Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii
America de Sud

Columbia este o țară din partea de NV a Americii de Sud, mărginită la NV cu Panama, la E cu Venezuela și Brazilia, la S cu Ecuador și Peru, la V cu Oceanul Pacific și la N cu Marea Caraibelor. Columbia are și frontierele maritime cu Jamaica, Haiti, Republica Dominicană, Nicaragua, Honduras și Costa Rica. Capitala Columbiei este Bogotá.

Highlights

Bogota, Muzeul Aurului, Muzeul Botero, Monsterrat, Valea Cocora, Villa de Leyva, Raquira, Armenia, Cartagena, Salento, Castelul San Felipe.

Atracții turistice

Parcul Național Tyrona, Orașul Pierdut, Catedrala de Sare, Insula Rosario,Valea Cocora, San Andres, Montserrate, Castelul Sf Filip din Barajas, Piscul din Guatepe, Piata Bolivar din Bogota, Parcul Național Natural „Los Nevados”, Deșertul Tatacoa, Muzeul Botero, Parcul Cafelei, Muzeul Aurului,

Geografie

Așezată în nord vestul Americii de Sud și parțial în sudul Americii Centrale este unica țară din America de Sud care are ieșire la ambele oceane: Atlantic cu 1.760 km și Pacific cu 1.448 km. Clima este caldă pe ambele coaste ale oceanelor, și în câmpiile orientale, în munți temperatura variază în funcție de altitudine: cald (sub 900m.), temperat (900m.-1980m.), rece (1980m. – 3500m.).  Teritoriul continental e divizat în cinci regiuni naturale Regiunea Anzi, Regiunea Caraibe, Regiunea Pacific, Regiunea Orinoco, Regiunea Amazon. Unii oameni includ de asemenea Regiunea Insulară, separat de regiunile costale (Pacific, Caraibe).  Partea de est a Columbiei, compusă din savană și păduri tropicale ocupă mai bine de jumătate din suprafața țării.  

Istorie


Identificăm 4 mari perioade în istoria acestei țări: epoca precolumbiană, dominația spaniolă, independența și epoca contemporană. Prima dintre acestea, este considerat cel mai avansat sistem politic după civilizația INCA lăsând posterității nenumărate dovezi ale dezvoltării culturale și artistice. Din sec al XVI-lea triburile locale sunt cucerite de către spanioli care pentru a dezvolta economic zona aduc mână de lucru gratuită din Africa adică sclavi. Desigur,autohtonii nu au acceptat ușor dominația spaniolă existând numeroase mișcări independentiste. În 1819 Simon Bolivar după 9 ani de război proclamă independența statului Columbia Mare.ce conținea toate teritoriile cucerite de spanioli. În următorii 80 de ani, acestea s-au separat în țări independente: Venezuela, Ecuador și Panama. Perioada contemporană a Columbiei este marcată începând din 1940 de violențe sângeroase între cartelurile de droguri gherilele armate și forțele paramilitare.

 

Economie & altele

Columbia este o republică unde puterea executivă domină structura guvernamentală. Președintele este ales prin vot popular, pentru un mandat de 4 ani, și funcționează atât ca șef de stat, cât și de guvern. Poate exercita 2 mandate consecutive, conform ultimilor amendamente aduse la constituție. Guvernatorii departamentelor, primarii, și alți funcționari executivi, sunt aleși pentru 3 ani, și nu pot fi realeși imediat.

Conform Constituției din 1991, Columbia este compusă administrativ din 32 departamente, și un district capital, în rang departamental. Fiecare departament este condus de un guvernator ales pe un termen de 4 ani. Departamentele au propriul legislativ, și servicii publice, care emite Ordonanțe obligatorii, în teritoriul său de jurisdicție. 

După decenii de creștere stabilă a PIB, Columbia a intrat în recesiune în 1999, refacerea a fost îndelungată și dureroasă. Columbia se confruntă cu o cerere internă și externă redusă, și conflicte armate interne serioase. Principalele produse columbiene pentru export petrolul și cafeaua au un viitor incert din cauza diminuării extracției de petrol și prețului mic al cafelei pe piața internațională. În aceste condiții sunt necesare noi explorări petroliere. Balanțele comerciale ale Columbiei ating niveluri record, atât exportul cât și importul. Câteva instituții financiare internaționale au apreciat reformele economice introduse de Uribe, care includ reducerea deficitului sectorului public sub 2,5% din PIB. Datorită politicilor economice guvernamentale în 2003 a fost înregistrată o creștere economică printre cele mai mari în America de Sud. Distribuția pentru activitate economică în 2005 a fost:

    agricultură - 13,9%
    industrie - 30,3%
    servicii - 55,8%

Cu o populație ce depășește ușor 43 milioane locuitori, situată a patra, după Statele Unite, Brazilia și Mexic, ca număr al populației. Mișcările migratoare din părțile rurale în cele urbane erau foarte active la mijlocul secolului al XX-lea, dar au scăzut în intensitate. Populația urbană a crescut de la 31% în 1938, la 57% în 1951, ajungând la 70% în 1990. Actual cifra este estimată în jurul a 77%. O treime din orașe au o populație de mai bine de 100.000 locuitori. Nouă departamente estice, care constituie aproximativ 54% din suprafața țării sunt extrem de nepopulată, densitatea fiind sub o persoană/pe kilometru pătrat. Populația totală a Columbiei, conform Raportului Dezvoltării Umane, elaborat de Națiunile Unite, este evaluată că va atinge 52 milioane către anul 2015.

