Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii

Barcelona

Excursii prin lumea largă

Postat 15-05-2020

Dacă Fotbal Club Barcelona are ca deviză „mas que un club” ( nu doar un club de fotbal) atunci orașului i s-ar potrivi foarte bine „mas que un ciudad” (nu doar un oraș). Barcelona a reușit să îmbine cultura medievală cu cea modernă, vechiul cu noul , spaniolii cu catalanii și cu „hoardele” de turiști din toată lumea.

Vamos (a) Barça !

cu trenul

Prin 2009 câștig la o tombolă organizată de Radio Brașov cu ocazia împlinirii a 16 ani de activitate o excursie la Palma de Mallorca. Cum în vara aceea aveam mulți turiști de ghidat prin România am amânat-o pentru toamna anului următor. Așadar în 2010, plec cu Raluca la Barcelona. Zburăm cu Wizz Air, ajungem la aeroport, de unde luăm trenul spre Malgrat de Mar. Drum cam de 90 de minute. Cum în tren era înghesuială și noi stăteam în picioare, mă trezesc că-mi dispare telefonul mobil din gentuța pe care o aveam agățată de mine. Noroc cu inspirația Ralucăi care mă sună, iar telefonul îmi aterizează de undeva pe podeaua trenului. În sfârșit ajungem la destinație târâm de bajage până la hotel, ne cazam, si iesim pe strada in cautare de mancare. Mancam o Paella si ne bagam la somn. A doua zi mergem la micul dejun si ne intilnim cu Enrique, clientul meu de la Belgrad, care super amabil vine cu masina sa ne ia si sa ne duca sa vedem Barcelona.

Barcelona la pas.

barri gotico

Ajungem in Barcelona si incepem visita cu Barri Gotico. Cartierul Gotic este nucleul istoric al orasului Barcelona. Este constituit dintr-o multime de stradute si constructii cu caracter medieval ce se invart in jurul catedralei gotice. Dintre acestea am să vă spun câteva din obiectivele mai importante de aici.

Plaza Sant Jaume: Centru politic al barcelonei este locul în care s-au construit Primăria și Palatul Guvernului Catalan.
Carrer del Bisbe: Stradă pietonală ce unește Piața Sant Jaume cu Catedrala. 
Plaza Real: Situată între Las Ramblas, este o piață construită în stil neoclassic una din cele mai agreabile și mai animate din zona  
Plaza del Rey: Piața Regelui este locul în care se află Palatul regal îcă din Evul Mediu, e compusă dintr-un complex de clădiri medieval ce face parte din Muzeul de Istorie al Orașului. Muzeul include excavații ce ne permit să vedem construcțiile romane ale orașului edificate în sec I înaninte de Hristos. 
Calle Portal de L'Angel: una din arterele comerciale cele mai agreabile și complete ale orașului.  
Plaza Nova: Construită foarte aproape de Catedrală conserve două din vehicle sale turnuri romane.  
Muzeul Frederic Marès: este situate într-una din părție vechiului Palat al Conților din Barcelona, este format dintr-un singur spațiu care deține operele colecționarului Frederic Mares.  
Barrio judío( Cartierul Evreiesc): În ciuda faptului că acest cartier a fost desființat acum 600 de ani este posibil să găsiți resturi din ceea ce a fost odată aici. 

Sigur că în Barcelona nu există doar două biserici. Sunt clar, mult mai multe. Pe mine însă, doar două m-au impresionat. Catedrala Santa Eulalia și, desigur, Sagrada Familia. Prima, mi se pare un exemplu de arhitectură gotică iar a doua este un gotic modern aș putea spune. Sunt diferite și atât de frumoase fiecare că nu pot exprima în cuvinte.

Catedrala este unul dintre edificiile cele mai reprezentative ale Barcelonei medieval, desi fatada i-a fost finalizata in stil neogotic francez la inceputul sec XX. Ne aflam deci in inima cartierului vechi.Este un spatiu care a cunoscut multiple perioade istorice ce si-au lăsat semnele in zidurile cladirilor sale. Ca sa vizitezi catedrala incepe de pe strada Carrer de la Pietat pe unde se intra in manastirea initiala, terminate in 1448, imprejmuita pe trei laturi de 20 de capele si in care traiesc 13 gaste care reprezinta simbolul puritatii Sf Eulalia, protectoarea orasului. Pe latura curtii manastirii dinspre catedrala se gasesc pe tavan, 3 mari pietre unghiulare, rotunde , ce au sculpate pe suprafata lor 3 momente importante ale vietii lui Iisus : nasterea, botezul si crucificarea.

