Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii
Europa

Slovacia, e sora mai mică a Cehiei. Ca și Cehia are o capitală care atrage turiști, ca și Cehia, are castele frumoase menționând aici doar Devin lângă Bratislva sau Bojnice. O să descoperiți sute de locuri interesante de care nu știu mulți oameni, în aproape fiecare sat, oraș sau vale. Castele unice, peșteri, izvoare termale, arhitectură locală, un celebru oraș celtic, sălbăticie și multe altele. Sunt câteva din lucrurile pe care le veți găsi aici.

Highlights

Bratislava, Bojnice, Devin,

Atracții turistice

Castelul Bratislava, Catedrala Sf Martin, Castelul Bojnice , Castelul Devin

Istoria

Slovacia  este o țară fără ieșire la mare din Europa Centrală. Se învecinează cu Polonia la nord, cu Ucraina la est, cu Ungaria la sud, cu Austria spre vest și cu Republica Cehă spre nord-vest. Slovacia are circa 49.000 kilometri pătrați și este în cea mai mare parte o țară montană. Populația este de peste 5,4 milioane de locuitori și constă în majoritate din slovaci. Capitala și cel mai mare oraș este Bratislava, iar al doilea cel mai mare oraș este Košice. Limba oficială este limba slovacă.

Slavii au sosit pe teritoriul Slovaciei actuale în secolele al V-lea și al VI-lea. În secolul al VII-lea ei au jucat un rol semnificativ în crearea Imperiului lui Samo, iar în secolul al IX-lea s-a întemeiat Principatul Nitra, care a fost ulterior cucerit de către Principatul Moraviei pentru a înființa Moravia Mare. În secolul al X-lea, după dizolvarea Moraviei Mari, teritoriul a fost integrat în Principatul Ungariei, care avea să devină Regatul Ungariei în anul 1000.

 În 1241 și 1242, o mare parte a teritoriului a fost distrusă de mongoli în timpul invaziei lor din Europa Centrală și de Est. Zona a fost recuperată în mare parte datorită lui Béla al IV-lea al Ungariei, care a colonizat și germanii țipțeri, care au devenit un grup etnic important în zonă, în special în ceea ce astăzi reprezintă Slovacia centrală și de est. După Primul Război Mondial și dizolvarea Imperiului Austro-Ungar, Consiliul Național Cehoslovac a pus bazele Cehoslovaciei (1918-1939). 

O primă Republică Slovacă independentă existat în timpul celui de al Doilea Război Mondial ca stat clientelar totalitar, clero-fascist, unipartid al Germaniei Naziste. La sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost restabilită ca țară independentă. O lovitură de stat, în 1948 a pus bazele unui alt stat totalitar cu partid unic, sub regim comunist, în timpul căruia țara a existat ca satelit al Uniunii Sovietice. Încercările de liberalizare a comunismului⁠ în Cehoslovacia au culminat cu primăvara de la Praga, care a fost zdrobită de invazia Pactului de la Varșovia în august 1968. În 1989, Revoluția de Catifea a pus capăt dominației comuniste asupra Cehoslovaciei. Slovacia a devenit un stat independent la 1 ianuarie 1993, după dizolvarea pașnică a Cehoslovaciei, uneori cunoscută sub numele de divorțul de catifea.

Geografia

 Slovacia se situează între latitudinile de 47 ° și 50 ° N⁠ și longitudinile 16 °⁠ și 23 ° E.⁠ Peisajul slovac se remarcă în primul rând datorită naturii sale montane, Munții Carpați se întind pe toată jumătatea nordică a țării. Printre aceste lanțuri muntoase sunt vârfurile înalte ale masivului Fatra-Tatra (inclusiv Munții Tatra, Tatra Mare⁠ și Tatra Mică ), Munții Metaliferi Slovaci⁠, Munții Centrali Slovaci⁠ și Beskizii. Cel mai mare șes este Câmpia Dunăreană din sud-vest, urmată de Câmpia Slovacă de Est⁠(d) (colțul nord-estic al Câmpiei Panonice) în sud-est. Pădurile acoperă 41% din suprafața teritoriului slovac.

Munții Tatra, cu 29 de vârfuri de peste 2.500 m, sunt cea mai înaltă zonă montană din Munții Carpați. Tatra ocupă o suprafață de 750 kilometri pătrați, din care cea mai mare parte, de 600 kilometri pătrațise află în Slovacia. Ei sunt împărțiți în mai multe părți.

La nord, aproape de granița cu Polonia, se află Tatra Superioară, o destinație populară pentru drumeții și schi și adăpostește multe lacuri și văi pitorești, precum și cel mai înalt punct din Slovacia, Gerlachovský štít la 2.655 m, și Kriváň⁠, un munte extrem de simbolic al țării. La vest se află Tatra de Vest cu cel mai înalt vârf Bystrá⁠ la 2.248 m, iar la est sunt Tatra Belianske⁠, cu aria cea mai mică.

Separat de Tatra propriu-zisă prin valea râului Váh se află Tatra Inferioară, cu cel mai înalt vârf Dumbier⁠ la 2.043 m.

Munții Tatra sunt reprezentați ca unul dintre cei trei munți de pe stema Slovaciei⁠.

