Brasov, Romania +40 744 693 232, +40 770 919 909
Blog vacanțe și excursii

Minunățiile Olteniei de Nord. Horezu

4 zile
Romania,
Individual / Privat
Cultura & Natura,

Oltenia de Nord, este cea care păstrează arhitectura deosebită a culelor, acele case boierești fortificate, comparabile cu mînăstirile fortificate ale Moldovei și cu Bisericile fortificate săsești ale Transilvaniei. mănăstirile de la Hurezi, Polovragi și Tismana sunt vechi centre de credință, spiritualitate și artă ortodoxă, iar Târgu Jiu, orașul ce a dat țării și istoriei naționale pe Constantin Brâncuși și pe Ecaterina Teodoroiu. Iată câteva dintre minunățiile prezente într-o zonă a României foarte puțin explorată.

Highlights

Horezu, Maldaresti, manastirea bistrita, pestera lui grigorie decapolitul, manastirea arnota,manastirea govora, pestera Polovragi, pestera muierii, targu jiu

Prețuri

Detalii Preț
De la 675 lei / persoana
RON/persoană/sejur/camera dublă, in perioada 01.02.2022 - 31.09.2022 675
RON/persoan/sejur/camera single, in perioada 01.02.2022 - 31.09.2022 863
Rezervă / Solicită vacanță
Inclus în preț

Cazare cu mic dejun și cină, ghidul destinațiilor de pe site-ul wwwvacante-excursii.ro

Nu este inclus în preț

Transportul, Intrările la monumente, taxele foto și video, mesele de prânz și cină, orice alte cheltuieli personale.

Inclus în preț

Cazare cu mic dejun și cină, ghidul destinațiilor de pe site-ul wwwvacante-excursii.ro

Nu este inclus în preț

Transportul, Intrările la monumente, taxele foto și video, mesele de prânz și cină, orice alte cheltuieli personale.

Condiții speciale

Se poate plăti și cu tichete de vacanță.

Ziua 1 Domiciliu - Horezu

Astăzi ajungem la Horezu la pensiune. Vom dedica după amiază, în funcție de ora la care ajungem, cunoasterii localității și a Mănăstirii Horezu. Despre mănăstire veți citi în ghidul de turism al României pe care vi-l vom da noi. Totuși câteva cuvinte despre această mănăstire vă vom spune acum. Mănăstirea este așezată la poalele Munților Căpățânii, într-un loc singuratic si fermecător, a cărui liniște e întreruptă doar de glasul huhurezilor, acele păsări care au și dat numele locului și al lăcașului de cult.
Mănăstirea, cel mai mare ansamblu monastic din România, este construită pe valea râului Romanii de Jos, în satul care la acea vreme se numea Hurezi (actual Romanii de Jos), nume care ulterior a fost luat de târgul de peste deal, actualul oraș, Horezu într-un colț pitoresc sub Muntii Căpățânii, unde singurătatea și liniștea este tulburată doar de strigătul huhurezilor, pasărea care a dat și denumirea locului. La data întemeierii exista în vecinătatea Hurezilor un schit, al cărui ctitor rămâne necunoscut. Satul se afla în domeniul Brâncovenilor încă înainte de urcarea pe tron a întemeitorului mănăstirii actuale.

manastirea hurezi
hurezi
manastirea hurezi

Ziua 2 Horezu – Măldărești – Mănăstirea Bistrița – Peștera Lui Grigorie Decapolitul – Mănăstirea Arnota – Mănăstirea Govora - Horezu

