Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii
America de Sud

Republica Chile, în spaniolă República de Chile este o țară din America de Sud, învecinată cu Peru la nord, Bolivia la nord-est și cu Argentina la est. Este cuprinsă între 17º29'57'S și 56º32'S latitudine sudică. Capitala statului se află la Santiago de Chile , cel mai mare oraș. În Chile se află cel mai secetos deșert din lume, Atacama.

Highlights

Santiago/ Punta Arenas/Puerto Natales/ Dro de Atacama/Torres del Paine, PUerto Natale,

Atracții turistice

Santiago/ Punta Arenas/Puerto Natales/ Dro de Atacama/Torres del Paine, PUerto Natale,

Geografie

Suprafața țării este de 756.626 km pătrați sau 292.135 mile pătrate. Capitala țării și cel mai mare oraș este Santiago. 
Alte orașe mari din Chile sunt: Arica, Iquique, Antofagasta, Coquimbo, Valparaíso, San Antonio, Concepción, Valdivia, Puerto Montt și Punta Arenas.  
Solul țării este o acumulare de sedimente marine, care au început să fie ridicate încă din Mezozoic, ca urmare a coliziunii dintre placa Nazca și plăcile Americii de Sud, ceea ce a dus la formarea Munțiilor Anzi, care se mai înalță și în prezent. Cel mai arid deșert din lume, Atacama. Litoralul este înalt datorită munților, dar scade brusc în apropierea Oceanului Pacific. Existența unor râuri care traversează teritoriul a permis formarea de văi transversale, iar câmpiile de coastă au început să se extindă și, datorită faptului că sunt largi, au permis formarea orașelor. Chile are următorii vecini: la nord - statul Peru, la est - Bolivia și Argentina, și la sud și vest - Oceanul Pacific. Are de la nord la sud o lungime a coastei de 4.270 km, aproape 2.650 mile, dar lățimea medie nu depășește 180 km. Arhipelagurile se extind pe coasta sudică a coastei chiliene de la insula Chile până la capul Horn, punctul cel mai sudic al continentului. 
Chile are patru anotimpuri cu veri călduroase și ierni reci și ploioase. În Santiago de Chile, temperatura medie este de 20 °C. Sudul țării dispune de un climat umed, iar în zona insulară clima este foarte rece, datorită oceanului, iar în Insula Paștelui clima este subtropicală, cu precipitații pe tot parcursul anului. 

Istorie

La fel ca marea majoritate a statelor din America de Sud, istoria statului Chile are 4 perioade majore: perioada precolumbiana, perioada colonizarii spaniole, independenta si perioada moderna.

În epoca precolumbiană țara era populată de diverse triburi indigene, care se instalaseră pe Cordiliera Andină și pe coasta oceanului Pacific. Zonele din nord Aymara și Atacamienii au început să cultive pământul după modelul Inca, aproximativ în sec. XI (terase cu sisteme de irigație). Pe insula Rapa Nui s-a dezvoltat o cultură polineziană, ajunsă până-n zilele noastre. Mapuche au constituit comunitatea cea mai numeroasă pe teritoriul continental. Fernando Magellan a fost primul explorator european care a pus piciorul, în 1520, pe actualul teritoriu chilian. În 1535, conquistadorii încercau să cucerească teritoriile văii Chile, în lupte cu incașii. Expediția lui Diego de Almagro a fost un eșec. In 1683, sclavagismul este abolit, astfel, deschizându-se calea spre stabilirea unor relații mult mai durabile între coloniști și mapuches.
Pe parcursul unei lungi perioade de timp, fluviul Biobio a fost considerat hotarul între puterea guvernamentală și triburile indigene. 
La 18 septembrie 1810, un grup de creoli, profitând de invaziile napoleoniene în Spania borbonica, a constituit o juntă, pentru a iniția un proces de autodeterminare. Astfel, a început o perioadă istorică cunoscută sub denumirea Vechea Patrie, care a durat până la dezastrul de la Rancagua, în 1814, când regaliștii au preluat controlul teritoriului. Soldații independentiști s-au refugiat, în număr de 6514, la Mendoza, și, acolo, unindu-se cu trupele provinciei Argentina, în număr de 2600 soldați, au format armata Anzilor. Aceasta din urmă a eliberat Chile în bătălia de la Chacabuco (12 februarie 1817). În anul următor, independența e declarată, și țara e plasată sub autoritatea lui Bernardo O'Higgins, care preia titlul de Comandant Suprem. [6]. Reformele sale, însă, nemulțumesc aristocrația și, în 1823, este nevoit să abdice. În următorii 10 ani, Chile e supusă unei serii de reforme menite să organizeze țara. După o serie de victorii ale conservatorilor, în 1829, începe o perioadă de stabilitate. Datorită constituției din 1833, ministrul Diego Portales devine principalul arhitect al organizării teritoriale. Arturo Alessandri interprinde o serie de reforme sociale și adoptă constituția de la 1925. Gabriel González Videla a fost ales președinte din partea partidului comunist în 1946. Carlos Ibáñez del Campo preia puterea în 1952. Senatorul Salvador Allende Gossens, membru al Partidului Socialist Chilian, în fruntea Unității Populare (UP, "Unidad Popular"), câștigă alegerile în 1970.
În urma unei lovituri de stat, care a avut loc pe 11 septembrie 1973, după bombardarea palatului prezidențial, s-a raportat suicidul președintelui Allende. În consecință, generalul Augusto Pinochet Ugarte, a instaurat o dură guvenare militară, preluând, astfel, puterea în stat. 

