Brasov, Romania +40 744 663 375, +40 744 693 232
Blog vacanțe și excursii
Europa

Italia este un muzeu în aer liber. Are toate categoriile de obiective turistice antropice pe care și le-ar putea dori cineva. Din antichitate și până în prezent, găsim vestigii, civile, militare și ecleziastice care demonstrează că leagănul civilizatiei de pe această parte a lumii a fost Europa iar Italia, prin marele Imperiu Roman și prin orașele state din perioada medievală a contribuit semnificativ la cultura și istoria europeană.

Highlights

Roma, Assisi, Cinque Terre, Amalfi, Paestum, Napoli, Insula Capri, Pompeii, Paestum, Positano, Sorrento, Bologna, Pisa, Florența, Siena, San Gimignano,

Atracții turistice

Catedrala din Florența, Catedrala din Sienna, Turnul din Pisa, Colloseum, Forumul Roman, Coloana lui Traian, orașul Pompeii, Vila d Este, Catedrala Sf Francisc din Assisi, Catedrala San Rufino din Assisi, Biserica San Pedro in Vincoli, Biserica San Giovani Laterano, Vatican, Castelul San Angelo.

Geografie

Italia este un stat suveran european, situat în cea mai mare parte pe Peninsula Italică și cuprinzând și câteva insule la Marea Mediterană, cele mai importante fiind Sicilia și Sardinia. Se învecinează cu Franța la nord-vest, Elveția și Austria la nord și Slovenia la nord-est. De asemenea înconjoară două enclave independente: San Marino și Vatican, și are și o exclavă înconjurată de Elveția numită Campione d'Italia. Capitala Italiei este Roma.

Italia constă în principal dintr-o peninsulă (poreclă Stivale-cizma) care se extinde în Marea Mediterană, unde împreună cu două mari insule, Sicilia și Sardinia (Sardegna), creează diferite compartimente ale mărilor: Marea Adriatică la nord-est, Marea Ionică la sud-est, Marea Tireniană la sud-vest și în final Marea Ligurică la nord-vest.

Munții Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formează un arc, închizând Italia în nord. Aici se află și o lagună aluvionară mare, Laguna Pad-Veneția, străbătută de Râul Pad și de mulți afluenți ai săi, care curg dinspre Alpi, Apenini și Dolomiți.

Alte râuri cunoscute sunt Tibrul (Tevere), Adige și Arno. Cel mai înalt vârf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociată cu doi faimoși vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) în apropriere de Napoli și activul Etna în Sicilia.

Teritorial italian este impartita in:

    Italia continentala(muntii Alpi si Campia Padului)
    Italia peninsulara (muntii Apenini si campiile litorale)
    Italia insulara - Sardinia, Sicilia, Elba si alte mici insule.

Climă este predominant mediteraneană; alpină în nord; fierbinte, aridă în sud.

Mulțumită extinderii longitudinale mare a peninsulei și a conformației internă in cea mai mare parte muntoasă, climatul Italiei este foarte diversificat.

În cele mai multe dintre regiunile nordice și centrale interioare, clima variază din subtropical umed la umed continental și oceanic.În general, clima din regiunea geografică Valea Padului este în cea mai mare parte continentală, cu ierni aspre și veri calde.

Zonele de coastă din Liguria, Toscana și cea mai mare parte din regiunea sudică au un climat mediteranean. Condițiile privind zonele de coastă peninsulara pot fi foarte diferite de la zonele cu altitudine mare la văi, mai ales în lunile de iarnă, când la altitudini mai mari tinde sa fie rece, umed și cu condiții de ninsoare. Zonele de coastă au ierni blânde, iar verile sunt în general calde și uscate. Temperaturile medii iarna variază de la 0°C în Alpi la 12°C în Sicilia, în timp ce temperaturile medii pe timp de vară varieză de la 20°C până la 30°C. 

Procent de folosire a pământului

  • Teren arabil: 31%
  • Culturi permanente: 10%
  • Păduri: 23% (estimat în 1993

Istorie

Istoria Italiei se referă la istoria regiunii geografice corespunzătoare Peninsulei Italice, regiune locuită de-a lungul timpului de diverse popoare, atât de diversificate din punct de vedere cultural și care au cunoscut diverse regimuri politice.

Deși noua națiune italiană a apărut abia în 1861, zona geografică a Italiei de astăzi a avut o istorie bogată și îndelungată. În perioada pre-romană, pe aici s-au perindat grecii și etruscii. Dupa evoluția și căderea Imperiului Roman, Italia se fărâmițează în mai multe republici, orașe-stat, regate, toate expuse invaziilor musulmane, normandice, germane, franceze, spaniole și austriece. Italia a fost unită abia în 1861 devenind Regatul Italiei. În 1946 devine republică constituțională. 

Economie & altele

Italia este împărțită în 20 de regiuni (regioni, singular regione), dintre care cinci au statute speciale de autonomie, care le permit să adopte la nivel regional legi în anumite domenii. Regiunile sunt împărțite mai departe în 110 provincii (province) sau orașe metropolitane (città metropolitane), și 8.100 de comune (comuni).