Astăzi vă propunem o excursie în împrejurimile localității Horezu. Vom vizita Conacul Măldărești si Cula Greceanu aflată în apropiere. Culele sunt vechi conace boierești fortificate specifice nordului Olteniei. Cula vine de la cuvântul turcesc Kule care se traduce prin „turn”. Astfel aceste case fortificate ajung să fie extrem de populare în zonă pentru apărarea avutului și familiei boierului, iar astăzi reprezintă un simbol al zonei de nord a Olteniei.
De la Măldărești urcăm spre nord prin Muntele Căpățânei spre Mănăstirea Bistrița care se găsește la intrarea in defileul Bistriței. Ctitorită în secolul al XV-lea de către frații Craiovești și restaurată în 1683 de Constantin Brancoveanu, deține moaștele Sf. Grigorie Decapolitul. Este distrusă de domnitorul Mihnea cel Rău, dar ctitorii săi o refac in 1519. Este avariată de cutremurul din 1838. Domnitorii Gheorghe Bibescu și apoi Barbu Știrbei construiesc aici un palat voievodal ca reședinta de vară, iar in mijlocul curții inălțată între 1846-1850 o biserică domnească gen catedrala. Pictura monumentală din interior poartă semnătura lui Gheorghe Tătărescu. Tot aici a fost ăun important centru tipografic, care în 1508 a tipărit "liturghierul lui Macarie". La Mănăstirea Bistrița a existat o binecunoscuta școală de gramatici, copiști si miniaturiști, iar cronicarul Mihail Moxa va scrie prima istorie universala intitulată "Da-începutul lumii deîntâi pâna la 1489". Istoricul Grigore Tocilescu cercetează aici și depune la arhivele statului din Bucuresti 120 manuscrise slavone, grecești si românești, precum si 267 cărti slavone, grecești, slavo-romana si romanești. în timpul războiului de independenta (1677-1878), mănăstirea a servit ca spital pentru prizonierii turci si pentru răniti romăni, iar apoi corpul de cladiri a fost destinat unei scoli de ofițeri si subofiteri unde se vor forma printre altii generalii Dragalina, David Praporgescu, Eremia Grigorescu, eminenti conducatori de osti in primul razboi Mondial.
De aici, putem merge la Mănăstirea Arnota aflată în apropiere. Manastirea Arnota. Avand hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" este ancorata in peisajul pitoresc al Muntilor Capatanii. Aici sunt depuse moastele Sf. Apostol Filip, Sf. Ieromonah Mihail al Sinaidei, palma Sf. Mc. Marina, iar legenda spune ca aici, in Muntii Arnotei, s-a refugiat Matei Basarab dupa ce a pierdut o batalie cu turcii si salvat de un credincios al sau, care s-a predat in locul lui. Atunci, domnitorul a cerut ca la moartea sa sa fie inmormantat in aceste locuri. Manastirea este construita in stil bizantin si ornamentata cu picturi realizate in stil brancovenesc. Manastirea Arnota este situata la cea mai mare inaltime din tara (840 m).
Piatra de mormant a domnitorului, din marmura alba, sculptata in motive geometrice, cu relief plat este opera lui Elias Nicola (1658-1659), reprezentativ artist transilvanean, si cuprinde inscriptia: "Aici zace Matei Basarab... odinioara stapan si domnitor al Tarii Romanesti, barbat intelept, indurator si milostiv, intemeietor si innoitor a multe biserici si manastiri, niciodata biruit ci biruitor si a multe invingeri invingator, preaslavit imbogatitor al tarii sale, cel ce cu multa bogatie a domnit 23 de ani si a adormit la cinstita batranete in anul 1654".
Opțional putem vizita Mănăstirea Govora aflată în zona de la est de Horezu.
Manastirea Govora (27 km) este retrasa privirii si asezata intre dealuri. Existenta sa este socotita din secolul al XIV-lea - al XV-lea de pe vremea lui Vlad Dracul, complexul actual cuprinzand chiliile dinspre est, nord si vest, turnul clopolnitei si biserica. In interiorul bisericii se afla o pretioasa pictura executata de iscusitii mesteri ai epocii.
De aici, ne putem întoarce la Horezu. 
Dupa masă putem vizita centrul de ceramică puteți vizita Centrul de Ceramica din Olari care este cel mai important centru din Romania. Aici puteti vedea la lucru, tot timpul anului, unii dintre cei mai mari mesteri olari din tara, putand asista la procesul de fabricatie a produselor din lut si chiar modela si decora vase si farfurii de lut. De asemenea se pot achizitiona direct de la mesterii olari diferite produse din ceramica.
Noaptea o petrecem în Horezu