 

Economie & altele

Cu un trecut economic dezastruos, cunoscând multiple dictaturi, Chile a devenit modelul economic al regiunii, reușind, în ultimii 15 ani, să reducă de două ori nivelul sărăciei. În ultimii 24 ani, PIB-ul a crescut cu 5,2%, și chiar de 8,3% între 1990 - 1997. Sistemul economic chilian e unul liberalist, implementat de dictatorul Pinochet, cu ajutorul Chicago Boys. Datorită noului model, țara a cunoscut o miraculoasă revigorare economică. Numeroasele reforme, privatizarea, în principal, marilor întreprinderi de stat (cupru, aviație, educație) au contribuit decisiv. În zilele noastre Chile posedă o piață liberă, deschisă lumii întregi. Profilul economic e caracterizat de importul și exportul de materii prime. În 2005, exporturile au depășit 39,5 miliarde USD și continuă să crească. Principalii clienți, în ordinea importanței, sunt Uniunea Europeană, Statele Unite, Coreea de Sud, acordul P4 cu China. Chile e membru APEC (Tratatul Țărilor Pacificului), membru asociat Mercosur (Tratatul de liber schimb al țărilor din America de sud). Moneda națională este peso chilian ($). Turismul reprezintă o activitate economică foarte importantă în Chile, iar în anul 2005 acest sector a generat 1500 miliarde de dolari și echivalentul a 1,33% din PIB. În Chile sosesc, în fiecare an, aproximativ 2.500.000 de străini, din care cea mai mare parte provin din țările vecine, dar și din Europa (414.000 în 2007). Cele mai importante atracții turistice sunt: San Pedro de Atacama, în partea de nord, fiind apreciat de turiștii străini pentru arhitectura incașă, Lacul Higland, Valea Lunii, Munții Anzi (cu stațiunile de sporturi de iarnă) și stațiunile de pe litoralul de la Oceanul Pacific. Insula Paștelui reprezintă un important punct de atracție pentru străini. 
 Agricultura și creșterea vitelor sunt principalele activități ale sectorului, concentrate în zona centru-sud a țării. Exportul fructelor și legumelor ating cote istorice datorită deschiderii către piețele europene și asiatice, începând cu 1990. În Chile se înregistrează o creștere exponențială în piscicultură. Astfel, țara a devenit lider în exportul de somon, depășind, în 2006, Norvegia. Crescătoriile de somon, amenajate în albiile râurilor din sudul țării, ar putea avea un impact asupra ecosistemului regiunii. 

Republica Chile este un stat unitar, democratic, cu caracter prezidențial. Diverse instituții autonome participă în viața politică a statului, conform unei scheme constituționale, fiecare din ele având anumite obligații, responsabilități, competențe între diferite organisme statale. Țara este condusă conform Constituției Politice a Republicii Chile, aprobată la 11 septembrie 1980. Ramura executivă, respectiv Guvernul și Administrația Publică, este condusă de către Președintele țări, care este atât șeful statului, cât și al Guvernului. Din martie 2014, această poziție este deținută de Michelle Bachelet Jeria, la al doilea mandat (după cel din 11 March 2006 – 11 March 2010), care este membru al unui partid de orientare socialistă, membru al Coaliției pentru Democrație. Conform Constituției, președintele se află în funcție pentru o perioada de patru ani, fără a putea fi reales din nou pentru un al doilea mandat consecutiv. Președintele țării numește miniștrii, iar guvernele provinciilor chiliene sunt conduse de către guvernatori.
Politica

Partidele politice au putut sa fie reorganizate, numai din 1987, pentru a putea participa la Referendumul Național din 1988, care a stabilit sistemul de existență a acestora. Sistemul binom a dus, în parte, la formarea de mari coaliții politice. În prezent, cele mai importante partide politice și coaliții din Chile sunt:

Alianța pentru Chile (Alianza por Chile), grupare politică de dreapta care, după alegerile din 2004, a obținut 37,68% din voturile pentru consilieri, 38,69% la alegerile pentru deputații din 2005, iar Congresul are, în prezent, 59 de deputați și 17 senatori.
Coaliția Partidelor pentru Democrație (Concertación de Partidos por la Democracia), coaliție de centru-stânga;
Împreună putem mai mult (Juntos Podemos Más) - o grupare politică de stânga.