 Il trag pe Enrique de mana sa i le arat, se uita si exclama :  “Nicu, vin aici de 30 de ani dar nu am stiu ca alea sunt acolo !” Cum de ai stiut ? Ii explic ca, catedralele gotice sunt la fel peste tot in lume si continui vizita in care desigur continui sa descopar si sa-i arat tot felul de statui, simboluri si alte asemenea până-mi spune râzând că nu mă pot abține să mă comport ca un ghid și aici unde sunt oaspete. La iesire îi spune doamnei de la intrare ca sunt ghid din Romania specialist in biserici ( m-am simțit măgulit deși nu e chiar așa ) si ma aleg pentru asta cu o cartulie gratuita despre catedrala respectiva pe care desigur, o am si acuma.

Ramasitele coloniei romane de la Barceta de la care putem vedea in subsolurile Muzeului de Istorie al Barcelonei, resturile de ziduri romane, ale apeductului, ale templului lui Augustus, erau parte ale centrului comercial si politic  al Barcelonei medievale. 

Sagrada Familia, este considerate ultima mare catedrala a Europei. Proiectul intial a fost realizat de Francesc de Paula del Vaillar la cererea lui Josep Bocabella un bibliotecar bogat. Gaudi a intrat in proiect la anul 1883 , El a venit cu o idée ambitioasa si care respecta doar planul initial al cladirii insa stilul neogotic classic a disparut repede din schite aparand in schimb un gotic mediteraneean despuiat de contraforturile din arhitectura Nordica. Modelul de inspiratie e natura insasi pentru ca, coloanele uriase din nava se indoaie si se ramifica asemeni crengilor pentru a sustine greutatea boltilor fara sprijin din afara.

 

Din centru spre Port.

piata calaonia

Plecam de aici spre frumoasa Plaza de Catalunya  care este centrul commercial al orasului. Pana la demolarea zidurilor orasului medieval din 1854 era punctual de plecare al unui drum care ducea la vechiul centru al orasului Gracia.  In final s-a definitivat un proiect al unei piete pavate , inconjurate de sculpture si fantani arteziene. Proiectul initial a fost incredintat unui architect modernist desi aspectul actual apartine numeroaselor interventii ce au avut loc asupra arhitecturii pietei peste timp. 
Piața Catalunia este una din cele mai mari piețe din Spania având o suprafață de nu mai puțin 30000 de metri pătrați. Piața este unul din cele mai importante locuri din Barcelona constituind punct de întâlnire între Centrul Istoric al orașului și cartierul modern El Ensanche. Mereu plină de oameni și de activități este deasemenea punct de plecare al principalelor artere ale orașului : Las Ramblas, El Paseo de Gracia, La Rambla de Catalunia, La Avenida de Portal del Angel, Calle Pelayo.
Această piață este înconjurată de centre comerciale, magazine, hoteluri, bănci, baruri și restaurante motiv pentru care, este un important centru comercial cât și punct de întânire pentru sărbătoriri, concerte, expoziții și altele asemenea.

De aici, porneste una dintre strazile emblematice ale orasului “Las Ramblas”, care coboara catre mare pe o distanță de 1,3 km până la vechiul port al orașului. Este o strada foarte aglomerata unde se pot intalni chioscuri de flori, manechine vii, piata de fructe, un teatru si edificiul operei din Barcelona intitulat  “El gran Teatro del Liceo”. Găsim aici, flori, spectacole, mimi ș iterase care definesc această stradă. 

De aici continuam spre Monumentul lui Cristobal de Colon, care este o construcție de metal, inalta de 50 de metri ce are in varf un punct de belvedere construit in 1888. Comemoreaza vizita facuta de Columb la palatal Regilor Catolici dupa reantoarcerea din prima calatorie in America si ne intoarcem intr-o alta mica piata pe langa guvernul Cataloniei, Plaza Real daca nu ma insel, si stam acolo la niste caracatita prajita si o bere, pana ce, ei pleaca acasa si eu cu Raluca ne ducem catre port si Acvariu.

