Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii
Africa

Marocul e ca o poveste. Nu doar fiindcă vorbim de arabi și de clasica paralelă cu poveștile Șeherezadei ci și pentru că fiind situată în Africa, orice ar face influența continentului african se face simțită aici. Marocul e plin de contraste și e o destinație potrivită pentru un European nu foarte aventuros.

Highlights

Marrakesh, Fes, Rabat, Casablanca, Meknes

Atracții turistice

Turnul Hassan , Mausoleul lui Mahomed V, Moscheea din Casablanca, Bazarul din Fes, Djemaa El Fnaa

Istoria

Regatul Maroc este o țară localizată în Africa de Nord. Are o populație de aproape 33 de milioane de locuitori și o suprafață de 710,850 km² incluzând disputata Sahara de Vest, care este în principal sub administrație marocană. Marocul are o coasta la Oceanul Atlantic care ajunge dincolo de Strâmtoarea Gibraltar în Marea Mediterană. Are graniță cu Spania la nord (o graniță maritimă prin Strâmtoare și frontierele terestre cu trei mici enclave controlate de spanioli: Ceuta, Melilla și Peñón de Vélez de la Gomera), Algeria la est și Mauritania la sud.

Excluzând antichitatea clasică, istoria modernă a Marocului se întinde pe circa 12 secole. Cu toate acestea populația originală a Marocului, berberii, au ajuns aici cu mai bine de 5000 de ani în urmă. În antichitate diverse popoare au locuit aici printre care: fenicieni, cartaginezi, romani, vandali, bizantini, iar mai apoi arabii umayyazi au cucerit această regiune în secolul VII, aducând limba lor, sistemul lor de guvernare și islamul, la care mulți dintre berberi încet s-au convertit, mai ales după ce arabii s-au retras. Primul stat arab independent a luat naștere pri 788 sub conducerea lui Idris I care scoate țara de sub dominația Califatului arab, astfel, creându-se din acest moment un stat independent sau cu o autonomie sporită pe aproape întreg parcursul istoriei sale. [2].Prima denumire a statului a fost Maghreb el-Aqça, care în traducere înseamnă Maghreb-ul exterior. Sub dinastiile Almoravid și Almohad acest stat a dominat Maghrebul și Spania musulmană.

Reconquista a pus capăt dominației dinastieit Almohad în Peninsula Iberică și mulți musulmani și evrei au migrat în Maroc. Următoarea dinastie: Saadi ș-a consolidat puterea luptând împotriva invadatorilor portughezi și otomani. Domnia lui Ahmad al-Mansur a adus o nouă înflorire și un prestigiu crescut sultanatului, care inițiază acum și o invazie împotriva Imperiului Songhai. Cu toate acestea, gestionarea teritoriilor în întreaga Sahară s-a dovedit a fi dificilă. După moartea lui Al-Mansur țara a fost împărțită între fiii săi. În 1666 sultanatul a fost reunit de dinastia Alaouite, care este de atunci casa de guvernământ în Maroc. În perioada urmîtoare se remarcă ca și conducîtor Ismail Ibn Sharif care reușește să tină piept englezilor la Tanger (1684) și spaniolilor la Larache (1689). Dinastia Alaouite sa remarcat în secolul al XIX- lea, prin menținerea independenței Marocului în timp ce alte state din regiune au cedat în fața intereselor europene. În 1912, a fost semnat Tratatul de la Fez care a dus la împărțirea Marocului în două protectorate aflate unul sub dominație franceză, iar celălalt sub înfluență spaniolă. În 1956, după 44 de ani de ocupație, Marocul își recâștigă independența de Franța devenind Regatul Maroc.

 

Geografia

Relieful predominant muntos este reprezentat de Munții Atlas și Antiatlas. La sud se află deșertul Sahara, iar pe litoralul vestic se află câmpii litorale, precum și un întins platou care atinge 1300 m altitudine. În nord se desfășoară Munții Rif.

Zona litorală din nord precum si centrul munțiilor Atlas reprezintă zona fertilă a țării. În acestă regiune din nord cresc nu mai puțin de 95% din pădurile Marocului. Restul de 5% din suprafața împădurită totală se întâlnește în micile oaze existente.

Maroc este o țară care realizează tranziția în nord-vestul Africii dintre deșertul Sahara și pășunile fertile împădurite din jurul Mării Mediterane. Defrișarea este o activitate dăunătoare care în ultimii ani își face din ce în ce mai mult simțită prezența, pentru a putea face rost de lemn pentru construcții, Marocanii taie din puținele păduri existente în zonă, din acestă cauză, plus faptul că marile orașe sunt în continuă extindere, Marocul este o țară VIZIBIL mai poluată decât în 1990, când au început tăierile masive de păduri și creșterea incontrolabilă a populației. Din 1990 și până acum, Marocul și-a pierdut aproximativ 25% din păduri.

În zona câmpurilor agricole din jurul coastei se cultiva cereale, curmali, citrice și multe alte fructe dar și legume specifice latitudinii unde se află țara, majoritatea pentru necesarul alimentar al populației. Aici mai cresc de asemenea și specii de Maquis și Garriga. 
De-a lungul Mării Mediterane, Marocul are clima subtropicală, temperată de influență oceanică; aceasta conferă orașelor de pe coastă temperaturi moderate. Fapt pentru care peste 90% din populație este aglomerată în marile orașe de pe sau în apropierea coastei. [Rabat(capitala), Cassablanca, Tanger, etc.] Aici temperaturile sunt ceva mai suportabile decât în sud, în deșert. 