Diversitatea etnică în Columbia este rezultatul interacțiunii dintre indigeni, coloniști spanioli, africani. În prezent distribuția grupurilor etnice are următoare formă,

    metiși 51%
    europeni 35%
    africani 10,6%
    indigeni 3,4%

Cultura Columbiană, formată prin interpătrunderea mai multor culturi, în special cea indigenă și cea spaniolă. Alături ce aceste două straturi culturale importante, au mai exercitat influențe, popoarele caraibiene, africanii, și vecinii de pe continentul Sud-American.[9]

Datorită accesibilității relativ dificile în regiuni s-au dezvoltat anumite subclulturi. Subregiunile culturale ale Columbiei sunt:

    "cachacos" (locuitori ai altiplanului).
    "paisas" (locuitorii Antioquiei, și Zonei Cafetere).
    "llaneros" (locuitorii Villavicencio, și Câmpiilor Orientale).
    "vallunos" (locuitorii zonei Văii Cauca).
    "costeños" (locuitorii Coastei Caraibene)

 

Top destinații turistice în Columbia

bogota

Bogota

Bogota este capitala Columbiei și unul din cele mai frumoase orașe din această țară. Bogota are arhitectură veche, de tip colonial, piețe și biserici superbe. Nu te poți plictisi aici.

zipaquira

Zipaquira

Zipaquirá este situat la 49 de km de Bogota. Orașul este cunoscut pentru Catedrala Sării existentă aici. Orașul are o arhitectură iar centrul orașului este o atracție turistică importantă. Piața orașului este înconjurată de clădiri în stil colonial. Orășelul poate fi vizitat deplasându-ne cu trenul.

cartagena

Cartagena

Cartagena, este capitala județului Bolivar în nordul Columbiei, pe malurile Mării Caraibilor. Înca de la fondarea sa, în sec al XVI-lea, și pe parcursul epocii de ocupație spaniolă, Cartagena din Indii cum mai era numită, a fost unul din cele mai importante porturi din America Spaniolă. Din această epocă vine tot patrimoniul său artistic si cultural. Din Cartagena s-a declarat independenta față de Spania.

salento

Salento

Salento este un municipiu columbian cunoscut ca leaganul Arborelui Național din Columbia Arborele de Ceara. În apropierea acestui oraș se afla Valea Cocora unde se gasește un peisaj natural deosebit. Orașul de distinge prin arhitectira pieței sale și prin casele vechi, prin amabilitatea și ospitalitatea locuitorilor, pentru frumoasele peisaje și prin clima deosebita.

villa de leyva

Villa de Leyva

Villa de Leyva este un oraș turistic colonial situat în Provincia Ricaurte ( numită după Antonio Ricaurte) Orașul este situat la 37 de km de capitala departamentală, Tuja. Se află la aproape 2 ore pe șosea de capitala Bogota.

Sfaturi călătorie

Zboruri – Vă rugăm să vă rezervați zboruri internaționale directe la Bogota folosind în acest scop, serviciile companiilor Lufthansa din Germania sau prin Madrid ale companiilor aviatice Iberia sau Avianca. Aceste companii vor ajunge la destinație dupăa amiaza târziu și se vor întoarce spre Europa tot după amiaza târziu în ultima zi de circuit. Vă rugăm să folosiți compania AVIANCA pentru a rezerva zborurile interne cuprinse în itinerariu. Partenerii noștri din Columbia pot rezerva aceste zboruri pentru dumneavoastră. Important: vă rugăm să luați în calcul și transferurile de la aeroport la hotel în cazul acestor zboruri interne fiindcă e posibil să vă genereze costuri suplimentare. Documentele – Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni după data întoarcerii în România din excursie. Trebuie să vă asigurați că nu aveți nevoie de viză pentru a intra în Columbia. Sănătate – Nu este nevoie de vaccinuri speciale dar vă recomandăm să vă faccinați totuși contra febrei galbene înaintea călătoriei în Columbia pentru ca în Parcul Național Tayrona e posibil să vă contaminați cu așa ceva. Clima – Clima este temperată și rece în Anzi ( Bogota, Villa de Leyva și Armenia). Clima este tropicală în Cartagena și Santa Marta. Vă rugăm să rețineți că în primele 4 zile vom fi la altitudini cuprinse între 2000 și 2600 metri altitudine.

De ce să călătorești în această țară?

Vă invităm să călătoriți în Columbia pentru că este o ocazie extraordinară să cunoașteți culturi și locuri îndepărtate de a noastră și de cea europeană. Vă invităm să vă îmbogățiți cunoștințele despre lume și oameni, despre gastronomie, și natură, despre bio diversitate.  Ne plimbăm pe străzi și prin piețele din Villa de Leyva un remarcabil oraș colonial.  Vom traversa superbul drum prin Anzi între Bogota și Villa de Leyva.  Vizităm Valea Cocora unde crește copacul național al Columbiei până la o înălțime de 60 m.  Experții ne vor vorbi și ne vor face demonstrații cu Cafeaua Columbiană.  Vom vizita Cartagena, parte a patrimoniului UNESCO oraș apărat de ziduri și având case în stil colonial. Vizitarea  Santo Domingo loc de adunare a populației.  Cazarea în hoteluri bune și confortabile  
Zboruriile interne din Columbia se pot  rezerva prin agenția noastră  

 

Vacanțe în Columbia