În Slovacia există 9 parcuri naționale, care acoperă 6,5% din suprafata teritoriului țării.

Cel mai lung râu din Slovacia este Váh (403 km), cel mai scurt este Čierna voda. Alte râuri importante și mari sunt Myjava⁠, Nitra (197 km), Orava⁠, Hron (298 km), Hornád (193 km), Slaná (110 km), Ipeľul(232 km, formând granița cu Ungaria), Bodrog, Laborec⁠, Latorica și Ondava⁠.

Clima Slovaciei se înscrie între climatele temperat și continental cu veri relativ calde și ierni reci, înnorate și umede. Temperaturile extreme sunt între -41 și 40,3 °C, deși temperaturile sub -30 °C sunt rare. Vremea diferă de la nordul montan la câmpiile din sud.  

Economie & Altele

Slovacia este o economie avansată cu venituri mari⁠ cu un Indice al Dezvoltării Umane foarte mare, un standard de viață foarte ridicat și obține rezultate favorabile la măsurarea libertăților civile⁠, libertății presei, libertății internetului⁠, guvernării democratice și păcii⁠. Țara menține o combinație de economie de piață cu un sistem cuprinzător de asigurări sociale⁠. Cetățenii Slovaciei beneficiază de asistență medicală universală , educație gratuită⁠ și unul dintre cele mai lungi concedii pentru creșterea copilului⁠ din OCDE.

Țara a aderat la Uniunea Europeană în 2004 și la zona euro la 1 ianuarie 2009. Slovacia este, de asemenea, membră a Spațiului Schengen, a NATO, a Organizației Națiunilor Unite, OCDE, OMC, CERN, OSCE, Consiliului Europei și Grupului de la Visegrád. Deși inegalitatea veniturilor regionale este ridicată, 90% dintre cetățeni sunt propriietari ai propriilor locuințe. În 2018, cetățenii slovaci aveau acces fără vize sau cu viză la sosire în 179 de țări și teritorii, pașaportul slovac clasându-se la acest capitol pe locul 10 în lume. Ca parte a zonei euro, moneda slovacă este euro, a doua cea mai tranzacționată monedă din lume. Slovacia este cel mai mare producător mondial de automobile pe cap de locuitor, cu un total de 1.040.000 de automobile fabricate în țară doar în 2016 și al șaptelea cel mai mare producător de automobile din Uniunea Europeană. Industria automobilelor reprezintă 43% din producția industrială a Slovaciei, și un sfert din exporturile sale. 

Slovacia este o republică parlamentară democratică cu un sistem multipartit. Ultimele alegeri parlamentare⁠ au avut loc la 5 martie 2016, iar două runde de alegeri prezidențiale au avut loc la 16 și 30 martie 2019.

Șeful statului slovac și șeful oficial al executivului este președintele (actualmente Zuzana Čaputová), deși are puteri foarte limitate. Președintele este ales prin vot direct și popular în cadrul sistemului cu două tururi de scrutin pentru un mandat de cinci ani. Majoritatea puterilor executive îi revin șefului guvernului, prim-ministrul, care este, de obicei, liderul partidului câștigător, dar are nevoie de formarea unei coaliții majoritare în parlament. Prim-ministrul este numit de președinte. Restul cabinetului este numit de președinte la recomandarea premierului.

Cel mai înalt organism legislativ al Slovaciei este Consiliul Național al Republicii⁠, unicameral, cu 150 de membri (Národná rada Slovenskej republiky). Delegații sunt aleși pentru un mandat de patru ani pe baza reprezentării proporționale. 

Top destinații turistice în Slovacia

bratislava

Bratislava

Un oras cuceritor prin arhitectura caselor, atmosfera linistita si calma, la fel ca Dunarea ce curge in apropiere. De fapt, cred ca la Bratislava totul e influentat de Dunare. Mi se pare ca pana si timpul curge la fel ca Dunarea. Oricum un oras care m-a impresionat mult mai tare decat Viena.

Sfaturi călătorie

Vă sfătuim să vă îmbrăcați conform anotimpului și să va informați despre condițiile de călătorie de pe site-ul Ministerului Român de Externe.

De ce să călătorești în această țară?

Slovacia este o mică țară europeană care are toate lucrurile necesare turismului pe care le găsiți în alte state mai vizibile din acest punct de vedere. Are peisaje dramatice , castele maiestuoase, fiind o destinație superbă chiar daca aproape necunoscută. Tradițiile, arhitectura locală se împletesc foarte bine cu sutele de cetăți și de castele ce o transformă într-o „superpuetere a castelelor” ca să nu mai vobesc de sutele de castele boierești și de mari reședințe nobiliare ce ecxistă în diverse stagii de conservare peste tot aici.
Bratislava este singura capitală din lume care se învecinează cu două țări, Ungaria și Austria, ca să nu mai spun că, Viena, este la doar 60 de kilometri depărtare.
De aici, din Slovacia începe lanțul Munților Carpați care trece și prin România, iar din ce mi-a spus odată o ghidă din Bratislava prima formațiune muntoasă carpatină este chiar dealul pe care se găsește Castelul Bratislava.

Vacanțe în Slovacia