Un alt partid cu o reprezentare minoră este Partidul Independent Regional. 

Top destinații turistice în Chile

balmaceda

Balmaceda

Balmaceda este un mic sătuc aflat în estul lanțului muntos al Anzilor în Patagonia Chiliană fiind locuri cunoscute niciodată locuite sau care au fost abandonate din cauza incendiilor. În fața satului se poate observa Aeroportul Balmaceda și paralel cu el granița cu Argentina. Balmaceda este concectată cu Argentina prin șoseaua nr 40, care este una pavată cu pietriș.

santiago de chile

Santiago de Chile

Santiago, denumit și Santiago de Chile este capitala statului chilian. Este situat pe malul râului Mapocho și a fost fondat de către conquistador-ul Pedro de Valvidia în sec al XVI-lea. În zilele noastreeste centrul economic și administrativ al țării având cel mai mare număr de locuitori 7,5 milioane.

calama

Calama

Calama este un oraș din Chile situat la altitudinea de 2400 m. Este capitala provinciei El Loa. Calama este considerată capitala extracției de cupru pentru că aici se regăsesc principalele zăcăminte de cupru ale țării, una dintre ele Chuquicamenta având peste 100 de ani vechime.

tatio

El Tatio

El Tatio este un nume ce vine din vechea limbă a indigenilor Kunza, și se poate traduce ca „bunicul care plânge”. El Tatio este un câmp de gheizere, localizat în munții Anzi din zona de nord a statului chilian în regiunea Antofagasta la 4200 de metri peste nivelul mării. Este cel mai mare grup de gheizere din emisefera sudică și al treilea din lume după Parcul Național Yellowstone din USA, și Parcul Național Kronotski din Rusia.

mylodon

Peștera lui Milodon

Monumentul natural Peștera lui Milodon este format din trei peșteri din zona de sud a Chile, unde au fost găsite resturi de milodoni, mamifere ierbivore de mari dimensiuni care au dispărut probabil la sfârșitul Pleistocenului adică acum 11.700 de ani.

puerto natalaes

Puerto Natales

Puerto Natales, este un oraș și port chilian situat în sdul extrem al țării, pe malurile Canalului de Navigație Senoret între golful Almirante Montt și Golful Ultima Esperanza. Este capitala comunei Natales și a provinciei Ultima Esperanza numită așa după spusele exploratorului Jun Ladrillero care căuta Strâmtoarea lui Magellan și necăjit că nu o găsea a zis că această zonă era ultima lui speranță de a o găsi. Bineânțeles că nu a găsit strâmtoarea până la urmă.

Sfaturi călătorie

Timpul va fi schimbător în funcție de diferitele regiuni ce vor fi vizitate. Cea mai bună perioadă este din Noiembrie în Martie. Zborurile interne sunt de 2,4 și 6 ore asigură legăturile între regiunile propuse de noi.

De ce să călătorești în această țară?

 Excursia de 12 zile prin țară. Itinerariu construit pe baza Deșertului Atacama și a Patagoniei Chiliene. Două extensii sunt oferite garantat pentru minimum 2 participanți. Ghizi vorbitori de limba engleză de-a lungul circuitului.

   Este o excursie de maximum 16 participanți adică un grup mai ușor de deplasat în care prieteniile se leagă mai ușor. 

    O gamă varoată de date de vizitat Chile în perioadele cele mai potrivite. 
  
    2 posibile extensii la finalul excursiei : 

    NOUTATEA: ce constă în 3 nopți petrecute în La Serena și în Valea Elqui ca să observați fauna marină, flora, să gustați pisco și să vedeți stelele 

    Insula Paștelui : aici veți vedea celebrele statui imense. 
 
    O excursie organizată de una dintre cele mai longevive agenții de turism din Chile aflată pe piață de aproximativ 30 de ani. 

    O excursie făcută în așa fel încât să ofere turiștilor și timp liber astfel încât să nu se simtă alergați pe circuit. Multe mese sunt lăsate pe cheltuiala turiștilor din cauză că: ne-am gândit că oamenii vor dori să mănânce ce vor, cât vor, unde vor și pe câți bani vor. 
     
   Alegând pachetele opționale, extensiile, alegeți de fapt să vă îmbunătățiți excursia. 

    PACHETELE OPTIONALE SE numesc Discover More si Meals 

Vacanțe în Chile