Economie & altele

Economia Marocului este considerată a fi o economie relativ liberă guvernată de legea cererii și a ofertei. Din 1993, țara a început o politică de privatizare ale unor anumite sectoare economice care erau în mâinile guvernului.[12]

Reformele Guvernului și o creștere constantă anuală în regiune de 4-5% din 2000 până în 2007, inclusiv creșterea de 4,9% de la an la an în intervalul 2003-2007 au ajutat economia marocană să devină mult mai robustă în comparație cu câțiva ani în urmă. Creșterea economică este mult mai diversificată, cu servicii noi și poli industriali, cum ar fi Casablanca și Tanger, în curs de dezvoltare. Sectorul agricol este reabilitat, care în combinație cu precipitații crescute au dus la o creștere de peste 20% în 2009. 

Maroc este o monarhie constituțională de jure cu un parlament ales. Regele Marocului deține puteri vaste executive, inclusiv poate dizolva parlamentul când dorește. Puterea executivă este exercitată de către guvern și de rege, de asemenea. Puterea legislativă este învestită atât guvernului cât și celor două Camere ale Parlamentului, Adunarea Reprezentanților și Adunarea Consilierilor.

Regele de asemenea poate emite decrete numite dahir, care au puterea unei legi. Alegerile parlamentare au avut loc în Maroc, la 7 septembrie 2007, și au fost considerate de unii observatori neutri ca fiind libere și corecte; deși prezența la vot a fost estimată la 37%, cea mai mică din ultimele decenii. Capitala politică este Rabat, iar cel mai mare oraș este Casablanca; alte mari orașe sunt: Marrakech, Tetouan, Tanger, Salé, Fes, Agadir, Meknes și Oujda

 

Top destinații turistice în Maroc

turnul hassan

Rabat și Volubilis

Rabat este capitala țării iar Volubilis un fost oraș roman consturit aici. Amândouă sunt importante puncte turistice pe harta statului marocan, amândouă extrem de importante pentru orice turist care vizitează această țară.

meknesul

Meknes

Meknes este unul din cele patru orașe imperiale ale Marocului fostă capitală și al șaselea oraș ca populație. Orașul a fost numit așa după un trib berber numit pe limba lor Imeknasen sau Miknasa care s-au stabilit aici prin sec IX venind din sudul Tunisiei.

orasul fez

Orasul Fez

Fez este al doilea oraș ca număr de locuitori din Maroc duoă Casablanca. Fez este situat la o intersecție de drumuri importante din Maroc și este înconjurat de dealuri iar prin oraș curge Râul Fez.

Marakes gara

Marakes

Marakes este un oraș în sud-vestul Marocului, centru administrativ al regiunii omonime. Este așezat la circa 150 km de coasta Oceanului Atlantic. Are circa 1 milion de locuitori. Este unul din cele mai importante centre turistice din nordul Africii, fiind renumit pentru grădinile și monumentele sale de arhitectură din partea veche a orașului, numită Medina.

casablanca

Casablanca

Casablanca este cel mai mare oraș din Maroc cu o populație de aproape 3,2 milioane de cetățeni în oraș Deasemenea este cel mai mare port al țării și unul din cele mai importante centre financiare africane. Orașul este așezat în Câmpia Chaouia zona agrară cerealieră cea mai importantă din MAroc. Exceptând coasta oceanului, Pădurea Bouskura este singura atracție naturală a orașului.

Sfaturi călătorie

Multe magazine și magazine sunt închise vinerea. Localnicii se trezesc târziu și stau până noaptea tîrziu. Prin Maroc se călătorește ușor cu trenul și cu autobuzul. Marocanii vorbesc limbi străine dar nu e o țară a petrecerilor. Găsiți peste tot mâncare sănătoasă și ieftină. Un sfat prețios este acela că ar fi bine să cereție voie înaninte de a fotografia pe cineva. E posibil să vă ceară bani sau alte daune. dacă nu ești musulman nu te vor lăasa să intri în toate moscheile. Marocanii au cel mai bun ceai de mentă din lume. Vinerea se mănâncă cous cous. Iarna poate fi frig în hoteluri și case. Ca să cumpărați ceva trebuie să vă târguiți de fiecare dată. Sucurile naturale sunt peste tot fiindcă se găsesc fructe proaspete. Marocul este o țară cu o cultură foarte deosebită, nu are cultura bacșișului iar peisajul vă poate surprinde prin diversitatea sa.

De ce să călătorești în această țară?

Cum spuneam Marocul este o țară contrastantă. Nou și vechi, curățenie și murdărie,sărăcie și bogăție. Mi-a plăcut enorm fiindcă îl consider magic. Are ceva din Europa, un pic din Africa, un pic din orientul musulman, are ceva din toate. Mi-au răams în minte imaginile din bazar sau din școala ascunsă în bazarul din Fes atât de minunat decorată cu înflorituri sculptate în piatră când Mircea cel Bătrând se bătea cu Baiazid I. Fabulos orașul, fabuloși oamenii cu târguiala lor tradițională. Mi-au plăcut întinderile aride unde măslinii plantați pe vremea lui Ștefan cel Mare (adică acum 500 de ani) produceau încă măsline și Munții Atlas. Mi-a plăcut Marocul și m-aș întoarce acolo și mâine.

Vacanțe în Maroc