Egipt
Egiptul antic va rămîne in istoria omenirii nu doar prin descoperirile arheologice ci si prin difuziunea, aportul si influenta sa culturala asupra popoarelor din jur si chiar mai indepartate. Este una dintre cele mai importante destinații de vacanță din lume cu o ofertă foarte diversificată și atractivă de pachete turistice
HighlightsValea Regilor, Templul Reginei Hatshepsut, Coloanele lui Memnon, Templul din Karnak, Templul din Luxor, Templul lui KomOmbo, Templul lui Philae, Plimbarea cu felluca, Templul lui Abu Simbel , Piramidele de la Gizeh, Sfinxul și Templul lui Kefren.
Atracții turistice
Valea Regilor, Templul Reginei Hatshepsut, Coloanele lui Memnon, Templul din Karnak, Templul din Luxor, Templul lui KomOmbo, Templul lui Philae, Plimbarea cu felluca, Templul lui Abu Simbel , Piramidele de la Gizeh, Sfinxul și Templul lui Kefren.
Geografie
Egiptul este o țară arabă din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, limitată la nord de Marea Mediterană, la est de Fâșia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul căruia are contact cu Iordania și cu Arabia Saudită) și de Marea Roșie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo. Are o întindere de aproximativ 1.000.000 km², fiind pe poziția a 30-a ca întindere și o populație de circa 86.000.000 de locuitori (estimată în 2014), rezultând o densitate de circa 86 locuitori /km².
Egiptul (Herodot îl denumea „un dar al\ darul Nilului") este situat în partea de nord-est a continentului african, în fertila vale a Nilului („pământ negru”), lungă de circa 1000 km și lată de 10-20 km, mărginită la vest și la est de pustiuri („pământ roșu”). Suprafața pământului cultivabil în valea Nilului varia între 25-50 km lățime, în regiunea dinspre Marea Mediterană, iar spre sud-est era mult mai îngustă. La est și vest munți stâncoși și deșerturi imense mărginesc Egiptul și, de fapt, îl și izolează de restul lumii antice.
Spre deosebire de aceste deșerturi, pământul din valea Nilului este extrem de bogat, datorită aluviunilor aduse în timpul revărsărilor periodice ale marelui râu. Începând din luna iunie, fluviul Nil se umflă datorită zăpezilor din munții Abisiniei și din cauza ploilor din regiunile ecuatoriale. Până în luna septembrie, Nilul se revarsă acoperind întreaga suprafață cu nămolul vegetal bogat în îngrășăminte naturale. De aceea populația capta o parte a apelor revărsate pentru a le folosi la irigarea pământului în perioada de secetă. Egiptul are și alte bogății naturale. În munții aflați la est și vest de Nil existau variate soiuri de piatră (calcar, granit, diorit, bazalt, porfir etc), la fel aramă (în Peninsula Sinai), aur (Nubia).
Istorie
Primul regat unit a fost fondat de regele Menes, pe la 3200 î.Hr., fiind stăpânit de numeroase dinastii aproape trei milenii. Sub conducerile faraonilor Tutmes și Ramses, prin cucerirea Africii și Asiei, Egiptul devine un imperiu. Ultima dinastie nativă, a căzut sub dominația persanilor, în 595 î.Hr. și cucerit apoi de Alexandru cel Mare în 320 î.Hr. Arabii au cucerit Alexandria în 642 și în 647, completând astfel cucerirea musulmană a Egiptului și sfârșind 975 de ani de dominație greco-romană asupra Egiptului.
Egiptul a intrat în componența imperiului turc în anul 1517, și a făcut parte din acest imperiu pănă la inceputul primului război mondial în anul 1914. Dominația otomană poate fi împărțită în câteva epoci, cum urmează: 1. Instaurarea dominației otomane, 2. Dinastia Muhammad Ali Pasha, care a durat din 1805 până la 1867 3.Hedivatul Egiptului (1867-1914) 4. Sultanatul Egiptului (1914-1922), 5. Regatul Egiptului (1922-1953). Epoca hedivatului Egiptului este caracterizată prin încercarea unor altor puteri, și, în primul rînd, ale Imperului Rus de a pune stâpânire pe Egipt
Egiptul este republică din 18 iunie 1953. Hosni Mubarak a devenit președintele republicii în 14 octombrie 1981, urmându-i în funcție lui Anwar Sadat. Mubarak a îndeplinit cinci mandate în fruntea țării, ca lider al Partidului Național Democrat, îndepărtat de la putere în 2011. Sub conducerea lui Mubarak, Egiptul a fost administrat după reformele din 2005 sub un sistem prezidențial multipartit, unde puterea executivă era împărțită între președinte și prim-ministru. Alegeri prezidențiale și parlamentare erau organizate în mod frecvent, ultimele fiind ținute în 2005, dar, ca în toate regimurile autoritare, ele erau formale, regimul politic fiind o dictatură a unui singur partid. Formațiunile politice aveau dreptul să propună candidați în alegeri doar în măsura în care erau recunoscuți de puterea politică, fapt care excludea atât reformatorii modernizatori și seculariști, cât și partidele islamiste.