Acvariul

acvariul

Acvariul din Barcelona conține mai mult de 11000 de pești și creature marine din 450 de specii diferite fiind unul din acvariile cele mai importante din lume. Este un loc potrivit atât pentru copii cât și pentru adulți care au posibilitatea de a face scufundări lângă rechini.
Dintre părțile componente ale acestui important acvariu amintesc aici acvariile mediteraneene, 14 la număr, unde se regăsesc varități ale tuturor speciilor marine. Acvariile tropicale sunt o lume colorată care demonstrează exotismul și frumusețea mărilor tropicale. Acvariile oceanului au cam 36 de metri diametru și 5 de adâncime. UN tunel de sticlă de 80 de metri traversează acest acvariu pe dedesubt pentru a vă permite să vedeți perfect rechinii, și celelalte specii oceanice.
Am spus mai sus că vă puteți scufunda cu rechinii și vrau să detaliez puțin acest lucru. Astfel, turiștii care doresc și au atestat de scafandru se pot scufunda într-un tanc conținând 4 milioane de litri de apă prin care pot înota observând comportamentul rechinilor și al altor animale acvatice.

O altă secțiune este dedicată pinguinilor. De aici ne ducem la tren sa facem inca 90 de minute pana la hotel sa prindem masa de seara. A doua zi, mergem la plaja sa ne odihnim. Plaja avea un nisip care era foarte bun pentru masaj la picioare, intrucat eu l-am identificat ca fiind nisip de cariera asa de zgrunturos era. Apa marii extrem de rece, incat eu mi-am bagat doar picioarele in ea si asta a cam fost tot. Pe urma pranzul pe o terasa din zona si somn si lalaiala pana a doua zi, cand iar la Barcelona. De data asta sa vedem Ramblas inca odata si sa luam un autobuz turistic sa dam un tur de oras. Ne-a placut ce am vazut dar nu ne-a impresionat foarte foarte tare de ce sa zic. Oricum am mers un pic și pe jos ca să vedem faimoasele case construite de Gaudi.

acvariusl
acvariul3
acvariul barcelona

Casele lui Gaudi.

pedrera battllo

Prima dintre aceste case este cunoscută cu numele de La Pedrera din cauza aspectului său bolovănos și țărănesc. Pentru început, vizitatorii intră pe etajul princioal unde-și aveau reședința cei din familia Mila. Acum există un spațiu expozițional mare unde se pot admira câteva din elementele mai caudate ale universului cultural create e Gaudi.
 
Continuând vizita se ajunge la un etaj unde se poate vedea un apartament decorat în stilul familiilor din clasa mijlocie a Barcelonei de la începutul sec XX. 
La mansarda casei La Pedrera putem vedea elementele cele mai deosebite ale operei lui Gaudi cu ajutorul machetelor, planurilor, fotografiilor și video. Partea ce a mai ciudată a casei este acoperișul un spațiu neobișnuit cu forță artisitcă și simbolică. În această zonă gurile de ventilație și coșurile de fum se transformă în sculpuri surprinzătoare de războinici pietrificați. De pe acoperiș puteți vedea deasemenea centrul orașului

De aici, mergem spre următoarea construcție faimoasă a arhitectului Catalan , vorbesc despre Casa Batlló  construită între 1904 – 1906 la comanda lui Josep Batllo. Casa devine o piesă cheie a arhitecturii modern din Barcelona care nu este doar un edificiu ordinar ci un mit al artei. Monumentul architectonic se află în inima orașului fiind unul din locurile turistice cele mai vizitate sim ai bine valorificate de turistii din Barcelona.
După fascinainta fațadă a Casei Batllo se ascunde o lume fantastică pe care turiștii o pot descopri cu ajutorul audio ghidurilor. 
O data intrați, vizitatorii se vor plimba prin vechea reședință a familiei Batllo pentru a cunoaște toate colțișoarele cum ar fi spre exemplu curtea luminilor și acoperișul cu coșurile sale de fum. Așadar este necesar să vizitați Casa Batllo pe durata șederii la Barcelona. Am fi stat mai mult dar eram legați de tren așa că trebuia să-l prindem ca să ajungem la masa de seară la hotel.
Iar la hotel cu trenul , iar plaja si in ultima zi de Barcelona, cumparaturi pentru acasa si hai sa vedem Sagrada Familia și Parcul Guell.