maldaresti
arnota manastire
biserica govora

Ziua 3 Horezu – Pestera Polovragi – Pestera Muierii – Tg Jiu – Horezu

De dimineață, după micul dejun, pornim către vest de data aceasta spre Târgu Jiu.
Prima oprire este la Pestera Polovragi se afla la nord de Manastirea Polovragi, in Cheile Oltetului, si este una din cele mai lungi pesteri din Romania, explorarea ei nefiind finalizata, galeriile fosile sau active formand un adevarat labirint. Aici aufost descoperite urme materiale din perioada de inceput a epocii bronzului (cultura Cotofeni) si din epoca dacica. Deasupra pesterii, la altitudinea de 1000 de m a fost cercetata o cetate dacica, din secolele II-I i.Hr.. O veche legenda spune ca aici a traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile care se preling din turturii de piatra nu ar fi altceva decat lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Pestera este electrificata pe o lungime de 1080 de m si se pot face in conditii foarte bune explorarea subacvatica si scufundarile de agrement.
De aici continuăm drumul cu o scurtă oprire la Pestera Muierilor se afla in localitatea Baia de Fier si este monument al naturii care contine rezervatii speologice cu nume sugestive: "Sala liliecilor" (unde se afla numeroase colonii de lilieci), "Galeria ursilor" (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna si alte resturi scheletice) sau alte sali si formatiuni abundente si variate de stalactite si stalagmite cum ar fi "sala minunilor". Numele sau vine de la faptul ca a servit drept adapost femeilor si copiilor in epoca migratiei popoarelor. Valoarea pesterii consta in variatiunea concretiunilor calcaroase, a faunei cavernicole si a dovezilor permanente a omului aici, cu multe mii de ani inaintea erei noatre, prin numeroase obiecte de cultura descoperita de arheologi si paleontologi.
Târgu Jiu cu ansamblul  Brâncuși și mormântul Ecaterinei Teodoroiu ar trebui să încheie ziua. Opțional mai puteți merge până la Mănăstirea Tismana după care să vă întoarceți la Horezu

polovragi
pestera muierii
tg jiu

Ziua 4 Horezu - Domiciliu

Astăzi, plecăm spre casă.

ceramica de horezu

Rezervă / Solicită vacanță

De ce să alegi acest tur?

Oltenia de Nord, este cea care păstrează arhitectura deosebită a culelor, acele case boierești fortificate, comparabile cu mînăstirile fortificate ale Moldovei și cu Bisericile fortificate săsești ale Transilvaniei. Mănăstirile de la Hurezi, Polovragi și Tismana sunt vechi centre de credință, spiritualitate și artă ortodoxă, iar Târgu Jiu, orașul ce a dat țării și istoriei naționale pe Constantin Brâncuși și pe Ecaterina Teodoroiu. Iată câteva dintre minunățiile prezente într-o zonă a României foarte puțin explorată. Adevărul este că o excursie combinată Oltenia de Nord cu Transilvania de Sud ar împleti extrem de bine cele două zone. Asta fiindcă legăturile între ele au fost întreținute de veacuri de transhumanța ciobanilor ce treceau cu turmele de pe un versant al Carpaților pe celălalt ducând și aducând informații , obiceiuri, modele de port popular de cântec și legendă dintr-o parte într-alta. Oltenia de Nord mustește de cultură, istorie și credință creștină și ne spunea povestea primelor locuitori ai acestor pământuri încă de acum 600.000 de ani fiind depozitara culturilor materiale ale epocilor de piatră, bronz și fier  cum sunt Vădastra sau Cioclovina.