Din 2 iunie 1946, Italia este republică parlamentară unitară; la acea dată, monarhia a fost abolită în urma unui referendum constituțional. Președintele Italiei (Presidente della Repubblica), actualmente Sergio Mattarella din 2015, este șeful de stat al Italiei. El este ales în funcție pentru un mandat unic, de șapte ani, de către camerele Parlamentului reunite în ședință comună. Italia are o constituție democratică, elaborată de Adunarea Constituantă formată de forțele antifasciste care au contribuit la înfrângerea fasciștilor și naziștilor în Războiul Civil Italian
Italia are o economie mixtă capitalistă, a treia cea mai mare din zona Euro și a opta din lume. Țara este membră fondatoare a G7, G8, a zonei Euro și a OCDE.

Italia este considerată a fi una dintre cele mai industrializate țări din lume și un lider în domeniul comerțului mondial și exporturilor.Este o țară foarte dezvoltată, pe locul 8 în lume după calitatea vieții și pe locul 25 după Indicele Dezvoltării Umane. PIB-ul nominal al Italiei este al patrulea din zona Euro, cu 1,642.4 miliarde de euro. Rata șomajului, 11,9% în noiembrie 2016, este a patra din zona Euro. Țara este cunoscută pentru mediul de afaceri creativ și inovator, și pentru un sector agricol mare și competitiv. În 2010 Italia a fost cel mai mare producător mondial de vinuri. Este cunoscută și pentru influența și calitatea ridicată a industriilor de automobile, construcții de mașini, alimentară și de design vestimentar.

Italia este a șasea țară din lume la producția industrială, fiind caracterizată de prezența unui număr mai redus de corporații multinaționale globale decât în alte economii comparabile ca dimensiune, și de un număr mare de întreprinderi mici și mijlocii, aglomerate în câteva districte industriale ce reprezintă coloana vertebrală a industriei italiene. Acestea alcătuiesc împreună un sector al industriei producătoare adesea concentrat pe exporturi pe piețe de nișă și de produse de lux, adică pe de o parte mai puțin capabil de competitivitate în ce privește cantitatea, dar pe de altă parte mai capabil să facă față cu produse de calitate net superioară concurenței venite din partea Chinei și economiilor emergente asiatice și bazate pe costul redus al forței de muncă.

Top destinații turistice în Italia

palatul din caserta

Caserta

Palatul Regal din Caserta vazut pe dinafara e o imensitate baroca care, in afara de masivitate nu spune mare lucru. Constructia, reprezinta, vechiul palat al regilor Regatului celor doua Sicilii. A fost conceput pentru a rivaliza cu palatul din Versailles și palatul regal din Madrid. Palatul regal din Caserta, cu parcul, apeductul Vanvitelli șicomplexul San Leucio, au fost înscrise în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

capri

Insula Capri

Capri este o insula care dintotdeauna a fost unul din refugiile preferate din Marea Mediterană, încă din Paleolitic când s-au găsit aici primele urme de locuire. În secolele următoare au ajuns aici populații vorbitoare de latină care au numit-o „Insula caprelor”, adică, Capri. Până la latini, insula este colonizată de către greci prin sec al VII-lea Înainte de Hristos, pentru a intra în subordinea administrației orașului Neapole din sec V până în prezent.

ravelo

Ravelo

Orășelul Ravelo este unul foarte vechi fiind construit de către romani atunci când imperiul lor din vest cădea sub loviturile triburilor germanice iar locuitorii au venit să găsească protecție în Munții Lattari bogați în apă și vegetație. De atunci și până în sec XI destinul localității s-a împletit cu cel al ducatului de Amalfi o organizație statală ce trăia din comerțul cu arabii și bizantinii.

tivoli

Tivoli

Tivoli este un oraș și comună din Provincia Roma, Italia. În 2011 avea o populație de 52.496 de locuitori. „Villa Adriana” (1999) și „Villa d'Este” (2001) din Tivoli au fost înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Tivoli este situat pe râul Anio în Munții Tiburtini și a fost fondat în 1215 î.Hr. Atunci a fost numit și Tibur și a fost legat de Roma pe drumul Tiburtine

napoli

Napoli

Am ajuns acolo, toti 4 avand in minte stereotipurile idioate pe care le are multa lume: mafioti, te omoara pe strada, gunoaie si cam atat. Iesind la o scurtă plimbare, la sosire, am vazut un peisaj mizerabil ceea ce m-a facut sa-i pun, întregului oraș, dupa o oră, stampila de “port imputit si jegos”! A doua zi am luat autobuzul turistic și mi-a explodat capul !

villa grazzioli

Grottaferrata

Grottaferrata este o comună în zona metropolitană Roma, situat pe pantele Dealurillor Alban, situate la 20 km sud este de Roma, Satul s-a dezvoltat în jurul mănăstirii Santa Maria din Grottaferrata, fondată în 1004. Această comună mai include localitățile Frascati, Rocca di Papa, Marino și Roma.

Sfaturi călătorie

Fiți siguri că aveți la dumneavoastră pantofi comozi pe care sa-i puteți schimba între ei fiindcă veți merge mult pe jos. Îmbrăca-ți-vă potrivit cu temeperaturile locale la momentul excursiei dumneavoastră. Fiți sigur că aveți mereu camera de luat vederi și aparatul foto în stare impecabilă de funcționare fiindcă le veți folosi extrem de intens.

De ce să călătorești în această țară?

Vă sfătuim să călătoriți în Italia pentru a descoperi orașe vechi extrem de bine păstrate, peisaje extraordinar de frumoase, și locuri încîărcate de istorie.

Vacanțe în Italia