Sagrada Familia și Parcul Guell.

guelll

Primul punct de vizitat a fost Sagrada Familia. Facem intai cumparaturile si dupa aceea cu metroul la Sagrada Familia pe care am vazut-o doar pe dinafara ca la coada ce se formase nu am avut nervi sa stam, plus ca stiam ca inauntru fiind inca in constructie nu aveam ce vedea.
Este considerate ultima mare catedrala a Europei. Proiectul intial a fost realizat de Francesc de Paula del Vaillar la cererea lui Josep Bocabella un bibliotecar bogat. Gaudi a intrat in proiect la anul 1883 , El a venit cu o idée ambitioasa si care respecta doar planul initial al cladirii insa stilul neogotic classic a disparut repede din schite aparand in schimb un gotic mediteraneean despuiat de contraforturile din arhitectura Nordica. Modelul de inspiratie e natura insasi pentru ca, coloanele uriase din nava se indoaie si se ramifica asemeni crengilor pentru a sustine greutatea boltilor fara sprijin din afara.

Ce se poate vedea foarte clar aici este diferenta de stiluri a celor 4 fatade a catedralei. Astfel, pe fatada sudica, dominata de 4 turunuri reprezentand pe cei 4 evanghelisti, e sculptata nasterea lui Cristos si acest moment de bucurie se vede in dantelaria in piatra care de la distant arata ca nisipul umed al unui castel de nisip facut pe plaja. Dulceata formelor, blandetea muchiilor emana bucurie si fericire exprimand grandoarea unui moment asteptat de multi.
Spre deosebire de aceasta, fatada vestica, unde apar patimile lui Cristos, este daltuita intr-un mod dur, patratos, muchiile sunt ascutite, coifurile soldatilor par desprinse parca din “Razboiul Stelelor” totul exprima durerea si chinul indurate de Mantuitor.

 Mi-a placut, de ce sa zic, dar nu asa ca si Catedrala Catolica ce o vazusem in prima zi cu Enrique. M-au impresionat cele patru laturi fiecare sculpata in alt mod. cea de sud cu dantelarie in piatra ca sa redea bucuria nasterii Mantuitorului si cea de vest extrem de sobra si colturoasa ca sa redea durerea crucificarii. Am luat pranzul la un Mc Donalds si am continuat spre Parcul Guell unde am intrat prin spate fara sa stim si pe o caldura criminala, cu sacosele dupa noi, am strabatut tot parcul ala prafuit, cautand minunatele constructii si sculpturi ale lui Gaudi, pe care le-am gasit intr-un final la poarta din fata cum era si firesc. A fost de neuitat acea târâre prin tot parcul încărcat de pungi voluminoase.

În fine, despre parc pot spune acum , următoarele: Parcul Guell s-a construit la inceputul secolului al XIX-lea, multumita contelui Guell ce i-a platit un commission lui Gaudi. Astfel s-a inceput un nou plan de urbanizare avand ca idée central creearea unor “gradini englezesti” . 
Proiectul acestui parc este cumva legat de viata lui gaudi care locuia in una din casele existente in parc si care, acum, e transformata in muzeu. Proiectul lui Gaudi ne demonstreaza inspiratia sa si respectful sau pentru natura. Va adapta proiectul sau la liniile si formele naturii din jur rezultatul find o creatie arhitectonica originala. In 1969 a fost declarat Monument National iar din 1984 este parte a patrimoniului international UNESCO.
O sa redau mai jos cateva din simbolurile folosite de Gaudi in constructia cladirilor din parc:
1. Crucea cu patru brate este des intalnita la constructiile lui Gaudi. Este un element ambivalent folosit ca si symbol crestin sau compas.
2. Pavilionul din dreapta intrarii, are drept acoperis al turnului o forma de ciuperca.
3. Acoperisurile ondulate ale cladirilor sunt inspirate de talazurile marii
4. De o parte si de alta a scarilor Gaudi a construit un fel de pestera in care se intra printer niste coloane parabolic ce avea in mijloc o coloana central de forma conica. Era un “garaj” pentru trasuri
5. Pe marginea fantanilor arteziene decorate cu un sarpe, un dragon si un grotto se regasesc hexagoane de ceramic colorata, care amintesc de fagurii albinelor, un symbol al muncii in comunitate. 
6. Dragonul salamandra de la ultima fantana arata mult mai fioros din cauza coltilor ascutiti insa timpul si …turistii au dus la ruperea si tocirea acestora.
7. Colonada dorica din parcul Guell trebuia sa fie un magazine universal pentru locuitorii parcului. 
8. Piata de deasupra colanelor dorice trebuia sa fie un loc pentru adunari, civice, cultural si sportive ale comunitatii.
9. Decoratiunile bancilor difera la interior si la exterior.

