. În același timp vizitatorul primește informații despre modul de exploatare a sării, studiile geologice, istoria, construcția și tehnicile de exploatare a sării.Zona de pădure, Catedrala Sării, biserica subterană unde se găsește deasemenea Auditoriul.

Pe locul catedralei vechi închisă în anul 1990 din cauza slăbirii structurii de rezistență se va construi catedrala actuală. Construcția începu în 1991, la o distanță de 60 de metri mai jos de vechea catedrală. Planul arhitectural cuprinde trei secțiuni principale: 
Calea Crucii : poarta de intrare duce la u tunel de-a lungul căruia se găsesc stațiile crucii cum mai sunt denumite ce sunt scoase în evidență prin mici altare sculptate în sare. Tunelul conduce la dom unde se ajunge prin rampa de intrare principală. Există o parte intermediară de ude se poate observa marea cruce din Dom , balcoanele , altarul și labirinutl din nartex.

Navele Catedralei: Secțiunea finală ne duce în centrul catedralei unde se desparte în structuri spațiale. Aceste structuri comunică unele cu altele. În nava centrală există o cruce de 16 m înălțime, Marele Altar și zona din fața altarului. În fundul navei se poate vedea Crearea Omului, omagiu adus lui Mihcelangelo. Patru imense coloane cilindrice simbolizează pe cei 4 evangheliști care sunt traversate de o mare fisură care simbolizează nașterea și descendența lui Iisus Hristos.
Electricitatea este livrată de un generator de energie electrică propriu. Catedrala de Sare deși este unică în lume ca loc religios și cultural no este unicul loc dintr-o mină de sare unde s-a făcut o biserică. Puteți găsi așa ceva și la Cacica în Moldova noastră sau la Wieliczka în Polonia.


  

zipaquira mina de sare
catedrala sarii