Economie & altele
Economia Egiptului este dependentă în principal de turism, exporturile de petrol și de cele peste cinci milioane de egipteni care lucrează în străinătate,[9][10] preponderent în Arabia Saudită, Golful Persic și Europa. O sursă importantă de venituri este ajutorul financiar acordat de S.U.A. în mod permanent după încheierea păcii între Egipt și Israel. Activitatea principală a populației este agricultura. Prima sursă de venituri a țării este turismul (așa-numita "pensie a lui Ramses"), care aduce opt miliarde de dolari anual. De aceea, autoritățile duc campanii susținute pentru a explica populației importanța turismului și, astfel, a descuraja terorismul islamic, care a afectat în ultimii ani această activitate economică vitală. O altă sursă de venituri este așa-numita "pensie a lui Ferdinand", adică banii obținuți pentru permisiunea de trecere a vaselor comerciale prin Canalul Suez (francezul Ferdinand de Lesseps este cel care a construit canalul) - aproximativ două miliarde de dolari anual. Și încă o sursă importantă de venituri este și așa-numita "pensie a lui David", referire la ajutorul financiar pe care Statele Unite îl acordă anual țării, ca urmare a încheierii păcii la Camp David în 1978 - alte două miliarde de dolari anual, deși ajutorul american depășește cel mai adesea această cifră.
Construirea barajului de la Aswan, în 1971, și a lacului Nasser, rezultat în urma acestuia, au alterat poziția Nilului în agricultura și ecologia Egiptului. O populație în continuă creștere (cea mai mare din lumea arabă), teren arabil limitat și dependența de Nil determină suprataxarea resurselor și stres social.
Egiptul are o populație de aproximativ 78,5 milioane de persoane. Majoritatea populației este concentrată de-a lungul Nilului, fiind în proporție de 80% de religie islamică, restul fiind creștini (în principal copți)- 17%
Mai mult de jumătate din studenții universităților egiptene sunt femei.Deoarece pe bărbați nu ii preocupa educația.
Fauna Egiptului este concentrată aproape în exclusivitate în valea și delta Nilului și în oaze. Cuprinde puține specii de mamifere – gazele, hiene, șacali, manguste egiptene, șopârle, șerpi veninoși, numeroase păsări.
Top destinații turistice în Egipt
Abu Simbel
Templele de la Abu Simbel sunt două temple masive din piatră. Complexul este parte a UNESCO, și se întinde la Abu Simbel până la Philae lângă Aswan.Teplele au fost sculptate prin sec XIII Î.Hr., pe timpul faraonului Ramses II. Ele au servit drept mormânt faraonului și soției sale Nefertari comemorând totodată victoria sa în Bătălia de la Kadesh.
Assuan
Assuan este un oraș antic, cunoscut și ca Swenett sau Syene, care a fost oraș de frontieră a Egiptului Antic cu sudul. Swenett se pare că se numește așa de la zeița egipteană cu același nume.
Beit El Wali
Templul de la Beit el Wali este un vechi templu egiptean tăiat în piatră, din Nubia, care a fost construit pe timpul faraonului Ramses II și dedicat zeității Amun Ra, Re Horakhty, Khnum și Anuket. A fost primul dintr-o serie de temple construite de Ramses II în regiunea aceasta.
Cairo
Fortăreața din Cairo sau Cetatea lui Saladin este o cetate din perioada medievală din Cairo, construită de Salah ad Din ( Saladin) și dezvoltată mai apoi de alți conducători egipteni. A fost capitala Egiptului și reședința conducătorilor săi aproape 700 de ani între sec Xiii și XIX.
Luxor
Luxor, este numele cel nou al vechii capitale egiptene Teba. Loc de unde Egiptul a fost guvernat și unde există mormintele faraonilor și ale celor care aparțin de familiile lor.
Situl arheologic Edfu
Edfu, orașul egiptean care este cunoscut în principal pentru Templul lui Horus, construit între anii 237 ÎHr. - 57 Î.HR. pe timpul reginei Cleopatra VII. Acest templu este cel mai bine păstrat din toate templele egiptene.
Sfaturi călătorie
Pentru o călătorie sigură în Egipt, vă sugerăm să vizitați site-ul Ministerului Afacerilor Externe www.mae.ro
De ce să călătorești în această țară?
O călătorie în Egipt este altceva decât Europa. Să mergi în Bulgaria, grecia, Italia, Spania, Franța, Marea britanie, Germania sau Austria, poate fi ceva banal. Majoritatea românilor au vizitat aceste țări atât ca turiști cât și ca muncitori. Sunt țări la fel cu a noastră. Creștine, ordonate, curate, cu aceleași obiceiuri și o gastronomie apropiată. Istoria e legată strâns și nu aduce lucruri noi vizitatorului dar Egiptul...ei bine Egiptul este altceva. Egiptul este, națiunea care a iradiat cultură în tot bazinul mediteraneean considerat odată de romani, europeni și ei „mare nostrum”, adică „marea noastră” Să mergi acolo de unde au plecat toate conceptele sociale, politice,și militare , de unde au plecat arta și știința ce au influențat dezvoltarea Europei de mai târziu, este ceva deosebit. Să calci pe pământul pe unde faraonii au trăit, să vezi mărturiile milenare ale puterii lor, piramidele, să navighezi pe Nil așa cum ai văzut prin filmele de epocă sau de acțiune cu Indiana Jones,și prin documentare nu stă la îndemâna oricui. Egiptul înseamnă cultură, aventură și o icvilizație diferită de cea europeană. O vizită în Egipt, în lumea orientului te va ajuta să te dezvolți ca om, ca persoană și să înțelegi mai bine Africa, arabii și religia lor. Pentru că dialectul vorbit în Egipt este cel mai răspândit prin țările arabe. Poate părea complicat să zbori până acolo dar cine a zis că lucrurile mărețe și cunoștințele valoroase stau la îndemâna oricui ? Îndrăznește să intri în clubul select al celor care au vizitat Egiptul și s-au întors cu informații prețioase acasă. Fi diferit de semenii tăi și mergi în Egipt. Te vei întoarce acasă mai bogat și mai înțelept !