Fusese o nouă zi plină de lucruri interesante la Barcelona și acum urma să ne pregătim de întoarcerea acasă.

guell
parcul guell

Cum am cumpărat pe plajă, un ceas făcut pe barcă.

malgrat de mas malgrat

In ultima zi de plaja in Malgrat del Mar, ma apuca pe mine sa-mi iau ceas de mana de la niste negri care vindeau pe plaja. vazusem in statiune unele la fel cam la 10 euro si ma gandeam sa-mi iau unul de pe plaja. Pandesc asadar negrul cu ceasurile si ma duc la el. Prietene vreau si eu un ceas zic. Asta atata astepta. “Domnu` am un Rolex original vi-l dau ieftin 150 de euro” Incepe sa-mi arate ceasul pe care scria desigur Rolex si eu, un ala rau din Romanica ma trezesc sa-i zic ca nu e original niciodata si ca mai mult de 50 de euro nu face. Asta se supara imi zice ca ce ala e pret, ca el nu mai castiga nimic si da sa plece. Ii zic politicos “la revedere” si-i intorc spatele. Asta dupa mine: stati asa uite vi-l las la 50 de euro, hai da-ti-mi banii si gata. A, nu prietene, pai de abia acuma incepem sa stam de vorba zic eu. Asta se uita la mine ca la prosti si incepe iar sa se planga ca el moare de foame ca nu mi-l poate lasa la mai putin de 50 de euro bla.bla bla. Bine zic daca nu poti la mai putin de 50 de euro ma duc in statiune si-mi iau unul identic cu 10 euro. Zici ca l-am lovit in cap cand i-am zis asta. Ii zambesc frumos si dau sa plec. Moment in care imi zambeste cu gura pana la urechi si-mi zice : “ bine hai da 10 euro si ia-l” Fac bucuros schimbul si la plecare da mana cu mine si ma felicita pentru cum am negociat cu el. Fac ochii mari si ma gandesc ca probabil intalnise putini romani la viata lui, ca occidentalii sunt mai usor de pacalit la faze din astea. Cu noi e mai greu. E si tare bine ma simteam eu si ma umflam in pene despre cum il facusem din vorbe pe negrul ala si-mi luasem un ceas bunicel ma gandeam eu. Mda. Ma sumetisem prea tare probabil si atunci divinitatea mi-a tras un sut in fund de nu m-am vazut fiindca la doua saptamani dupa ce il cumparasem, ceasul meu s-a stricat definitiv si ireparabil de a trebuit sa-l arunc la gunoi. Frumos nu ?

A doua zi , inainte sa plecam la aeroport ne-am mai dus pentru o ultima plaja si Raluca ca-si cumpara geanta, desigur de la un alt negru. Incurajat de succesul din ajun zic “ las` sa vezi cum ti-o iau eu pe gratis. Fac greseala si-i zic unuia de vindea ceasuri desigur, ca vrem o geanta de la colegul lui dar ca ne cam grabim ca pierdem avionul. Greseala fatala, fiindca negustorul de genti,in mod evident avizat de colegul sau a venit direct la noi sa ne vanda geanta pe care nu am putut sa o scot sub 30 de euro nici mort  !  De ce? Fiindca stia ca ne grabim, ca vrem sa o cumparam si ca-i vom plati pretul !
De aici in tren, la aeroport si acasa la Brasov. A fost oricum o experienta si o excursie frumoasa.